Endeks Mühendisliği Sürüyor!

22.02.2024 08:57
  •  A 

Bir bakıyorsunuz kaç zamandır sessiz duran kurumlardan Türkiye ve banka raporları arka arkaya gelmeye başlıyor. Bankaları alırken, diğer ağırlıklı hisselerde satışa geçiyorlar. Sonra bankaları çektikleri yerden satarken, diğerlerine giriyorlar. Bu değişimlerle endeksi kısmi düşüşler dışında yükseltmeye devam ediyorlar. Böyle olunca da, olması gereken ve daha sağlıklı olacağını söylediğimiz düzeltme yeterince yaşanmıyor. Gün için ya da bir gün sonraya sarkıp, sonra yeniden yükselişe dönecek şekilde yaşanıyor.

Aslında bu çok tehlikeli bir durumdur! Çünkü devamlı böyle yapılınca, yatırımcı da artık bu borsa düşmez algısı yerleşiyor. Öncesinde kısmi ya da dirençlerde ciddi nakitlere dönenler, full hissede durmaya başlıyorlar. İşte böyle bir ortamda bir gün daha derin bir düzeltme yaşanırsa, hemen herkes malda yakalanma riskine sahip oluyor. Ama bu endişe ile nakit kalsanız, bu sefer de kısmi düşüşler sonrası yeniden yükseliş başlayınca, bu sefer de ya nakit durup kaçırıyorsunuz, ya da en sonunda dayanamayıp alacağım dediğinizde en yüksekten maliyetlenmek zorunda kalıyorsunuz.

Anlayacağınız düzeltmesiz yükselen piyasalar en zor piyasalardır. Belki yükseleceklerin tekniklerini görürsünüz ama cesaret edip almak çok zor olur. Cesaret eder, önemli bir teknik direnç geçildi diye alırsınız, hisseleri yukarı çekenler alıcıları görünce bir anda yeni gelenlere hisseleri yıkıp, başka hisselere geçebilirler. 

Bu süreçte hisse tekniklerini yakından takip edip, kırılan seviyelere göre dinamik davranmak daha doğru bir davranış şekli olur. Bir şekilde bu piyasadan en az zarar ve yine en çok karla çıkmayı başarırız inşallah diye düşünüyorum. Seçimlere kadar böyle bir piyasa ile yükselişin sürmesini bekliyorum. Ama ya hemen seçimler öncesi, ya da seçimlerden sonra eğer o vakte kadar beklediğim şekilde yükselişler yaşanırsa, realizasyon yapıp, nakite çıkmak doğru olabilir. Çünkü sonrasında kurlarda, vergilerde, faizlerde, tasarruf tedbirlerinde yeni kararlar ve artışlar bekliyorum. Cari açık sürüyor, bütçe açığı sürüyor ama buna karşılık TCMB rezervleri ise düşüyor. Bu tablo çok daha sıkı önlemler paketini gerektirecek gibi geliyor bana. Temkini hiç bir şekilde bırakmamak doğru olur. Hatta, madem böyle bir risk varsa, en az %50 nakit-döviz posizyonu ile seçimlerin bitmesini bekleyeceğim de diyebilirsiniz. Ama yükseliş olursa, tüh nakit kısmından olası karları kaçırdım diye hiç hayıflanmamanız lazım. Sonuçta bu bir kararsa, uygulanınca detaylarına takılmamak lazım.

TCMB Faiz Kararı Açıklanacak!
              14:00'te PPK faiz kararı açıklanacak. Bu toplantıda bir değişim beklemiyorum. Bu nedenle daha ziyade açıklamalarda söylenecekler daha önemli olacaktır.

Teknik Paylaşımlar!
              Hisselerde olası düşüş ya da yükseliş görüntülerine göre teknik paylaşımlarımı yapıyorum. Bu nedenle DD Tablosunu sadece günlük olarak takip etmeyin. Çünkü önceki gün ya da günlerde listede yer almış ama hala aynı rakamlarda duran hisselere listede tekrarlamalar az olsun diye yer vermeyebilirim. Bu nedenle önceki günlerin listelerinde yer alan hisseler için de paylaşılan seviyeler geçerlidir. Bu nedenle bir hisse için bakıyorsanız, tabloda hisse filtresi yaparak bakabilirsiniz.

Yarın Ekran Başında Olmayabilirim!
              Henüz netleşmedi ama baldızım yarın İstanbul'da el ve dirseğinden romatoid artrit ile ilgili cerrahi bir operasyon geçirecek. Eğer değişiklik olmazsa onun yanında olacağız. Fırsat bulursam hastaneden ya da imkan bulduğum yerlerde ekipmanım yanımda olacağı için paylaşımlarımı yapmaya çalışacağım ama yine de söz veremiyorum. Eğer paylaşım yapamazsam bilin istedim. 

Ayrıca, kızım için genel teşhis lupus. Cumartesi günü bir başka romotologdan da görüş almak istiyorum. Kızımı tüm tahlilleri ile Fulya'da bir başka romotog randevusuna götüreceğim. Bu nedenle bu akşam üzeri belki biraz erken ekran başından kalkıp, İstanbul'a yola çıkma durumum var. 

Tatil Programım!
              Bu arada 28 Nisan-4 Mayıs tarihlerinde Karadağ seyahat programımız var. Vize sorunu yüzünden, vizesiz olan yerleri tercih etmek zorunda kalıyoruz. Netleştiği için, şimdiden tarihleri bildiriyorum. Kısmet olursa, o hafta aranızda olmayacağım. Umarım çok hareketli bir piyasaya denk gelmez. Türkiye tatillerim gibi paylaşım imkanı da bulamayabilirim. Yani tam tatil düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.02.2024
    09:06

    Bence 22 Şubat Perşembe toplantısında bir değişiklik yapılmaz. İndirim takvimi konuşulmaz. Mevcut faiz düzeyi enflasyon düşmeye başlayana kadar yüksek kalmaya devam edecektir diye de açıklama desteği gelmelidir görüşündeyim. Ancak seçimler sonrası olmasını... Devamı »

  • 20.02.2024
    09:17

    Dün TL bazında yeni bir BIST zirvesi rekoru gördük. Endeks 9404 seviyesini gördü. Ama sonrasında bunu koruyamadı ve hemen her yerde kar realizasyonlarının yaşandığını gördük. Bu gayet doğal bir durumdur. Zaten bir süreden beri teknik düzeltme olması gerek... Devamı »

  • 19.02.2024
    09:22

    Bu hafta gözler TCMB'nın faiz kararında olacak. Seçimler sonrası kurlarda yükselişin biraz daha belirginleşmesini beklediğim için, ben faiz artışının henüz son bulmadığı görüşündeyim. Bu nedenle son bir 250 baz puanlık artış ihtimalini, ama 150-100 pua... Devamı »

  • 16.02.2024
    09:30

    BIST birbuçuk günlük realizasyon sonrası yeniden rekorlarına başladı! Bir buçuk gün diyorum, çünkü salı düştü, çarşamba ise salının daha altındaki seviyelere inip sonra günü yükselişle kapatmıştı. Dün yine yüksel... Devamı »

  • 15.02.2024
    09:13

    Dün yine düşmemek için mücadele veren bir BIST gördük. 8917 seviyesi görülse de, benim beklediğim 8694 - 8622 ve 8562 ilk sıralı desteklerinden birini bile görmeden yeniden yükselişe döndü. Peki olmasından çekindiğimiz teknik d&uum... Devamı »