Yaşanan Düzeltme Gözünüzü Korkutmasın!

07.03.2024 09:08
  •  A 

Peki neden düzeltme gözünüzü korkutmasın? Çünkü siz uysanız da, uymasanız da yükseliş esnasında bu düzeltmenin olması gerektiğini ve olursa endeks için daha sağlıklı olacağını yazıyordum. Pazartesi gününe ait beklenti yazımda da bir kez daha tekniklerdeki sıkıntılara dikkat çekip uyarmıştım. 9400 endeks seviyeleri öncesinde başladığım uyarılarıma paralel bir düşüş yaşandığına göre bundan korkmamıza gerek yok. Düzeltmenin fırsatlarına odaklanmamız lazım. Ki, zaten alım öngörülerimin de arttığını görüyorsunuz. 

Bence düşüşün önemli iki destek bölgesi var! Biri 8751 seviyesindeydi ve hemen hemen orada kapattık sayılır. Yani bu seviyeden de alım gelirse normal olur. Diğer alt destek seviyesi ki, düne ait yazımda da buna dikkat çekmiştim. O seviye de, endeksin önceki yükselişlerindeki zirvesi olan 8562 seviyesi. Yani endeks biraz daha düşüş yaşama riskine hala sahip. Hatta, nasıl zirvelerde dönmesi gereken yerlere ulaşsa da alımda ısrarcı olanlar yüzünden zirveler zorlanıyorsa, düzeltmelerde de desteklere inmesine rağmen panikleyip satmaya kalkanlar yüzünden bazen desteklerin az altı seviyeler de görülebilir. 

Evet, benim düzeltme destekleri için görüşüm de bunlar. Görüşüme uygun şekilde alım öngörülerimi de yapmaya başladım. Son bir düşüş daha olursa, ilave alım öngörülerim gelecektir. Dün Mısır parasını bir kez daha devalüe etti. Benzer statüdeki ülkelerden olduğumuz için bizi de olumsuz etkilemiş olabilir. 

FİTCH Değerlendirmesi Ne Olur?
              Cuma günü Fitch'in Türkiye not değerlendirmesi olacak. Benim de, piyasanın da görünümü pozitife çevirmesi yönünde beklenti hakim. Kredi notu artışı beklenmiyor. Böyle davranırsa, yani kredi notuna dokunmaz ama görünümü pozitife çevirirse olumlu bir durum olur ama piyasaya çok etkisi olmaz. Eğer kredi notumuzu da yükseltecek olursa, kısmi bir pozitif etkisi olur. Kısmi diyorum, çünkü yatırım yapılabilir düzeyin çok altındayız. Bir kademe not artışı çok büyük bir etki yaratmaz ama yine de pozitif gelişme olarak görülür.

Tabii hiçbir değişim yapmazsa, yani görünümü ve notu aynı bırakırsa bu negatif bir etkiye neden olabilir. TCMB ek tedbirleri devreye alıyor olsa da, rezervlerde düşüşün sürüyor olması olumsuz bir tablo. Bu durum Fitch'i de olumsuz etkileyebilir. Ama ben yine de yeni ekonomi ekibinin uyguladığı programı desteklemek adına görünümü durağandan pozitife çevirmesini bekliyorum. 

TCMB faiz kararında önümüzdeki toplantılardan özellikle seçim sonrası ek bir faiz artışı beklentim daha olduğunu biliyorsunuz. En az 250, en çok 500 baz puanlık bir atış daha yapılacağı görüşündeyim. Enflasyonda görünen artış bu görüşümü korumama neden oluyor. 

Bugün ayrıca ECB toplantısı var. Lagarde ne açıklamalar yapacak önemli. Şimdilik ECB bir faiz değişimi yapmaz diye bekliyorum. Ama benim faiz indirimleri konusunda bu sefer önü ECB'nin çekmesi beklentim var. Çünkü ABD ekonomisi AB'den çok daha iyi. AB'de resesyon baskıları ECB'nin FED'den daha önce faiz indirim kararı almasına neden olacağını düşünüyorum.

Yazıyı bağlarken, artık düzeltmenin sonuna gelmekte olduğumuz görüşümü tekrarlıyorum. Buralar ve altında 8562'ye kadar olacak bölge her an dönüşü başlatacak alımların gelebileceği seviyeler olabilir diye düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.03.2024
    09:44

    BIST'de yaşanan düzeltme sürüyor. Özellikle ana hisselerde sanki fon satışları var. Fonun biri ya da bazı fonlar fonda portföy değişimine gidiyorlar gibi. Bu nedenle dün de gördünüz, bankalarda yaşanan düşüşler dün de, ulaştırma gibi ba... Devamı »

  • 05.03.2024
    15:08

    Ekran Başındayım! Kalktım, iyi bir ter atmışım, duşumu aldım, iki gerçekleşmeyi kapattım, kahvaltımı yaptım ve ekran başına geçtim. Dediğim gibi, kötü bir durumum yok, ne zaman hafif bir ıslansam, direkt saçıma, saçıma diyorum da az olan saç... Devamı »

  • 05.03.2024
    08:58

    Değerli üyeler, Kısmi rahatsızlığım sürüyor. Ağır bir durum yok. Ama ter atıyorum. Size bu yazıyı yazmak için kalktım yeniden yatacağım. Soğuk algınlığı mı nedir anlayamadım. Nezle gibi bir durum, burnum bir kapanıyor, bir açılıyır. Ağrı-sızım yoktu, şimdi biraz baş ... Devamı »

  • 04.03.2024
    00:01

    Öncelikle bir uyarı yapmak istiyorum! Teknik Destek-Direnç Tablosunda yer alan hisseleri hemen iyi diye görmeyin! Aynı zamanda önemli ama düşme riski yüksek hisselere de düşüş riskleri görülsün diye dikkat çekiyorum. Bu nedenle asıl pay... Devamı »

  • 01.03.2024
    08:53

    BIST 13 Şubat 9217 TL zirvesi sonrası %3.2 düzeltme ile yetinip 9450'ye çıkan yeni bir yükseliş ile düzeltmeyi tamamlamıştı. Bu sefer de 9450 seviyesinden %4.1 düşüş ile 9062 seviyesine indi ama son iki gündür bu seviyenin altına inmedi ve dün 9193 ... Devamı »