Seçimler Ülkemize Hayırlı Olsun!

01.04.2024 02:18
  •  A 

Henüz kesin sonuçları ilan edilmemiş olsa da, CHP'nin ciddi bir başarı, iktidarın da ciddi bir yenilgi yaşadığı bir seçim oldu. Bu seçim sonuçları ülke siyaseti için yeni bir başlangıç olacaktır diye düşünüyorum. Bundan sonra olacak ilk seçim ne kadar erken olursa, o kadar erken bir siyasi iktidar değişimi görebiliriz. Ama iktidar seçimlerin sonuçları nedeniyle erken bir seçim istemeyecektir. Eğer iktidarın ortağı Bahçeli, ülkeyi erken seçime götürmezse, seçimler gününden önce olmaz. Sadece belki biraz öne çekilebilir. Yani en az 4 yıl seçim olmayan bir dönem olursa, bu dönemde iktidarın yapacakları, başarı ya da başarısızlıkları sonraki seçim için çok önemli olacaktır.

Eğer iktidar 2021 sonrası uygulamaya aldığı bana göre ülkeyi yaşadığımız her türlü, ekonomik, finansal krize sokan yüksek enflasyona rağmen düşürülen faiz politikası sonrası, yeniden dönmek zorunda kaldığı Ortodoks politikalardan dönmez, Mehmet Şimşek ve TCMB kadrolarını korursa, uygulanan politikaları kararlılıkla uygulamaya devam edip, ülke ekonomisini, faizleri, enflasyonu, halkın satın alma gücü, yani refahını yeniden normale döndürebilirse, bu takdirde seçimin yarattığı hasarı yeniden toparlamaya başlayabilir. Ama bunun için çok kararlı şekilde doğruları yapmaya devam etmesi gerekir.

Ama iktidarın işi yerel seçimlerden çıkan bu tablo sonrası artık ciddi zorlaştı diye düşünüyorum. Mevcut ekonomi politikaları kararlılıkla uygulanmaya devam edilirse, içeride gerilim politikalarından uzak durabilirse, maliye politikaları ve tasarruf politikaları da kararlılıkla devreye alınırsa, yargıdaki ikilik sona erdirilir, Anayasa Mahkemesinin üstünlüğü kabul edilir, yargı reformu, güçler ayrılığı ilkesi güçlenecek şekilde yeniden normalleşme sağlanırsa ülkede her alanda normalleşme yeniden sağlanmaya başlanır. Bu takdirde iktidar da, seçimelerde aldığı hasarı onarma fırsatı bulabilir. Ama bunu yapmaz, gerilimleri daha da tırmandırır, TBMM çoğunluğu elimdeyken, her alanda bildiğimi yapmaya devam edeyim, hatta büyük şehirlerin elindeki bazı imar yetkilerini bile merkeze alayım falan derse, o zaman ülke için yeniden krizli günlere girmeye başlarız.

İşte iktidarın tavrının ne olacağına emin olamadığım için, mahalli seçimlerde büyük yenilgi yaşayan iktidar nedeniyle yabancı girişlerinde de ötelenmeler sözkonusu olabilir. Yabancı bayram sonrasının da ötesinde bir süre olası risklerin nasıl gelişeceğini beklemeyi tercih edebilir. Eğer yabancı girişleri başlamazsa, mevcut faiz seviyeleri nedeniyle borsa bir süre baskı yaşamaya devam edebilir. Bu hisse bazlı pozitif ayrışmalara engel olmaz ama, yoğun yabancı girişi olmadığı takdirde endeks olarak yeni zirvelere doğru hızlanmayı öteleyebilir.

Kısacası seçimler demokrasi açısından başarı olduğu için olumlu oldu ama, ülke siyasetinde yeniden belirsizlikleri yaratacak bir tablo yarattığı için borsa açısından belirsizlikler ve baskılara neden olabilir. Bu nedenle haftaya ilk anda bir satış baskısı ile başlayabiliriz. Ama tümden bir baskı da, tümden bir yükseliş de beklemiyorum. Satış baskılı başlayıp, sonrasında holding, ulaştırma, bankalar, otomotivler gibi sektörlere yeniden gelebilecek alımlarla toparlanmalar olabileceğini düşünüyorum. Umarım bu belirsizlik ortamından hızlı çıkarız.

Şu an için teknik ek bir paylaşım yapmak istemiyorum. Önce ilk tepkileri bir görelim, sonrasında gerekirse gün için olası tekniklerin gereklerine göre paylaşımlarımı gün içinde yaparım.

Tekrar ediyorum, seçimler demokrasi açısından büyük bir olgunlukla tamamlandı. Seçmen herkese gerekli mesajları gayet güzel şekilde verdi. CHP'ye de İzmir örneğinde olduğu gibi, seçmeni dikkate almadan aday belirlersen, kazansan da diğer yerlerde oyunu arttırırken, kalen gördüğün yerde bile oy kaybedeceğini gör dedi. Umarım seçmenin mesajlarını Cumhurbaşkanının da dediği gibi tüm siyasi liderler gerektiği şekilde alırlar. 

Bu arada vadeli piyasa %1 gibi güçlü bir açılışla başlangıç yapmış durumda. Kim bilir, belki de ilk andaki korkum olan baskı bile olmaz, gayet güçlü başlangıç yaparak, bir kez daha şaşırmış oluruz:)

NOT: Salı günü Fenerbahçe Kongresine katılacağım için, 2 Nisan Salı tüm gün aranızda olmayacağım. Sanırım Çarşamba günü sabaha doğru İzmir'e ancak dönmüş olurum. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.03.2024
    09:14

    Güzel Bir Hafta Kapanışı Olsun! Yine 8700'e yaklaşıp, düşmeden yukarı dönen bir BIST görüyoruz. Bu sefer de önceden yazdığım gibi yine gözlerimiz 9400 direncinde olacak. Bu direnç kırılırsa TOBO oluşumu beklentisi öne çıkar. T... Devamı »

  • 28.03.2024
    09:25

    BIST tekniklerinden korkalım mı, yoksa umut mu besleyelim bilemedim. BIST sanki bizimle tekniklerle oyun oynuyor. Şöyle ki, ilk 9450 zirvesi sonrası düzeltme başladığında 8700 civarı seviyeden düzeltmeye dur dedi ve üç günde yeniden 9368 seviyesine yükselmişti. A... Devamı »

  • 27.03.2024
    09:27

    BIST, 500 baz puanlık faiz artışı sonrası haftaya çok iyi bir başlangıç ve güçlü alışlarla başlamıştı. Hatta bir ara 9336 seviyesine kadar yükselerek, ben dahil acaba güzel bir ikili dip formasyonu ile 9400-9450 zirve dirençlerini mi kıracağız beklenti... Devamı »

  • 26.03.2024
    09:29

    Dün bir ara endeksin yönünde yukarı hızlanma başlayınca ben de endeks seçimleri beklemeden yukarı dönüyor diyerek tekniklerini uygun gördüğüm ama seçim nedeniyle izlemede kaldığım hisseleri paylaşmaya başladım. Ama 9336 seviyesine kadar yüks... Devamı »

  • 25.03.2024
    09:22

    TCMB geçen hafta faiz toplantısında piyasaları ters köşe yaptı. Seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen, hareketli kurları ve enflasyonu dizginlemek için, yapılması gerekeni kararlı ve özerk bir şekilde yaptığını gösterdi ve faizleri 500 baz puan ar... Devamı »