Ekran Başındayım!
Kalktım, iyi bir ter atmışım, duşumu aldım, iki gerçekleşmeyi kapattım, kahvaltımı yaptım ve ekran başına geçtim. Dediğim gibi, kötü bir durumum yok, ne zaman hafif bir ıslansam, direkt saçıma, saçıma diyorum da az olan saçıma demek daha doğrusu :), serin esinti-rüzgar yesem, hemen nezle oluyorum. Burun ve alın arası gözlerimde yoğunlaşma oluyor. İyi bir terlemeden de kolay atamıyorum.
Geciktirilen Düzeltme Yaşanıyor!
Dün ekran başına geçmek istememiştim. Pazar günü baktığım tekniklerde sıkıntı olduğunu size yazdım. Böyle zamanlarda eğer ekran başında duruyorsanız, düşüş öncesi yaşanan alımlarda sizi yanıltabiliyorlar. Gereksiz yerde öngörü yapabiliyorsunuz. Buna yakalanmak istememiştim. Dün de bir ara artı iken, sonra satışlar bir anda hızlanmış. Düşündüğüm ve iki hafta öncesinden yazdığım düzeltmeye uyan bir düşüş yaşanmış.
Hala 8562'ye kadar olası bir düzeltmen riski sürmekle birlikte, artık stochasticler alım bölgesine geldiği için, destek bulup, alımlar da gelebilir. Ya da hisse bazlı ayrışmalar başlayabilir. Şimdi en baştan, alfabetik olarak tüm hisselerin tekniklerini tarayacağım. Gördüklerim olursa paylaşırım. Ama 300-400 puanlık daha düşüş riskimiz olduğunu, olur da yeni öngörü yaparsam, alt desteklerinden de kademeli alımlara uygun olacağını bilmenizi isterim.
Uzun süre olması gereken ama yaptırılmayan düzeltme en sonunda yaşanmaya başladı. Böyle, düzeltme ısrarlı şekilde geciktirilip, az bir düşüş sonrası endeks hep yukarı çevrildiği zaman, yatırımcılar, bu borsa düşmez diye ellerindekileri satmıyor ve daha yükseklerden maliyetle yeni alımlar yapıyorlar. Ama bu süreçte düzeltmeyi geciktirenler kimse bir güzel satışlarını yapıyorlar. Sonra da düzeltmenin ilk kademelerinde alıyormuş gibi yapıp, alıcı getirdikçe yeniden veriyorlar. Bu hareketleri birkaç kez tekrarladıkları zaman, piyasayı iyice mala boğmuş oluyorlar. Ondan sonra direkt satışlara geçtiklerinde düşüş gördüğünüz gibi hızlanıyor ve sonraki günlerede de tekrarlanıyor.
Ama bu sefer de zorlama yükselişlerde satmayanlar, zorlama düşüşlerde panikleyip, satmadıkları seviyelerin %10-%15-%20 altına hisselerini satmaya kalkıyorlar. O zaman da yine piyasaya yön verenler bu satışları alıp endeksi yeniden yükselişe çevirebiliyorlar. Bunun bir benzeri yaşanabilir. Ama endeks olarak değil de, zaten hisse bazlı odaklanmak daha doğru olacak bir süreçteyiz.
Bu arada bana bilançoları soruyorsunuz ama size daha önce de yazdım. Enflasyon muhasebesi uygulayanlar, uygulamayanlar, bir kısmına uygulayanlar şu sıra bilançoları doğru okumak çok zor. Çünkü son bilançoya enflasyon muhasebesi uygulandı ise, dokuz aylıklarda bu uygulama olmadığı için kıyaslama sağlıklı olmuyor. Bu nedenle bilançolara ilk defa bu kadar yakıtsız kalıyorum. Açıklanan bilançoları ve yapılan kurum raporlarını görüyorsanız herkes için aynı zorluk olduğunu görüyorsunuz.
Şimdi başlayalım bakalım tekniklerde neler göreceğiz.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_