BIST Bayrama Yeni TL Rekorla Giriyor!

08.04.2024 09:19
  •  A 

Cuma gününe ait beklenti yazımda ;''Ben en geç bayram sonrası, eğer arada savaş gibi olağanüstü bir durum yaşanmazsa kısa zamanda 9450 direncine, akabinde de yeni TL zirvelere yöneleceğimizi düşünüyorum.'' görüşümü yazmıştım. Bayramı görmeden 9450 zirve direncini kıran BIST, yeni TL rekoru ile kısa haftaya başlayıp, bayramı yeni zirvelerle karşılamaya hazırlanıyor.

İşte şimdi hepimiz için yeni bir stres dönemi daha başlayacak! Uzun bayramın takas riskinden korunmak isteyenler öncesinde banka ve holding gibi sınırlı sektörler dışında satışa yönelmişlerdi. Perşembe günü bu satışların son günüydü. Ama aynı zamanda bu nedenle yapılan satışlar nedeniyle de, en düşük fiyatlarla almak için de son gündü. Nitekim perşembe günü satışlar durulunca gün yükelişle tamamlanmıştı ve cuma günü de bayram sonrasına kalacak takasların alımlarıyla daha da hızlanan bir BIST gördük. Şimdi artık bayram öncesi önümüzde sadece 1,5 günlük bir seans kaldı. Bugün ve yarın yapılan alımların parası da bayram sonrasında hesaplara yatacak. 

Şimdi sorun şurada! bu birbuçuk günlük piyasada acaba yükseliş aynı şekilde mi devam eder, yoksa, iki gündür bayram sonrası satmak için alanlar olası yükselişte karlarını realize mi ederler? Diğer bir soru da, bayram sonrası yabancı alımlarının da artmasını bekliyorum. Eğer bu düşüncem gerçekleşecek olursa, kar realizasyonu yapan yerlilerin satışlarını karşılayan yabancı alımlarıyla karşılaşırız. Ki, yabancı fon alımları başladığında, dirençlerin çok daha hızlı geçildiğini, özellikle ana hisselerin geri gelmeden yükselişlerine devam ettiğini görebiliriz. Yani şunu demek istiyorum; kar realizasyonu gelebilir endişesi ile satanlar, hisselerini kaptırabilirler. Ama bu endişe ile satmayanlar, yabancıdan da realizasyon gelmeye kalkarsa, bu takdirde hisselerin gördükleri zirvelerini değerlendiremeyip, geri gelmelerini izlemek zorunda kalırlar.

Ama nihayetinde önce yükseliş, sonra realizasyon da olsa, ben bu realizasyonların yaratacağı düzeltme sonrası, endeksin yaza çok daha yüksek TL zirvelerle girmesini bekliyorum. Bu beklentimde yatan en önemli nedenler; yapılan faiz artışları ile, yabancıya ciddi bir tahvil getirisi sağlanmış durumda. Bu ve kısmen üzerinde döviz satarak ülkeye gelecek yabancı için %60'lar düzeyinde faiz kazancı söz konusu. Bu da olası kur riskini göze almalarına neden olabilir. Diğer bir pozitif beklenti nedeni de, haziran ayında olası Gri Listeden çıkma ihtimali. Eğer bu durumda da gerçekleşecek olursa, bunun beklentisi ile yabancı girişleri öncesi ve sonrasında devam edecektir. 

İşte bu nedenlerle, ben yine bayram öncesi ve sonrası yükseliş beklentilerine sahibim. Ama ek öngörü vermeyip, öncesinde fazlası ile paylaştığım açık öngörülerimin gerçekleşmelerini yapmayı planlıyorum. Sonuçta, uzun bir bayram tatili var. İran ile İsrail arasındaki gerilimden endişe ediyorum. Olur da bayram esnasında ya da hemen sonrasında İran'dan da İsrail'e bir saldırı söz konusu olursa, bunun boyutuna göre olayın riski daha da ciddileşip, sermaye piyasalarında da olumsuz etkiler yaratabilir.

Sonuç olarak, olumlu bir piyasa beklentimi korumakla birlikte, seri şekilde öngörü gerçekleşme kapanışları ile yetinmeyi, bayram sonrasındaki gelişmelere göre, yeniden strateji belirlemeyi planlıyorum. Ama olur da endeks yükselmeden düşecek olursa, sornası için beklentimin iyi olduğunu bilmenizi istedim.

Şimdiden hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bayramlar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.04.2024
    08:31

    Çarşamba ve perşembe günü alanlar için uzun bayram tatili sürecinde kredi faizi ödeme riski vardı. Bundan kaçınmak isteyenler özellikle çarşamba günü satışa yönelmişlerdi. Aynı şekilde kredili yatırımcılar perşembeyi de satış i&cced... Devamı »

  • 04.04.2024
    09:18

    Endeks olarak bakınca sadece kısmi bir düzeltme görülüyor. BIST 9450 zirvesine göre şu an 8945 ile %5 civarı bir düzeltme yaşamış. Ulaştırma, banka sektörlerinde yaşanan güçlü ivme, endeksin düşüş hızını kesmiş görülüyor. ... Devamı »

  • 03.04.2024
    12:22

    Günaydın. Ekran başına şu an geçtim. Fenerbahçe Kongresine gitmiştim biliyorsunuz. Sabaha 06.10 gibi İzmir'de eve girdim. 08.30'dan beri birkaç kez denedim ama geç uyanabildim. Neyse, dün piyasalarla ilgili hiç bir bilgim yok. Benim günd... Devamı »

  • 02.04.2024
    00:21

    Bugün İstanbul'da Fenerbahçe Kongresine katılacağım için, 2 Nisan Salı tüm gün aranızda olmayacağım. Bu nedenle beklenti yazım olmayacak. Güne ait teknik paylaşımlarımı ise Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Devamı »

  • 01.04.2024
    02:18

    Henüz kesin sonuçları ilan edilmemiş olsa da, CHP'nin ciddi bir başarı, iktidarın da ciddi bir yenilgi yaşadığı bir seçim oldu. Bu seçim sonuçları ülke siyaseti için yeni bir başlangıç olacaktır diye düşünüyorum. Bundan sonra ola... Devamı »