TCMB Faizleri Değiştirir Mi?

21.02.2024 09:06
  •  A 

Bence 22 Şubat Perşembe toplantısında bir değişiklik yapılmaz. İndirim takvimi konuşulmaz. Mevcut faiz düzeyi enflasyon düşmeye başlayana kadar yüksek kalmaya devam edecektir diye de açıklama desteği gelmelidir görüşündeyim. Ancak seçimler sonrası olmasını beklediğim kur yükselişinin enflasyonu yukarı çekmesi nedeniyle son bir 250 baz puanlık artış daha olabilir beklentim var. Bu görüşüm seçimler sonrası kur hareketlerinde düşündüğüm olmazsa değişir. Hatta beklediğim bu artışı da, algı oluşturmak açısından ikiye bölerek yapmak da doğru olur. Yani Nisan'da 150, Mayıs'ta 100 baz puanlık iki artışla artık bitirdik denebilir.

BIST'e gelince; dün görüşümü yazdım. Teknik düzeltme olsa çok daha sağlıklı olur ve gönlümde yatan bunun olması ama, son yükselişin teknik görüntüsü nedeniyle bunun yaşanmasını beklemiyorum. Yine sınırlı bir realizasyon sonrası yükselişe geçebilir demiştim. Bu görüşüme paralel bir gün yaşadık. Bugün de alıcılı bir açılış bekliyorum. 9404 zirvesini kıramayı ve yeni TL rekor zirve görmeyi bekliyorum. 

Önümüzdeki dönemi TL karşılıklarından ziyade Dolar karşılıklarına bakarak takip daha kolay olacaktır. Dün de yazdığım gibi; 305$ - 307.51$ ilk kademe dirençleri. Sonraki kademeleri de DD(Destek-Direnç) Tablomuzda bulabilirsiniz. Ama en son 312.85$ seviyesi ki, şu anki kurlar TL karşılığı 9676 seviyelerine denk geliyor. Bu son dolar direnç seviyesi de geçilecek olursa, bu takdirde bir anda her sektörde ama başta ana hisselerde alımların arttığını ve hızlı bir yükseliş trendi başladığını görürüz. Böyle bir yükselişin Dolar karşılığı ilk anda 350$ civarlarına denk gelir. Dolar bazındaki olası teknik seviyeleri de DD Tablomuzda paylaştım bulabilirsiniz.

Peki böyle bir yükseliş yabancısız olur mu? Bence endeks 312.85$ seviyesini geçecek olursa, sonrasındaki yükseliş trendine yabancı da katılacaktır. Ama İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermemiz, F16 ların satışına onay çıkması yabancıların alımlarını hızlandırmasına yetmez. Bence ABD ile ilişkilerin düzelmeye başlaması sonrası Gri Listeden çıkmamız konusunda bir kararın çıktığını da duyabiliriz. İşte bu gelişme yabancıyı BIST'e çekebilir. 

Ancak yabancılar yine de seçim sonuçlandıktan sonra kur, enflasyon ve tahvil faizlerinde görülecek zirveleri bekleyip, sonrasında azalan kur riski ile birlikte Türkiye piyasasına girmeyi tercih edebilirler. Yani ben asıl yabancı alımlarında artışı seçimler sonrası kur, enflasyon ve tahvil faizlerinde zirveler görüldükten sonra bekliyorum. Ama bu durum öncesinde BIST'in sıralı Dolar dirençlerini geçerek 312.85$'daki direnci görmesine mani olmaz. 

Anlayacağınız teknik düzeltmeler tabiki sağlıklı fiyatlamalar yaratır. Ama bunu beklerken piyasayı da kaçırmamak gerekir. Son duruma bakınca, şimdilik derin bir düzeltmeyi istemeyen bir piyasa görüyorum. O nedenle hisselerin tekniklerine odaklanmak, tekniklerin gereklerini yapmak çok daha doğru olacaktır. Ne zaman ki destekler aşağı yönlü kırılır o zaman realizasyonlar ve nakite dönmek doğru olur. 5 ve 8 günlük ağırlıklı ortalamalar referans olarak destek verebilir. Eğer bu seviyeler sıralı şekilde aşağı kırılırsa, o zaman nakit pozisyonlara dönmeyi tercih etmek riskleri azaltır. Bu yaşanmadan yükselişin içinde kalmak daha doğru olacaktır.

Ağırlıklı ortalamalar yükselen bir trend içinde ilerlediği için her gün daha yüksek bir rakama denk geliyorlar. Dünkü kapanışa göre; 9222- 9165 seviyelerine denk geliyorlar ki, bugün karşılıkları biraz daha artacaktır(bugün için 9278 ve 9203 seviyelerine denk geliyor). Eğer bunları takip etmek zor gelirse, şu anki tekniklere göre 9173 ve 9112 desteklerinin kırılması sonrasında da nakit pozisyonları arttırabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.02.2024
    09:17

    Dün TL bazında yeni bir BIST zirvesi rekoru gördük. Endeks 9404 seviyesini gördü. Ama sonrasında bunu koruyamadı ve hemen her yerde kar realizasyonlarının yaşandığını gördük. Bu gayet doğal bir durumdur. Zaten bir süreden beri teknik düzeltme olması gerek... Devamı »

  • 19.02.2024
    09:22

    Bu hafta gözler TCMB'nın faiz kararında olacak. Seçimler sonrası kurlarda yükselişin biraz daha belirginleşmesini beklediğim için, ben faiz artışının henüz son bulmadığı görüşündeyim. Bu nedenle son bir 250 baz puanlık artış ihtimalini, ama 150-100 pua... Devamı »

  • 16.02.2024
    09:30

    BIST birbuçuk günlük realizasyon sonrası yeniden rekorlarına başladı! Bir buçuk gün diyorum, çünkü salı düştü, çarşamba ise salının daha altındaki seviyelere inip sonra günü yükselişle kapatmıştı. Dün yine yüksel... Devamı »

  • 15.02.2024
    09:13

    Dün yine düşmemek için mücadele veren bir BIST gördük. 8917 seviyesi görülse de, benim beklediğim 8694 - 8622 ve 8562 ilk sıralı desteklerinden birini bile görmeden yeniden yükselişe döndü. Peki olmasından çekindiğimiz teknik d&uum... Devamı »

  • 14.02.2024
    09:10

    Beklenenin gerçekleşmesi sizi paniğe düşürmesin. Bir süredir BIST için her an bir teknik düzeltmenin olabileceği uyarılarımı yaptığımı biliyorsunuz. Dün nihayet böyle bir realizasyonun ilk yansımasını gördük. BIST gördüğü 9217 zirv... Devamı »