FED Sırasını Savdı. Sıra TCMB'nda!

21.03.2024 08:57
  •  A 

FED bu toplantıda da faizlere dokunmayıp %5.25-%5.50 aralığında sabit bıraktı. Başkan Powell, mevcut faizlerin muhtemelen zirvede olduğunu ve bu yıl içinde büyük olasılıkla faiz indirimi yapılacağı görüşünde olduğunu açıkladı. Aynı zamanda da sıkılaştırma tedbirlerini de azaltacakları açıklamasını yaptı. Bu açıklamalar piyasadaki yıl bitmeden 3 faiz indirimi beklentisinin korunmasına ve aylık 60 Milyar Dolar bankalara tahvil satarak uygulanan likidite sıkışlaştırma(bilanço daraltma) uygulamasında da hafifletme beklentisi ile birlikte, piyasada daha çok likidite kalacağı için olumlu karşılandı. Ama şu an için bilanço daraltmada henüz bir değişim kararı açıklanmadı. ABD borsaları ve ons altın olumlu tepki verdi. Tabii bizdeki karşılığı gram altın da öyle.

Şimdi gözler bugün için TCMB faiz kararında olacak. PPK saat 14:00 toplantısında faiz kararını açıklayacak. Genel beklenti %45 olan faizlerin sabit bırakılması yönünde. Ben ise, en az 250 baz, en çok da 500 baz puanlık bir faiz artışı kararının daha alınmasını, ama muhtemelen bu kararın seçimlerden sonra çıkmasını bekliyorum.

BIST Alım Tepkileri Veriyor!
              Endeks 19 Mart Salı günü gördüğü 8695 seviyesinden sonra alım tepkileri vermeye başladı. Dün de yaşanan kısmi tepki sonrası 9027 seviyesi görülmüş olsa da, kapanış 8955 seviyesinden oldu. Ama hisse bazlı bakınca, bankalar, kchol gibi hisselerde %10, %15 marjlarında yükseliş tepkileri olduğunu görüyoruz. Hisse bazlı ayrışmalar düşündüğümüz gibi yaşanıyor yani. Tabii önemli olan bu ayrışmaları yakalayabilmek.

BIST için 8900 üstünde kapanış yapmak tabi ki önemli ama, yükselişin sürmesi ve ivmelenmesi için önce 9000, sonrasında da 9200 seviyelerinin üzerine çıkıp kapanışlar yapmamız gerekiyor. Bunu başaramazsak yeniden realizasyon riskleri yükselebilir. 

Teknik olarak yakın takipte olmaya devam edeceğiz. Ama hisse bazlı yine ayrışan ve öne çıkan hisseler olacaktır. Ki, teknik paylaşımlarımızda bunlar görüyorsunuz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.          


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.03.2024
    09:06

    Bu haftanın dünya ve bizim için en önemli belirsizliklerinden birisi cevap bulacak! ABD Merkez Bankası FED ve TCMB faiz kararlarını açıklayacaklar. FED için faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı cevap ararken, bizim için de acaba TCMB yeni bir faiz artışı dah... Devamı »

  • 19.03.2024
    09:26

    İki aydır seçimlerden sonra faiz politikası, ekonomi ekibi, TCMB kadroları değişecek spekülasyonları yapılıyor. Hatta bu nedenle Bakan Mehmet Şimşek bile zaman zaman benden duymadığınız spekülasyonlara inanmayın, seçimlerden sonra da mevcut politikalarımız kararlılıkla sü... Devamı »

  • 18.03.2024
    09:21

    Neden zor bir hafta? Çünkü tekniklerde hala riskler var. Bu nedenle düzeltme devam edebilir. Aynı zamanda FED, İngiltere, Japonya, TCMB faiz kararı açıklanacak. Kurda, bütçede, cari dengede, enflasyonda sorun sürdüğü için TCMB kararı &ou... Devamı »

  • 15.03.2024
    09:29

    BIST düzeltme yapmaya devam ediyor. 8736 seviyesine kadar mevcut tüm seviyelerden yukarı dönerse teknik görüntüyü ikili dip denen bir formasyonun ikinci dip bölgesi oluşmuş olur. Sonrasında 9200 civarları geçilince de ikili dip formasyonu başlattı deriz... Devamı »

  • 14.03.2024
    09:19

    TCMB ek ZK tedbirleri, yeni politika faiz ve mevduat faizlerinde artış beklenmesi, altında ve coinlerde yaşanan yükselişler borsaya alternatif yatırım alanları yarattığı için, BIST'in de düzeltmesine devam etmesini destekliyor. Bu nedenle geçen hafta 9450 zirvesinden yaşa... Devamı »