Düzeltme Sürer Mi?

29.02.2024 09:23
  •  A 

9400 seviyelerinin üzerinde kalıcı olamayan BIST, çareyi teknik bir düzeltme yaparak güçlenmekte bulacak diye düşünüyorum! Zaten böyle olmasının çok daha sağlıklı olacağını, olası bir düzeltme halinde yeni çok sayıda teknik öngörümün geleceğini yazmıştım. Benim yaşanan düşüşler nedeniyle, sonraki yeni TL beklentilerimde bir değişiklik yok. Bu beklentilerimi aynen koruyorum. Şimdi ise, düşüşlerin olası desteklerini doğru tespit edip, çok sayıda yeni öngörü yapmak için gelişmeleri takip ediyorum. 

Hemen uyarayım, zirve ve dipleri her zaman bire bir ve tam zamanlama ile tespit etmek kolay değildir. O nedenle öngörülerde alt desteklerden kademeli alıma uygun uyarıları varsa, yapılan öngörü sonrası da, kısmen düşüş sürebilir demektir. Ama düşüş daha da sürecek endişesi ile bir yerden alımlara başlanmazsa ve beklediğiniz düşüşün devamı gelmeden yeniden yükseliş başlarsa, düşüşte görülen fiyatları kaçırmış olursunuz. Bu yüzden, eğer hissenin  daha yüksek seviyeleri hak ettiğine inanıyorsanız, destek kademelerinde kademeli alımları göze almak gerekir.

Bu mantıkla endeks tekniğine bakınca, benim için 8994 ve 8917 iki önemli destek seviyesi. Bu seviyeler civarında yeni öngörülerim başlayabilir. Ama olur da 8917 altına da inecek olursa, ki bu uyarımı önceki yazılarımda da yapmıştım. Endeks kademe kademe 8751 - 8684 - 8622 - 8562 ve 8514 seviyelerine doğru geri çekilme sürebilir. Ama bu rakamları görüp hemen en altındaki seviyeye kadar düşecek mi endişesine kapılmayın. Aradaki tüm kademelerden dönebir de. Ama düzeltmenin en sağlıklı destek yeri bana göre ekim ayında görülen zirve seviyesi 8562 civarı olur. Ancak bu ihtimali düşünmek için öncelikle 8917 desteğinin kırıldığını görmemiz lazım. Tüm teknikleri ve dirençleri TL ve Dolar bazlı DD Tablomuzda düzenli şekilde bulabilirsiniz. Hepsine öncesinde birçok kez yer verdim.

Halkbank Duruşması Görüldü!
              Dün Halkbank'ın duruşmasında banka avukatları yargılamanın neden yapılamayacağı konusunda savunmalarını yaptılar. Mahkeme heyeti kararlarını ileriki bir tarihte açıklayacaklar. Davayı düşürecek bir karar piyasalarımız ve yabancı girişleri için çok önemli bir gelişme olur. Ama davanın devamı yönünde bir karar çıkarsa, bu takdirde olumsuz baskı devam eder. Ama bu etkinin olumsuzluğu o anki piyasa seviyelerine göre sınırlı olabilir.

Enflasyon Baskısı Sürüyor!
              Kurlar adım adım sürekli yükseliyor. Bu durum seçimlere kadar sürecek gibi duruyor. Aynı süreçte TCMB rezervlerinde de sürekli düşüş var. Kurların daha hızlı artmaması için kamudan döviz satışı yapıldığını görüyoruz. Anlaşılan o ki, seçimlerden sonra ciddi bir maliye ve para piyasası tedbirlerini uygulamaya sokmak zorunda kalacağız görüşündeyim. Kamunun tasarruf tedbirlerinin, faiz dışı fazla hedeflerinin uygulamaya sokulması, her gelir edenden vergi alınması, vergi tabanının genişletilmesi, adil bir vergi düzeninin sağlanması, vergi, prim aflarını inmeyecek şekilde rafa kaldırmamız şart. Yoksa iki sene evvel anlamsız bir inatlaşma ile ters yüz ettiğimiz tüm ekonomi ve finans piyasasını yeniden normalleştirmemiz çok kolay olmayacak.

Ben olumlu inanca sahibim. Mecburen de olsa yapılması gerekenleri yapacağız. Yapmama gibi lüksümüz yok çünkü. Ama ne kadar hızlı ve kararlı olursak, iyileşme tepkileri de o denli hızlı olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.02.2024
    09:11

    Dünkü satışlarda hemen ne oluyor, bir şeyler kötüleşiyor mu, sorun ne diye gerekçe aramaya gerek yok! Sonuçta uzun zamandır uyarıyorum; endeksin daha güçlenmesi için teknik bir düzeltme yapması çok sağlıklı olur ve her an bu düzel... Devamı »

  • 27.02.2024
    09:39

    BIST 6ncı gündür 9400 direncini zorluyor ama kırıp yoluna devam edemedi. Bu durum yakında teknik netleşir. Bir-iki güne kıramazsa realizayson riski artıp, kısa bir düzeltme görme riskimiz artar. 5 ve 8 günlük ağırlıklı ortalamalar açılış öncesi sırası i... Devamı »

  • 26.02.2024
    09:20

    28 Şubat Halkbank Temyiz Duruşması Görülecek. Bir karar çıkar mı bilemiyorum. Ama Eğer Halkbank ABD'de yargılanamaz kararı çıkacak olursa, BIST için çok ciddi bir alım etkisi yaratabilir. Tabii tersi, yani yargılamanın yapılabileceği kararı ise, son gün... Devamı »

  • 22.02.2024
    08:57

    Bir bakıyorsunuz kaç zamandır sessiz duran kurumlardan Türkiye ve banka raporları arka arkaya gelmeye başlıyor. Bankaları alırken, diğer ağırlıklı hisselerde satışa geçiyorlar. Sonra bankaları çektikleri yerden satarken, diğerlerine giriyorlar. Bu değişimlerle endeksi kısmi... Devamı »

  • 21.02.2024
    09:06

    Bence 22 Şubat Perşembe toplantısında bir değişiklik yapılmaz. İndirim takvimi konuşulmaz. Mevcut faiz düzeyi enflasyon düşmeye başlayana kadar yüksek kalmaya devam edecektir diye de açıklama desteği gelmelidir görüşündeyim. Ancak seçimler sonrası olmasını... Devamı »