BIST tekniklerinden korkalım mı, yoksa umut mu besleyelim bilemedim. BIST sanki bizimle tekniklerle oyun oynuyor. Şöyle ki, ilk 9450 zirvesi sonrası düzeltme başladığında 8700 civarı seviyeden düzeltmeye dur dedi ve üç günde yeniden 9368 seviyesine yükselmişti. Ama 9368 seviyesini gördüğü aynı gün 9131'e kadar realizasyon yaşayarak kapattı ve devamındaki hafta yeniden 8700 desteğine bir kez daha indi. Ama yine 8700 desteğini aşağıya kırmayıp, yükselişe başlayınca, 9368-9400 direnci yukarı kırılması halinde ikili dip denen bir yükseliş formasyonu mu başlayacak beklentisi yarattı. Lakin bunu yapmayıp, bir kez daha 9336 seviyesinden realizasyonlara başlayınca, bu sefer de, 8700 aşağıya kırılırsa düşüş formasyonu olan ikili tepe formasyonu mu yapacak endişesi yarattı.
Dün bir kez daha 8749 seviyesine kadar inip, kısmi tepki ile 8806 düzeyinden kapanış yaptı. Şimdi teknikler tam bıçak sırtı konumundalar. Parabolik indikatörü de dün satım yönüne dönmüş durumda. Eğer tam söylersek 8695 desteğini aşağıya kıracak olursa, ikili tepe denen düşüş formasyonu tetiklenmiş olur ve bir anda satışların genele yayılarak hızlandığını, düşüşü derinleştirdiğini görebiliriz. Bu düşüş formasyonunun arada 8562 gibi birçok kademe destekleriyle birlikte 7900'lere kadar düşüş yaratma riski var.
Ama yeniden yukarı döner ve 9400 dirençlerini yukarı kıracak olursa, bu sefer de, ters omuz baş omuz denen yine yükseliş formasyonu olan yeni bir teknik görüntü oluşturmaya başlar. Aynı zamanda da 8700-9400 arasında bir yatay kanal da yaptığını görüyoruz. Buna göre de, kanal ne tarafa kırılırsa, yaklaşık 700 puan kanal genişliği kadar bir seviye tepkisi verebilir. Yani 9400 direnci yukarı kırılması halinde 10100, 8700 desteği aşağıya kırılması halinde 8100 seviyelerine kadar kanal formasyonunun kırılma tepkilerini görebiliriz.
Gördüğünüz gibi teknikler devamlı değişip, yeni bir teknik formasyon ihtimali beliriyor. Tam bir endeks mühendisliği yapılıyor! Bizim için şu sıra en önemli iki seviye 8700 desteği ve 9400 direnci olmalı. Hangisi kırılırsa o yöne evrilecek ve o yöndeki hareketleri hızlanacak bir endeks tekniğine sahibiz. Umarım yukarı yönlü tekniklerin çalıştığını görürüz. Yoksa düşüş yaşanacak olursa, ekstra maliyetli bir şekilde biraz daha uzun beklemek zorunda kalırız.
Seçim, yüksek mevduat ve kredi faizleri, uzun bir bayram tatilinin kredili yatırımcılar için olası faiz yükü nedeniyle borsa baskı altında. Yabancı da şu an yeteri veya beklendiği kadar giriş yapmadığı için bu baskılar çok daha ciddi şekilde karşımızda duruyor. Bu zor süreci atlatırsak, sonrasında haziran ayında Türkiye'nin gri listeden çıkma beklentisi pozitif bir döneme destek vermeye başlayacaktır. Ki, Gri Listeden çıkmamız halinde yeni not artışlarının da gelmeye başladığını görürüz beklentisindeyim.
Bugün teknikleri öne çıkartan bir yazı yazdım. Ama şu an referans alacağımız en önemli krıter teknikler. Ama onların da hangi yöne evrileceği henüz netleşmedi. Destek-Direnç Tablomuzda teknikleri detaylı ve ara kademeleriyle de bulabilirsiniz. Öncesindeki paylaşımlar da, destek ve dirençleri kırılana kadar geçerlidir. Bu nedenle her gün günlük paylaşım beklemeyin. Önceki paylaşımlarımın teknikleri bittiği takdirde ek paylaşımları yaparım.
Bu ortamda gün içi işlemler risklidir. Ters yakalanırsanız zarar baki olur. Bu nedenle her türlü alım kararlarınızda bir süre maliyetli şekilde yakalanabileceğinizi, zararda beklemek zorunda kalabileceğinizi göze alarak bu kararlarınızı almanız gerektiğini bilin derim. Ben seçimler sonrası için umutluyum. Eğer iktidar bir süredir uygulanan sıkılaştırıcı para politikalarını ve bu politikaları uygulayan kadrolarını aynı şekilde korur ve kararlı davranmaya devam ederse, tünelin sonunda ışığı yakalarız. Bir süre sabır göstermek zorundayız. Ya da %50 yıllık net faiz getirisini tercih edip, borsayı unutmamız gerekiyor. Ben yine her zaman olduğu gibi, borsa tarafındayım.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_