Uzun Bayram Tatili Bitti!

15.04.2024 09:27
  •  A 

İran-İsrail Savaş Riski Düştü!
              Bayram tatiline çıkarken, her an İran'ın Suriye'deki konsolosluğunun vurulmasına misilleme yapmasından çekindiğimi yazmıştım. İran hafta sonu 300'ün üzerinde kamikaze dron ve balistik füze ile İsrail'e saldırdı. Ama bunu yapacağını çok önceden beri fısıldadığı için, karşılık verdim demek için yapılan bir saldırı oldu diye düşünüyorum! Çünkü 300 üzerinde hava unsuru ile yapılan saldırının neticesi 1 kişi hafif yaralı, bir İsrail askeri üssünde hafif hasar ve tüm hava unsurlarının ABD, Ürdün ve İsrail tarafından İsrail sınırlarına girmeden havada imha edildiğini gördük. Akabinde de İran'dan;''karşılık verildi ve konu kapandı. Eğer İsrail'den yeni bir saldırı olursa, daha güçlü karşılık verilecektir'' açıklaması yapıldı. Bu açıklama gerilimi düşürmüşken, İsrail savaş kabinesinden de benzer bir kararla karşılık verilmesi konusu sonraya bırakıldı kararı çıkınca, dünya rahat bir nefes almış oldu. Gerçekten de, İran ile İsrail arasında yaşanacak bir savaşa, ABD, İngiltere ve Fransa'nın da dahil olması kaçınılmaz olacağı için, sonuç bölgemiz ve dünya için küresel bir savaşa dönüşecek sonu tahmin edilmeyecek büyük bir risk olurdu. 

İran Gündemi Değiştirdi!
              İsrail Refah bölgesini insansızlaştırma niyetinde olduğunu, buradaki henüz terketmemiş olan yaklaşık 1.6-1.8 Milyon insanın bölgeyi terketmesini, sonrasında buradaki yerleşkeleri de bombalayacağını açıklamıştı. Dünya bunu engellemeye çalışırken, İran'ın saldırısı bu konuyu ikinci plana attı. Ama asıl sorun Gazze'de süren İsrail zulmü ve işgalidir. Ama BM ve gelişmiş batı ülkelerine bakınca, hepsinden İran'a tepki geldiğini, İsrail'in mazluma dönüştüğünü görüyoruz. Kimse, İran'ın misilleme nedeninin Suriye'deki konsolusluğunun vurulması olduğunu dile getirmiyor. Gazze'de yaklaşık 35 bin can kaybı var ama İsrail'e güçlü bir dur dendiğini duyamadık. İran'ın saldırısı sıkışmış İsrail için tam istediği bir ortamı sağladı. Sözü uzatmayalım, şu an için savaş riskini çok düşük görüyorum. Zaten kara sınırı olmayan iki ülke için böyle bir savaş oldukça düşük ihtimaldi. Umarım öyle de kalır. Türkiye'nin gerilimde arabuluculuk yapmış olmasından ötürü, güçlenen bir rol üstlendiğimiz görüldü.

Uzun Bayram Tatili Sonrası Takas Realizasyonları Olur mu?
              Bayram öncesi alanlar takas avantajını kullandılar. Ama bugün ve yarın bu alımların takasları yaşanacak. Yani nasılsa paralar bayramdan sonra yatırılacak diye alanlar teknik olarak en çok 10100-10300 civarı bir yükseliş sonrası realizasyona yönelebilir. Hem bu risk, hem de savaştan çekinenlerden gelebilecek realizasyonlar haftaya karışık bir başlangıç yapmamıza neden olabilir. Teknik olarak 9450 üstünde 9800-10100-10300 hedeflerine yönelmesini beklediğim bir görüntü vardı. Ama hem takaslar, hem de hafta sonu hızlı yaşanıp, soğumaya başlayan savaş riski ne derece etkili olacak bunun bilinmezliği var. 

Dünya Bankası ve IMF Gelişmeleri!
              Tatil esnasında Dünya Bankası ile ilk beş yıl için 17 Milyar, sonrasında ise 18 Milyar toplam 35 Milyar Dolar'lık bir uyum anlaşması imzalandığı açıklaması geldi. Bu rakamlar direkt para girişi değil. Proje karşılığı verilecek paralar olduğu için, süreçleri var. Ama diğer tüm kredi sağlayıcılar ve yatırım fonları açısından pozitif etki yaratacak bir gelişme olacağı için, sonrasında olumlu bir etki yaratması kaçınılmaz olacaktır.

TCMB 2023'te 818.2 Milyar TL Zarar Açıkladı!
              Bir süredir büyük bir bilanço zararı açıklaması beklenen TCMB, bilançoyu açıkladı. 2023 yılında 818.2 Milyar TL gibi çok büyük bir zarar açıklandı. KKM'nin ve düşük faiz ile bankalara para aktarılmasının çok ciddi bir zararı olacağını çok kez yazdım. Maalesef bu uyarılarımın gerçekleşmesini öğrenmiş olduk.

İşte tüm bu gelişmeler nedeniyle ben realizasyonla haftaya başlangıç yapmayı, ara bir düzeltme yaşanmasını bekliyorum. Ama sonrasında yükseliş beklentilerim sürüyor. Olası düzeltme yeni alım fırsatları yaratacaktır görüşündeyim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.04.2024
    09:24

    BIST 9450 direncini geçtiği gibi, yeni TL bazlı rekorlarını sıralamaya başladı. Dün de TL bazlı hem yeni zirve, hem de yeni kapanış rekoru kırdık. Tekniğe bakınca bugün de yenilerini görebiliriz gibi düşünüyorum. Bir tek bir uyarım olacak! Nasıl ki, bayram takası... Devamı »

  • 08.04.2024
    09:19

    Cuma gününe ait beklenti yazımda ;''Ben en geç bayram sonrası, eğer arada savaş gibi olağanüstü bir durum yaşanmazsa kısa zamanda 9450 direncine, akabinde de yeni TL zirvelere yöneleceğimizi düşünüyorum.'' görüşümü ya... Devamı »

  • 05.04.2024
    08:31

    Çarşamba ve perşembe günü alanlar için uzun bayram tatili sürecinde kredi faizi ödeme riski vardı. Bundan kaçınmak isteyenler özellikle çarşamba günü satışa yönelmişlerdi. Aynı şekilde kredili yatırımcılar perşembeyi de satış i&cced... Devamı »

  • 04.04.2024
    09:18

    Endeks olarak bakınca sadece kısmi bir düzeltme görülüyor. BIST 9450 zirvesine göre şu an 8945 ile %5 civarı bir düzeltme yaşamış. Ulaştırma, banka sektörlerinde yaşanan güçlü ivme, endeksin düşüş hızını kesmiş görülüyor. ... Devamı »

  • 03.04.2024
    12:22

    Günaydın. Ekran başına şu an geçtim. Fenerbahçe Kongresine gitmiştim biliyorsunuz. Sabaha 06.10 gibi İzmir'de eve girdim. 08.30'dan beri birkaç kez denedim ama geç uyanabildim. Neyse, dün piyasalarla ilgili hiç bir bilgim yok. Benim günd... Devamı »