Geciktirilen Düzeltme Gerçekleşiyor!

05.03.2024 15:08
  •  A 

Ekran Başındayım!
             Kalktım, iyi bir ter atmışım, duşumu aldım, iki gerçekleşmeyi kapattım, kahvaltımı yaptım ve ekran başına geçtim. Dediğim gibi, kötü bir durumum yok, ne zaman hafif bir ıslansam, direkt saçıma, saçıma diyorum da az olan saçıma demek daha doğrusu :), serin esinti-rüzgar yesem, hemen nezle oluyorum. Burun ve alın arası gözlerimde yoğunlaşma oluyor.  İyi bir terlemeden de kolay atamıyorum.

Geciktirilen Düzeltme Yaşanıyor!
              Dün ekran başına geçmek istememiştim. Pazar günü baktığım tekniklerde sıkıntı olduğunu size yazdım. Böyle zamanlarda eğer ekran başında duruyorsanız, düşüş öncesi yaşanan alımlarda sizi yanıltabiliyorlar. Gereksiz yerde öngörü yapabiliyorsunuz. Buna yakalanmak istememiştim. Dün de bir ara artı iken, sonra satışlar bir anda hızlanmış. Düşündüğüm ve iki hafta öncesinden yazdığım düzeltmeye uyan bir düşüş yaşanmış. 

Hala 8562'ye kadar olası bir düzeltmen riski sürmekle birlikte, artık stochasticler alım bölgesine geldiği için, destek bulup, alımlar da gelebilir. Ya da hisse bazlı ayrışmalar başlayabilir. Şimdi en baştan, alfabetik olarak tüm hisselerin tekniklerini tarayacağım. Gördüklerim olursa paylaşırım. Ama 300-400 puanlık daha düşüş riskimiz olduğunu, olur da yeni öngörü yaparsam, alt desteklerinden de kademeli alımlara uygun olacağını bilmenizi isterim. 

Uzun süre olması gereken ama yaptırılmayan düzeltme en sonunda yaşanmaya başladı. Böyle, düzeltme ısrarlı şekilde geciktirilip, az bir düşüş sonrası endeks hep yukarı çevrildiği zaman, yatırımcılar, bu borsa düşmez diye ellerindekileri satmıyor ve daha yükseklerden maliyetle yeni alımlar yapıyorlar. Ama bu süreçte düzeltmeyi geciktirenler kimse bir güzel satışlarını yapıyorlar. Sonra da düzeltmenin ilk kademelerinde alıyormuş gibi yapıp, alıcı getirdikçe yeniden veriyorlar. Bu hareketleri birkaç kez tekrarladıkları zaman, piyasayı iyice mala boğmuş oluyorlar. Ondan sonra direkt satışlara geçtiklerinde düşüş gördüğünüz gibi hızlanıyor ve sonraki günlerede de tekrarlanıyor. 

Ama bu sefer de zorlama yükselişlerde satmayanlar, zorlama düşüşlerde panikleyip, satmadıkları seviyelerin %10-%15-%20 altına hisselerini satmaya kalkıyorlar. O zaman da yine piyasaya yön verenler bu satışları alıp endeksi yeniden yükselişe çevirebiliyorlar. Bunun bir benzeri yaşanabilir. Ama endeks olarak değil de, zaten hisse bazlı odaklanmak daha doğru olacak bir süreçteyiz. 

Bu arada bana bilançoları soruyorsunuz ama size daha önce de yazdım. Enflasyon muhasebesi uygulayanlar, uygulamayanlar, bir kısmına uygulayanlar şu sıra bilançoları doğru okumak çok zor. Çünkü son bilançoya enflasyon muhasebesi uygulandı ise, dokuz aylıklarda bu uygulama olmadığı için kıyaslama sağlıklı olmuyor. Bu nedenle bilançolara ilk defa bu kadar yakıtsız kalıyorum. Açıklanan bilançoları ve yapılan kurum raporlarını görüyorsanız herkes için aynı zorluk olduğunu görüyorsunuz.

Şimdi başlayalım bakalım tekniklerde neler göreceğiz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.03.2024
    08:58

    Değerli üyeler, Kısmi rahatsızlığım sürüyor. Ağır bir durum yok. Ama ter atıyorum. Size bu yazıyı yazmak için kalktım yeniden yatacağım. Soğuk algınlığı mı nedir anlayamadım. Nezle gibi bir durum, burnum bir kapanıyor, bir açılıyır. Ağrı-sızım yoktu, şimdi biraz baş ... Devamı »

  • 04.03.2024
    00:01

    Öncelikle bir uyarı yapmak istiyorum! Teknik Destek-Direnç Tablosunda yer alan hisseleri hemen iyi diye görmeyin! Aynı zamanda önemli ama düşme riski yüksek hisselere de düşüş riskleri görülsün diye dikkat çekiyorum. Bu nedenle asıl pay... Devamı »

  • 01.03.2024
    08:53

    BIST 13 Şubat 9217 TL zirvesi sonrası %3.2 düzeltme ile yetinip 9450'ye çıkan yeni bir yükseliş ile düzeltmeyi tamamlamıştı. Bu sefer de 9450 seviyesinden %4.1 düşüş ile 9062 seviyesine indi ama son iki gündür bu seviyenin altına inmedi ve dün 9193 ... Devamı »

  • 29.02.2024
    09:23

    9400 seviyelerinin üzerinde kalıcı olamayan BIST, çareyi teknik bir düzeltme yaparak güçlenmekte bulacak diye düşünüyorum! Zaten böyle olmasının çok daha sağlıklı olacağını, olası bir düzeltme halinde yeni çok sayıda teknik öng... Devamı »

  • 28.02.2024
    09:11

    Dünkü satışlarda hemen ne oluyor, bir şeyler kötüleşiyor mu, sorun ne diye gerekçe aramaya gerek yok! Sonuçta uzun zamandır uyarıyorum; endeksin daha güçlenmesi için teknik bir düzeltme yapması çok sağlıklı olur ve her an bu düzel... Devamı »