Dün yeniden toplanan İsrail'in savaş kabinesinden misilleme kararı çıktı. Savaşa neden olmayacak boyutta ama muhakkak can yakan boyutta bir karşılık verileceğini açıkladılar. Umarım bu inatlaşma, sonunda kontrolden çıkan bir savaşa dönüşmez. Açıkçası en başından beri ben bunun olmasını beklemiyorum. İsrail'in her misillemeye daha büyük ve sert bir karşılık vermesinin ana nedeni, Müslüman coğrafyasında sıkışmış olmasından ötürü güç gösterisidir. Kendisine karşı herhangi bir saldırıda sessiz kalması halinde, bunun diğer düşmanlarına cesaret vermesinden çekindiği için tepkileri hep yüksek oluyor. Nasılsa arkasında ABD, İngiltere ve Fransa gibi muhafızlarının olduğunu bilmesi de, bu fütursuzluğuna destek oluyor. Ayrıca, bölgenin Suudi Arabistan, Ürdün, BAE gibi, batı eliyle başlarına getirilen hanedanlarla yönetilen Müslüman ülkelerinin olması da, Müslümanlarda bütünlüğe engel oluyor.
Kısacası, dün İsrail Savaş Kabinesinden çıkan misilleme kararı yine ortamı germiş durumda. Misillemeyi ve İran'ın tepkisini görene kadar piyasalar için bir risk söz konusu olacaktır. Açıkçası ben, hafta sonu yaşanan İran misillemesi olmasa da, bayram öncesi takas avantajı ile %10 ve üzeri yükseliş yaşamış olan borsa ve hisselerde, bayram dönüşü bir realizasyon düzeltmesi bekliyordum. Bu görüşümü de 9 Nisan Salı günü, yarım günlük borsa seansı öncesi beklenti yazımda ''Tüm bu görüşlerimi toparlarsam, benim düşüncem bugün ve pazartesi alıcılar gelmesi halinde realizasyon yapıp, bayram sonrası olası bir düzeltmeyi nakit olarak karşılamak. Ama bunu düşünürken endeks için 9800-10100-10300 teknik hedeflerinin de olduğunu söylemem gerekiyor. Yani böyle bir realizasyonu bu seviyelere yakın yapabilirsek, çok şık olur diye düşünüyorum.'' Nitekim endeks bu yazıdan sonra yaşanan yükselişle 9849 seviyesini gördü. Yani aslında tam da istediğim gelişmeler yaşandı. Eğer hafta sonu İran misillemesi olmasaydı, muhtemelen bayram sonrası da, görürse realizasyon yapıp nakit olmak doğru olur dediğim 10100-10300 seviyelerine doğru ek bir yükselişle haftaya başlayabilirdik. Ama bu durum savaş korkusu ile şimdilik ötelenmiş durumda. Ama sonrası için BIST'in çok daha yüksek seviyelere yönelmesi beklentimi koruyorum.
Kısacası bana göre teknik olarak da bir realizasyon düzeltmesi yaşanması gayet normal. Bu realizasyona ek neden çıkmış durumda. Tekniklere bakınca 9600 - 9450 ve 9200 seviyelerine doğru inebilecek bir BIST riskinin sürdüğünü görüyorum. Bu seviyeler paralelinde yaşanacak düşüşler endişe yaratmayıp, yeni alım fırsatı olarak görülmelidir görüşündeyim. Ama endişe etmediğim savaş tiyatrosu, tiyatrodan çıkar da gerçekliğe dönüşürse, o zaman işler değişir tabii. Ben bu boyuta en azından şimdilik geçilmesini dünyanın istediği bir gelişme olarak görmüyorum.
FED Beklentileri Bozuluyor!
Genel piyasadaki FED faiz indirimleri, son gelen enflasyon dahil verilerle iyice bozulmuş durumda. Hoş, ben en başından beri, umarım indirim beklenen FED'den yeni faiz artışı gelmez diyordum ara ara! Nitekim son veriler sonrasında piyasalarda %6.50 faiz seviyesine ulaşacak FED faiz artışları bile konuşulmaya başlandı. Bu endişe ABD borsalarında satışların yaşanmasına neden oluyor. Eğer yeni faiz artışı söz konusu olursa, bu durum ABD borsaları için düzeltme desteklerinin daha altta oluşmasına neden olur. Şimdilik bir faiz artışı beklemiyorum ama, faiz indirimi tarihinin hazirandan eylüle sarkmasını ve olası faiz indirim sayısının 2024 için 2'ye düşmesini bekliyorum.
Şimşek ve Karahan IMF Toplantısı için ABD'ye Gidiyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile, TCMB Başkanı Fatih Karahan rutin IMF-Dünya Bankası toplantılarına katılmak için bugün aBD'ye gidiyorlar. Bayram esnasında gelen Dünya Bankası yeni uyum anlaşması haberleri bu ziyarette daha netleşecektir.
Yani şunu söylemek istiyorum; bütçe geçen yıla göre ilk üç ayda %100'ün üstünde bir artışla 513 Milyar TL ilk üç ay için zarar açıklandı. TCMB bilançosunda yanlış politikaların sonucu olarak 818 Milyar TL zarar açıklandı. Cari açık düşüyor gibi gözükmekle birlikte tutar oldukça ciddi hala. TCMB rezervleri swapları düşünce alarm boyutunda görülmesi gereken ciddi eksiler içeriyor. Bu tablolar hiç hoş değil. İktidarın bir takım kararları alması, tasarruf planlarını, yeni vergi ve zamları devreye alması konusunda seçeneği kalmadı görünüyor. Ki, Şimşek'ten bu yönde tasarruf açıklamaları da duymaya başladık. Ama bunlar yetmez. Çok koordineli bir maliye-tasarruf politikası devreye alınmalıdır. Aynı zamanda da kısa vadeli likidite sıkıntılarını aşmak için de dış anlaşmalara ihtiyaç var. Bu nedenle Şimşek ve Karahan'ın bu ziyareti benim için önemli.
İçinde bulunduğumuz karanlık ekonomik ve finansal tablonun düzeltilmesi için kararlı adımların mecburen atılacağını ve bu durumun da BIST'e yarayacağını düşünüyorum. Sıkı maliye ve para politikaları uygulamaya başladıktan sonra, Dünya Bankası ve IMF ile program kredileri de açıklanırsa, yabancının Türkiye'ye yönelmesi hız kazanacaktır. Haziranda gri listeden çıkarılmamız halinde yabancı fon girişlerinin önü daha da açılır. Tüm bu gelişmeler sonrası yıl bitmeden birkaç kez not artışlarını duyarız beklentimi tekrar etmiş olayım.
Kısacası ben yaşanmasını beklediğim düzeltmeleri, ara teknik realizasyonlar olarak görüyorum. Sonraki hedefler için BIST'in güç kazanmasına yarayacaktır görüşündeyim. Karamsar beklentilere sahip değilim. Türkiye'nin hatalı maliye ve para politikası uygulayacak lüksü kalmadığı için, artık doğrular zamanı geldi diyorum! Ama ülkenin çok ciddi kaynakları yanlış politikalar yüzünden yine heba oldu. Tüm ekonomik, finansal, sosyal dengemiz alt üst oldu. Bunun düzelmesi zaman alacaktır. Ama doğruların yapılması her zaman umudu canlı tutar.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_