Gri Liste Karar Günü!

28.06.2024 08:58
  •  A 

Dün TCMB politika faiz kararı belli oldu. Faizler değişmedi. Bugün de öğlen gibi Gri Liste kararı belli olacak. Fatf Başkanı Raja Kumar 12.00'de kameraların karşısına çıkıp, birkaç gündür süren toplantıların sonuçlarını açıklayacak. Bakan Şimşek'in de bu toplantılara katılmış olması nedeniyle, beklentim listeden çıkmamız yönünde. Umarım böyle olur.

Birbuçuk aydır yabancıdan yaklaşık 1,5 Milyar Dolar hisse satışı yaşanması beni tedirgin etti. Ama tahvil piyasasına ise girmeye devam ettiler. Hisselerden çıkış, öncesinde ciddi yükselmiş olan BIST'in düzeltme ve yaz rehaveti beklentisinden de kaynaklanmış olabilir. Uzun zaman sonra dün bank of abd ve hsbc yaklaşık 4 Milyar TL alım fazlası ile günü kapattılar. 

Gri Listeden Çıkmak Önemli Mi?
              Listeden çıkmak oldukça önemli. Çünkü büyük fonların iç tüzüklerinde Gri Liste ülkelerine yatırım yapamamak gibi sınırlamalar olabiliyor. Bu nedenle eğer listeden çıkarsak, çok uzun zaman geçmeden rating kurumlarından ek not artışları gelmesini bekliyorum. Yıl içinde Fitch ve S&P bir kademe, Moody's de iki kademe not artışlarını yapabilirler diye düşünüyorum. 

TCMB sıkı para politikasına maliye politikaları ile de destek verilmesi ve Gri Listeden de çıkmamız halinde not artışları kaçınılmaz gelişmeler olur görüşündeyim. Gri Liste konusu bugün belli olacak. Maliye politikası kararlarından olan yeni vergi paketi üzerindeki çalışmalar da bitmek üzere. Bunların netleşmesini gören ratingçiler, beklentiler karşılandığı takdirde notlarını yukarı çekeceklerdir görüşündeyim.

İşte bu nedenle eğer Gri Listeden çıkarsak, ilk anlık yükseliş tepkisi sonrası realizasyonlarla karşılansa bile, daha sonrasında yabancı alımları yeniden artmaya başlayacaktır. Umarım listeden çıkınca dün bu beklenti ile gelen alımlar hemen realizasyon ile karşılanmaz ve yeni TL zirvelere yöneliriz. 

Olası alımların hızlanması halinde BIST ve hisseler için yukarı fiyatlardaki teknik beklentilerimizi DD tablomuzda önceki paylaşımlar ve açık öngörülerimizde bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.06.2024
    09:22

    Bugün haftalık politika faizlerinde bir değişiklik beklemiyorum. Lakin en az oran kadar önemli olacak bir de, açıklamalar kısmı olacaktır. PPK'nın enflasyon ve faizler konusundaki açıklamaları da bir mesaj olacaktır. Beklentilerin şekillenmesi için önemli olac... Devamı »

  • 26.06.2024
    08:57

    Endeks grafiği ile hisseler pek eşleşmiyor. Endeks tekniği hisselere göre daha iyi görüntü vermesine rağmen, hisselerde neredeyse birbuçuk aydır ciddi düzeltmeler yaşanıyor. Ama genel yatırımcı kitlesi endekse odaklandığı için hisse özelindeki teknik d&uum... Devamı »

  • 25.06.2024
    09:28

    Bir süredir birçok ülke liderinden bu yönde uyarılar yapılıyor. NATO üyelerine daha çok silahlanma çağrısı yapmıştı. Dün de Dışişleri Bakanımız Fidan, 3'ncü Dünya Savaşı riski ciddiye alınmalı uyarısı yaptı. Avrupa Parlamentosu seçim... Devamı »

  • 24.06.2024
    09:09

    28 Haziran'da Türkiye'nin Gri Listeden çıkıp-çıkmayacağı yönünde kararın çıkması bekleniyor. Beklenti Gri Listeden çıkmamız yönünde. Ben de aynı yönde beklentilere sahibim. Ama olur da, Gri Listeden çıkışımız ötelenecek ol... Devamı »

  • 21.06.2024
    09:38

    Dün bir, bugün iki ve kısa hafta bitti. BIST dikkat çektiğim 10610 ve 10724 dirençlerini de geçti. Bankalar, eregl, tcell, ttkom, bımas, ulker, tuprs bu yükselişi destekleyen ilk aklıma gelen hisseler. Bakınca bu dirençler geçildiği için TL ba... Devamı »