Düzeltme Sürüyor!

14.03.2024 09:19
  •  A 

TCMB ek ZK tedbirleri, yeni politika faiz ve mevduat faizlerinde artış beklenmesi, altında ve coinlerde yaşanan yükselişler borsaya alternatif yatırım alanları yarattığı için, BIST'in de düzeltmesine devam etmesini destekliyor. Bu nedenle geçen hafta 9450 zirvesinden yaşanan düzeltme 8736 seviyesinde destek bulup yeniden yükselişe dönmüştü ama bu hafta Fitch not artışının etkisi 9368'e kadar yükselişe ancak yetti. Gördüğünüz gibi üç gündür yeniden düzeltme yaşıyoruz. 

Öncelikle bunu trend dönüşü ya da bozulması olarak görmüyorum. Sadece teknik bir düzeltme olduğu ve sonrasında yeniden yeni zirveler arayacağımız görüşündeyim. Ama hareketler çok abartılı yaşanınca bizleri de kararlarımızda zorda bırakıyorlar. ''Sanırım yukarı devam edecek, ilk dirençte kaçırmayalım'' diye yukarı revize ettiğimiz öngörülerde sonrasında yaşanan satışlar yaptığımız revizelere pişman olmamıza neden oluyor maalesef. 

Olası düzeltme için geçen hafta iki önemli destek seviyesine dikkat çekmiştim. 8751 ve 8562. Hatta belki biraz daha satan ellerin ayarı kaçarsa 8400 civarı da görülebilir. Geçen hafta 8736'da destek bulup dönmüştük. Bu hafta da 8800 - 8736 yine önemli bir destek olacaktır. Ama dediğim gibi, burada tutunamazsak, 8562 ve 8400 düzeltmenin görülme riski olan daha alt destekleri olarak karşımızda duruyor.

Bu konu FED ile mi, TCMB kararları ile mi ilgili diye düşünmeye gerek yok. 7200'lerden beri 9450 seviyelerine kadar düzeltmesiz yaşanan yükselişin teknik düzeltmesi olmalıydı bu oluyor diye düşünüyorum. Seçimler öncesi ve sonrası alınacak yeni faiz artış kararları, maliye politikalarının da devreye girmesi ile piyasayı biraz daha TL olarak zora sokabiliriz. Ama iç talebi ve kurlardaki artışı kontrol altına almak için bunu yapmak zorunda kalacağımızı zaten bir süredir dile getiriyordum. Bana göre en az 250, en çok 500 puanlık bir faiz artışı riskimiz daha var düşüncemi koruyorum. Seçim öncesi yarısı, seçim sonrası kalanı yapılabilir. Ya da bir kerede de uygulamaya sokulabilir. Bu durum yerli yatırımcı açısından borsada satış baskısı yaratma riski olan gelişmedir. Ama Türkiye ekonomisi rayına oturuyor diye düşünecek yabancı kurumlar ve yatırımcılar açısından ise Türkiye'ye pozitif bakışı destekleyecek, yeni not artışlarına ve dolayısı ile yabancı fon girişlerine neden olacak bir gelişmedir.

Ama önümüzde ay sonunda bir seçim var. Ben seçim öncesinde yeni zirveler görebiliriz diyordum. Lakin bunun olması için düzeltmenin beklentilerdeki desteklerin daha da altına inmeden dönmemiz lazım. Ama ille de seçim öncesi diye zorlamaya gerek yok, yabancı da dahil seçim sonrası gelişmeleri, kur ve faizlerde olası zirveleri ve alınacak ek tedbirleri gördükten sonra Türkiye'ye yönelmeyi bekleyebilir. 

Ben olası düşüşlerin devamı halinde ek yeni alım öngörülerimi yapmaya devam edeceğim. Ama tüm öngörülerdeki fiyatların sonrasında daha da altına inme riskleri olduğunu bilmenizi isterim. Bu nedenle aldıklarınızda bir süre maliyetli taşıyıcı olabilirsiniz.

Sigortalar, otomotiv, ulaştırma, petro kimya ve maden potansiyel sektörlerden olacaktır diye düşünüyorum. Holding ve bankalar da bu sektörlere dahil olabilirler.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.03.2024
    09:33

    Kasım 2023-Ocak2024 arasında 8000 - 8100 seviyelerini kırmak için zorlandığı gibi, şimdi de 9400 seviyelerinde zorlanıyor. Pazartesi günü 9368 seviyesini görüp geri döndükten sonra, dün de realizasyonlar sürmüş. 8736 şu an için kritik bir de... Devamı »

  • 11.03.2024
    22:05

    Bir süredir rahatsız olan halam vefat etmiş. Yarın(12 Mart Salı) Didim'de öğle namazı sonrası cenazesine katılmak için sabahtan Didim'e yola çıkacağım. Dönüşüm ancak akşamı bulur. Bu nedenle yarın aranızda olamayacağım. Şimdiden teknikleri paylaşmaya ba... Devamı »

  • 11.03.2024
    08:21

    Cuma akşamı Türkiye raporunu açıklayan kredi derecelendirme kurumu Fitch, yıllar sonra Türkiye için güzel bir sürecin ilk adımını yeniden atmış oldu! Evet 12 yıl sonra Türkiye için bir not arttırımı geldi. Fitch Türkiye'nin kredi notunu B2'd... Devamı »

  • 08.03.2024
    09:19

    Yazıma anneanne, babaanne, anne, eş, kız, kardeş, arkadaş, emekçi, doktor, öğretmen, sanatçı, hizmetli, çalışan çalışmayan tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayarak başlamak istiyorum. Hasat Zamanı! ... Devamı »

  • 07.03.2024
    09:08

    Peki neden düzeltme gözünüzü korkutmasın? Çünkü siz uysanız da, uymasanız da yükseliş esnasında bu düzeltmenin olması gerektiğini ve olursa endeks için daha sağlıklı olacağını yazıyordum. Pazartesi gününe ait beklenti yazımda da bi... Devamı »