3'ncü Dünya Savaşı Uyarıları!

25.06.2024 09:28
  •  A 

Bir süredir birçok ülke liderinden bu yönde uyarılar yapılıyor. NATO üyelerine daha çok silahlanma çağrısı yapmıştı. Dün de Dışişleri Bakanımız Fidan, 3'ncü Dünya Savaşı riski ciddiye alınmalı uyarısı yaptı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde çıkan sonuçlar Fransa dahil bazı ülkelerde seçim ya da istifalara neden oldu. İsrail savaşı Lübnan'a yayma riski taşıyan saldırılar yapıyor. Hizbullah her an çok daha sert şekilde İsrail'e karşı Filistin savaşına müdahil olabilir. 

İşte tüm bu riskler aslında tüm dünya için büyük risktir. Ama henüz borsalar bu durumu ciddiye almıyorlar. O nedenle Hakan Fidan'ın uyarısının bir anda infial yaratmasını beklemiyorum. Ama riskleri yine de bilelim. 

BIST Yön Arıyor!
              BIST için düne ait yazıma ek bir içerik eklemeyeceğim. Düne ait beklentilerimi koruyorum. Gri Liste beklentileri yön konusunda etkili olacaktır. Ama teknik dirençlere yakın olduğumuz için gördüğünüz gibi dün bir ara birçok hisse devre kesti ve endekste uzun süre eksi seyretti. Ama özellikle bankalar ve toaso dinamik bir seyir gösterdiler. Toaso için muhtemelen Stellantis satın alması Rekabet Kurulundan nihayet onaylandı haberi çıkacak diye düşündüğüm için, dün toaso da gayet güzel bir yükseliş yaşadı. Bir yıl öncesinden beri bu satın almanın onaylanması bekleniyordu. Ama nedense karar inceleme sürüyor diyerek hep ertelenmişti. Artık karar aşamasına gelindi ve muhtemelen de onay çıkacak diye düşünüyorum. Bu onaydan bir süre sonra da yeni üretilecek modellerin sunumları başlar. Yani geçen yıl yakın takip ettiğimiz ama, Rekabet Kurulu onayı çıkmadığı için bizi de kendinden uzaklaştıran toaso hareketli olmaya devam edebilir.

Ben diğer bir sektör olarak da elektrik üretimi ve dağıtımı yapan şirketleri cazip görüyorum. Nedeni de, görüyorsunuz yeni vergi paketi, kamu tasarrufları, akaryakıt zamları vs yeni kaynak arayışları artmış durumda. Uzun zamandır elektrik zammı görmedik. Temmuzla birlikte bu yönde zamlar kaynak arayışında devreye sokulabilir. Birkaç gündür yenilebilir enerji üreticilerinden magen, naten, esen'de yükseliş vardı. Aynı şekilde böyle bir zam halinde enjsa'nın da ciddi potansiyel taşıyacağı görüşündeyim.

Ama yine de Bank Of ABD'den satışlar sürüyor. Dün de bir ara 3 Milyar TL üzerinde eksi iken günü 1.7 Milyar eksi kapattı. Gri Liste gelişmeleri bu açıdan ciddi önem taşıyor. Listeden çıkarsak beklenti bitti diye realizasyon gelir diyenler de var. Ama ben Gri Listeden çıkılması halinde olası realizasyon olsa da, sonrası için yükselişin daha yüksek bir ihtimal olacağı görüşündeyim. Lakin, eğer lisetden çıkış yine ötelenecek olursa, bu durumda realizasyon bir anda derinleşebilir. Bu nedenle her şekilde temkinli olmalıyız.

Kurlarda ufak bir hareketlenme var! Teknik olarak zaten buna dikkat çekiyorum biliyorsunuz. 32.88 üzerinde 33.50-33.65 civarına doğru bir hareketlenme görülebilir. Ama ben ciddi bir kur atağı beklemiyorum. Hatta öncesinde böyle bir yükseliş olursa, sonra Gri Listeden çıkarsak, yabancının olası yükselişi döviz sokup yüksekten satma konusunda kullanabileceğini ve sonra kurlarda yeniden satış baskısı görülebileceğini düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.06.2024
    09:09

    28 Haziran'da Türkiye'nin Gri Listeden çıkıp-çıkmayacağı yönünde kararın çıkması bekleniyor. Beklenti Gri Listeden çıkmamız yönünde. Ben de aynı yönde beklentilere sahibim. Ama olur da, Gri Listeden çıkışımız ötelenecek ol... Devamı »

  • 21.06.2024
    09:38

    Dün bir, bugün iki ve kısa hafta bitti. BIST dikkat çektiğim 10610 ve 10724 dirençlerini de geçti. Bankalar, eregl, tcell, ttkom, bımas, ulker, tuprs bu yükselişi destekleyen ilk aklıma gelen hisseler. Bakınca bu dirençler geçildiği için TL ba... Devamı »

  • 20.06.2024
    07:58

    Bayram nedeniyle haftayı sadece iki iş günü yaşayıp, bitireceğiz. Bayram öncesinde düşük gelen ABD enflasyon verileri sonrası ABD borsalarında S&P ve Nasdaq rekorlarını tazeledi. Olası FED'in bir faiz indirimi beklentisi ABD borsalarını ve ons altını olumlu etkiledi. Ama... Devamı »

  • 14.06.2024
    08:53

    Bakan Şimşek dün BIST vergisi taslak çalışmasının bir süre için ertelendiğini açıkladı! Açıklama bu şekilde. Yani yine bir belirsizlik var. Bir süre sonra yeniden mi gündeme gelecek peki? Ya da bu bir süre, ne kadar bir süre? Yoksa, şimdi b&o... Devamı »

  • 13.06.2024
    09:07

    BIST pazartesi ve salı günü 10 bin altı endeks seviyelerini görse de, daha aşağı düşmeyip, alım tepkileri ile kendisini 10 bin endeks seviyesinin üzerine atmayı bildi ve dün de 10165 seviyesinden kapanış yaptı. Ama yazımızın başlığındaki soruya hemen evet düzeltme ... Devamı »