BIST'de Gizli Düzeltme Sürüyor!

04.04.2024 09:18
  •  A 

Endeks olarak bakınca sadece kısmi bir düzeltme görülüyor. BIST 9450 zirvesine göre şu an 8945 ile %5 civarı bir düzeltme yaşamış. Ulaştırma, banka sektörlerinde yaşanan  güçlü ivme, endeksin düşüş hızını kesmiş görülüyor. Ama banka, ulaştırma, belki holding sektörünü de dışında tutarsak, diğer sektörlerde ve hisselerde çok daha yüksek düzeltmeler yaşandığını, hatta bunun hala sürdüğünü görüyoruz. Dün ve bugün uzun bayram tatilinin satış riski vardı. Dün satanlar bugün almadıkları takdirde 10 gün, bugün satanlar da 7 gün kredi faizinden kurtulmuş olacaklar.

İşte bu nedenle geçen haftadan beri hisselerde satış baskılarının yaşandığını düşünüyorum. Dün ve bugün kredililerin olası satış baskısı yaratacağını düşünenler geçen haftadan beri önden satmayı tercih etmiş olabilirler. Tabii sadece kredi maliyeti olarak düşünmemek lazım! Elinde hisse taşıyanlar da, hisselerini dün ve öncesinde satıp, yarın aldıkları takdirde ciddi bir faiz geliri elde edecekler. Tabii hisselerini verdikleri fiyatların altında ya da aynı fiyatla geri aldıklarını düşünerek bunu söylüyorum. İşte maalesef faizlerin geldiği düzey tüm bu hesapları ciddileştiriyor. Sonuçta mevduat getirisi aylık %5'ler civarına gelmiş durumda. Bayram tatilinin dün yapılan satışları bile on günlük avantaj yaratıyorsa, geçen haftadan satıp, yarın alacak olan kredili yatırımcılar için faiz gelirinin çok üstünde kredi maliyetinden kurtuldukları gibi, üstüne bir de mevduat getirisi elde etme imkanı vardı. 

Bugün de bu durum geçerli diye satışların sürdüğünü görebiliriz. Ama yarından itibaren ise önceden satanlar almaya başlarsa, bugün olası en düşük fiyatlar söz konusu olabilir. Yarından itibaren fiyat artışları avantajı düşürebilir. Bu nedenle bugün kredi faizinden korunmak için satanlarla, bugün alıp yarından itibaren önceden daha yüksekten sattıklarını geri almaya geleceklere satamak için alıcılar da gelebilir. Buna bir de yabancıların bugün olası son kredili satış günü olacağını düşünüp alıma geçme ihtimalini de eklersek işlem hacminin oldukça yüksek olacağı ilginç bir gün yaşayabiliriz. 

Kısacası banka, ulaştırma ve holdingler yatırımcıları çok üzmemişler, hatta kazanç sağlamışlarken, diğer birçok sektör ve hissede ciddi düzeltmeler ve kayıplar yaşandığını görüyoruz. Bayram sonrası bu işlemlerin tersi paritelerin öne çıktığını görebiliriz.

Dün gece tekniklere bakınca, hala satış baskılarını gördüğüm için fazla bir paylaşım yapmak istemedim. Olası alım ve satım kararlarınızı yukarıda izah ettiğim kredi maliyeti, mevduat getirisi hesaplarına göre planlayabİlirsiniz.

Bu arada dün açıklanan enflasyona bakınca aylık bazda enflasyonun artış hızında düşme var ama sonuçta hala ciddi bir aylık enflasyon gördüğümüz gibi, yıllığında da artış sürüyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.04.2024
    12:22

    Günaydın. Ekran başına şu an geçtim. Fenerbahçe Kongresine gitmiştim biliyorsunuz. Sabaha 06.10 gibi İzmir'de eve girdim. 08.30'dan beri birkaç kez denedim ama geç uyanabildim. Neyse, dün piyasalarla ilgili hiç bir bilgim yok. Benim günd... Devamı »

  • 02.04.2024
    00:21

    Bugün İstanbul'da Fenerbahçe Kongresine katılacağım için, 2 Nisan Salı tüm gün aranızda olmayacağım. Bu nedenle beklenti yazım olmayacak. Güne ait teknik paylaşımlarımı ise Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Devamı »

  • 01.04.2024
    02:18

    Henüz kesin sonuçları ilan edilmemiş olsa da, CHP'nin ciddi bir başarı, iktidarın da ciddi bir yenilgi yaşadığı bir seçim oldu. Bu seçim sonuçları ülke siyaseti için yeni bir başlangıç olacaktır diye düşünüyorum. Bundan sonra ola... Devamı »

  • 29.03.2024
    09:14

    Güzel Bir Hafta Kapanışı Olsun! Yine 8700'e yaklaşıp, düşmeden yukarı dönen bir BIST görüyoruz. Bu sefer de önceden yazdığım gibi yine gözlerimiz 9400 direncinde olacak. Bu direnç kırılırsa TOBO oluşumu beklentisi öne çıkar. T... Devamı »

  • 28.03.2024
    09:25

    BIST tekniklerinden korkalım mı, yoksa umut mu besleyelim bilemedim. BIST sanki bizimle tekniklerle oyun oynuyor. Şöyle ki, ilk 9450 zirvesi sonrası düzeltme başladığında 8700 civarı seviyeden düzeltmeye dur dedi ve üç günde yeniden 9368 seviyesine yükselmişti. A... Devamı »