BIST'in Düzeltmesi Bitti Mi?

01.03.2024 08:53
  •  A 

BIST 13 Şubat 9217 TL zirvesi sonrası %3.2 düzeltme ile yetinip 9450'ye çıkan yeni bir yükseliş ile düzeltmeyi tamamlamıştı. Bu sefer de 9450 seviyesinden %4.1 düşüş ile 9062 seviyesine indi ama son iki gündür bu seviyenin altına inmedi ve dün 9193 seviyesinden kapanış yaptı. Eğer 0236 seviyesinin üzerine doğru yükselişine devam ederse, yeniden yükseliş başlatabilir.

Ama yine de şimdilik düzeltme bitti diyemiyorum. BIST'i bu sıralar çözmek çok zorlaştı. Bir süredir yabancılardan satış geliyor. Önceki hafta da, geçen hafta da kısmi yabancı satışı vardı. Ama tuhaf bir satış yaşıyoruz! Misal koza grubunda geçen hafta tam yükselişe geçilirken bir anda hisselere sert satışlar geldi ve hızlı bir düşüş sonrası  ÇED izninin iptali davası neticesinde iptal başvurusunun onandığı haberi çıktı. Yani nasıl oluyorsa birileri yine önden içine doğan hisle hepsi yükselen grupta sert satışlarla bu karar öncesi çıkmış oldu. Tabi grup da dün öğleden sonraya kadar düşüyordu. Ama bu sefer de ne olduysa bir anda hızlı alımlar başladı ve hatta bir ara tavanlar gördüler. Sonra bu tavan çözülse de, bu sefer de ciddi alımları görüyoruz. Kurcalayınca, şimdi de şirketin varlık fonundan özel bir gruba satış spekülasyonunun dolaştığını duyuyoruz. Ama hemen uyarıyorum bunlar piyasa spekülasyonu ki, kesin açıklanmış bir durum yok.

Aynı şekilde ulaştırmalardan hızlı yükselişe geçen thyao 290.00'ı geçince ciddi bir yabancı satışı gelmeye başladı ve hisse 276.00 seviyesine indi. Ama dün ise bu sefer yine yabancı olduğunu düşündüğüm alışlara sahne olmaya başladı. Thyao 290.00 üstünü denerken ona eşlik eden pgsus de sonrasında evvelsi gün thyao gibi çıktığı 868.00 seviyesinden 820.00'ye kadar inerken, bir anda thyao'nun düşmeye devam ettiği ortamda yeniden 867.00'ye kadar yükseliş yaşadı ve devamında şirketin yüksek bir bedelsiz başvurusu açıklandı. Ama dün bu habere rağmen gördüğü 884.50 sonrası 853.50'ye kadar geri çekilip, 857.50 kapattı.

Bu gelişmelerin benzerleri diğer birçok hissede de yaşanıyor. Bilanço öncesi yükselen eregl, yüksek kar açıklasa da, karın ertelenmiş vergiden geldiği detayı sonrası düşüş yaşamış ama sonra bir anda yükselişe geçmişti. Devamında %100 bedelsiz, %50 brüt temettü açıklaması geldi. Aynı şekilde bir süredir üzerindeki baskıyı 295.50'ye kadar yükselerek hafifleten Doas, sonra yeniden 262.50'ye kadar düşüş yaşadı. Ama bugün şirketten yapılan açıklamada 30'ncu yılımızda 2024'te 5 markanın 11 modelinde elektrikli atağına kalkıyoruz açıklaması yapılmış.

Gördüğünüz gibi, piyasa düzeltmeye daha ne kadar devam eder bilemiyorum ama, ben sonrasında çok daha yüksek TL zirvelerin görülmesini bekliyorum. Ama yakın vadede karşılıklı gelen yabancı satış ve alışlarından etkilenmemek mümkün değil. Evvelsi gün gelen yabancı satışları acaba daha da mı düşeceğiz endişesi ile öngörü yapmamı engellemişti. Dün de benzer şekilde izlemede kalmışken sonrasında yükselişle kapanan bir endeks gördük. Bakalım bu ortamda ne zaman yeni öngörü yapma cesaretini bulacağım. Ama nihayi görüşümün düzeltme kısmen devam ederse bile, sonrasında çok daha yüksek seviyelere çıkılacağı görüşündeyim. Umarım yüksek ya da düşükten nerede yeni öngörü yaparsam yapayım, yeter ki sonrasında hisse öngörüsü gerçekleşsin. 

Telaşla yeni öngörü yapmayı düşünmüyorum, sonra hisselere satış gelince, defalarca düzeltme riski uyarısı yapmama rağmen, birkaç gün bile beklemeden hemen;''yüksek adet aldım ne zaman döner, ne düşünüyorsunuz, bu düşüşler neden'' vs gibi sorularınız geliyor! Nihayetinde sizlerin sorumluluğunuz nedeniyle, öngörülerde temkinli durmak zorunda kalıyorum. Umarım dönüş öncesinde alım fırsatlarını kaçırmadan yeni öngörülerimi listelere dahil edebilirim.

ABD'nin F-16 Teklifi!
              Başından beri bir görüşümü yazıyorum! Önceki yerel seçimlerde iktidarın bütün büyük şehirleri kaybetmesi sonrası, genel seçimde de kaybedip iktidar değişimi olacağını düşünen ABD ve AB ülkeleri, Türkiye'de iktidara destek olabilecek tüm gelişmelerden uzak durdular. Hatta ilişkileri daha da geren gelişmeler yaşanmıştı. Ama genel seçimlerde iktidarın devam ettiğini görünce, bir anda tutumları değişti. ABD ve AB genelinde ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlar arka arkaya gelmeye başladı. Tabi arada İsveç'in NATO'ya girmesine olur vermemizin de etkisi var ama, akabinde F-16 gelişmesi, hatta F-35 için bile pozitif açıklamaların başladığını duyuyoruz. 

Şimdi de yeni ve mevcut F-16'lara yönelik ABD tarafından onay ve hatta Türkiye'de üretelim teklifi gelişmeleri yeni pozitif bir boyuta çekebilir. Açıkçası ben devamında Gri Liste'den çıkarılmamızı, Halkbank Davasında olumlu bir final, devamında CAATSA yaptırımlarının kalkması ya da hafiflemesini ve nihayetinde de birkaç kademe not artışlarının yapılmasını bekliyorum. Yeter ki, biz yeni ekonomi ekibinin uygulamaya geçtiği programı yeniden bozmayalım. Eğer bu hatayı bir daha yapmazsak, 2024 ikinci yarısında daha da iyileşme yönünde ekonomik, finansal gelişmeler görmeye başlayacağız. Seçimler bitince daha sıkı maliye, para ve tasarruf tedbirleri devreye girecek tabii. Bu beklentim değişmedi. Ama bu tedbirler iç piyasayı daraltırken, Türkiye'nin finansal endişelerini azaltacağı için yabancının rotasını Türkiye'ye çevirmesine neden olacak diye düşünüyorum. 

İşte tüm bu görüş ve gelişmeler paralelinde piyasaları yorumlamaya ve ona göre de öngörüler yapmaya çalışıyorum. Umarım bunu en iyi şekilde öncesinde öngörmeye devam eder ve piyasaları doğru zamanlamalarla yakalama başarımızı bundan sonra da sürdürürüz.

Hepinize iyi bir hafta sonu, sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.02.2024
    09:23

    9400 seviyelerinin üzerinde kalıcı olamayan BIST, çareyi teknik bir düzeltme yaparak güçlenmekte bulacak diye düşünüyorum! Zaten böyle olmasının çok daha sağlıklı olacağını, olası bir düzeltme halinde yeni çok sayıda teknik öng... Devamı »

  • 28.02.2024
    09:11

    Dünkü satışlarda hemen ne oluyor, bir şeyler kötüleşiyor mu, sorun ne diye gerekçe aramaya gerek yok! Sonuçta uzun zamandır uyarıyorum; endeksin daha güçlenmesi için teknik bir düzeltme yapması çok sağlıklı olur ve her an bu düzel... Devamı »

  • 27.02.2024
    09:39

    BIST 6ncı gündür 9400 direncini zorluyor ama kırıp yoluna devam edemedi. Bu durum yakında teknik netleşir. Bir-iki güne kıramazsa realizayson riski artıp, kısa bir düzeltme görme riskimiz artar. 5 ve 8 günlük ağırlıklı ortalamalar açılış öncesi sırası i... Devamı »

  • 26.02.2024
    09:20

    28 Şubat Halkbank Temyiz Duruşması Görülecek. Bir karar çıkar mı bilemiyorum. Ama Eğer Halkbank ABD'de yargılanamaz kararı çıkacak olursa, BIST için çok ciddi bir alım etkisi yaratabilir. Tabii tersi, yani yargılamanın yapılabileceği kararı ise, son gün... Devamı »

  • 22.02.2024
    08:57

    Bir bakıyorsunuz kaç zamandır sessiz duran kurumlardan Türkiye ve banka raporları arka arkaya gelmeye başlıyor. Bankaları alırken, diğer ağırlıklı hisselerde satışa geçiyorlar. Sonra bankaları çektikleri yerden satarken, diğerlerine giriyorlar. Bu değişimlerle endeksi kısmi... Devamı »