Bu Satışlar Gayet Normal!

28.02.2024 09:11
  •  A 

Dünkü satışlarda hemen ne oluyor, bir şeyler kötüleşiyor mu, sorun ne diye gerekçe aramaya gerek yok! Sonuçta uzun zamandır uyarıyorum; endeksin daha güçlenmesi için teknik bir düzeltme yapması çok sağlıklı olur ve her an bu düzeltme olabilir diye. Hisseler ve endeksler hep yükselmez. Bazen daha da yükselmek için, ara teknik düzeltmeler yaparlar. Bu sonraki beklentileri bozmaz ama arada ciddi fiyat düşüşleri yaşanmasına neden olur. Ama bu sayede yeniden birçok hissede yeni alım ve öngörü fırsatı ortaya çıkar. 

İşte dün de, bir ara holding, teknoloji ve thyao ile yükselişi zorlasalar da, sonrasında genele yayılan bir realizasyon yaşadık. Böyle zamanlarda tabi ki, hisseler ve endeksler için olası daha yüksek beklentilere erişme süreleri ötelenmiş olur. ''Rekorlarla Birlikte Satışlar da Geldi!'' başlıklı yazımı lütfen yeniden okuyunuz. Orada yer alan alt uyarılar geçerliliğini koruyor. Bu uyarılar hep aklınızın bir köşesinde olsun. İlgili seviyeler kaybolana kadar olası yükseliş ve düşüşlerde geçerliliklerini korurlar. Endeks için yukarıdaki yazının içeriği yeterli yeni bir şey yazmayacağım.

Teknik Uyarılar!
              Gönül ister ki, tekniklerin hep üst hedefleri gerçekleşsin. Hatta üst direnç hedefleri bitse bile hisseler yükselmeye devam etsin. Ama bu durum bazen sürse de, hep yaşanmaz. Böyle bir durum doğal da olmaz. O nedenle teknikleri sadece tek yönlü, yani sadece dirençler açısından takip etmeyin. Aynı zamanda destekler de önemlidir. Teknikler sonuçta iki yönlüdür. Hangisi kırılırsa o yöndeki sıralı destekler ve dirençler geçerli olur. Bu nedenle nasıl bir direnç kırıldığında, üst dirençleri hedefleyip hisse alıyorsanız, aynı şekilde destekler kırıldığı zaman da, elinizdeki hisseleri alt desteklerden yerine koyma hedefi ile de satabilirsiniz. Ya da destek kırıldı diye satıp çıkabilirsiniz de. Eğer zararda iken bile sattığınız hisseleri alt desteklerden yerine koyarsanız, nakitte artınız olmaz ama hisse adetlerini artmış olur. Sonrasında hisseler yükselişe geçtiğinde maliyetiniz düştüğü için kara geçme seviyeniz daha yakın olur.

Ayrıca tekniklerde geçen çanak, fincan-kulp, flama gibi ibareler belirtilen seviyelerin üzerinde geçerli iken, eğer o seviyelerin altına düşüşler yaşanırsa, bu takdirde aynı teknik geçerliliğini korumaz. Teknikler canlı ve değişkendir. Görülen fiyatlara göre yeni grafikler oluştukça devamlı değişebilirler. Lütfen bunları hiç bir zaman göz ardı etmeyiniz.

Teknikler ve Öngörüler Kesin Kurallar Değildir!
              Borsada hiç bir şeyin, öngörünün, tekniğin, trendin, formasyonun, indikatörün, grafiğin kesinliği yoktur. Bunların her birinin değişkenlik yaşayabileceğini biliniz. Bazen hepsi gerçekleşirken, bazen bazıları gerçekleşmeyebilir. Hatta hiç birisi gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle geçmiş istatistikler sadece geleceğe referans olabilir. Kesinlik olmaz. O nedenle hangi nedenle hisse alıyorsanız alın, kesin beklentilerle almamanız gerektiğini bilmeniz lazım.

Ancak, beklentisi sürerken de hisseler ve endeksler düşebilir. Bunların teknik ve temel farklı nedenleri olur. Teknik kısımlarda düzeltmeler öne çıkar. Ki, düzeltmeler yükseliş beklentilerini her zaman bozan değil, bazen de daha da güçlenmesine yarayan gelişmelerdir. Ama maalesef düzeltme uyarılarına rağmen, ısrarla devamlı yükselen hisse ve endeks hareketleri nedeniyle kişiler bu uyarıları unutur, göz ardı ederler. Sonra uyarılar gerçekleştiğinde moraller bozulur, hatta panikler bile oluşur.

Beklentilerini bile geçen elinizdeki hisseleri satmamakta ısrar ederken, düşüşler, düzeltmeler yaşanmaya başlayınca bazen panikle zararına bile satılır. İşte tüm bu uyarıları hiç bir zaman göz ardı etmemek, kazanç nasıl bekleniyorsa, zaman zaman da zarar edebileceğinizi bilmek gerekir. Garantili tek getiri alanı mevduat faizidir. Ki, o bile enflasyon altında kalabilir.

Borsa ile uzun zamandır tanışan yatırımcılar bu uyarıların çoğunu bilirler ama zaman zaman unuturlar. Hatırlamakta yarar var diye yazıyorum. Ama özellikle borsa ile yeni tanışan yatırımcıların ise bilmesi gereken konulardır. Muhakkak dikkatlice okumaları ve borsanın risksiz bir alan olmadığını bilmeleri gerekir.

Yeni Çok Sayıda Öngörü İmkanımız Olacak!
              Dün yaşanan realizasyon daha derin bir düzeltmeye dönüşecek olursa, yeni çok sayıda alım fırsatı ortaya çıkacak ve bu kapsamda yeniden çok sayıda yeni öngörü yapmaya başladığımı göreceksiniz. Panik yapmaya gerek yok, ama düzeltmenin derinliğini şimdiden söylemek de mümkün değil. Yukarıda linkini verdiğim beklenti yazımın üstünü tıklarsanız, orada TL ve Dolar bazlı olası teknik seviyeleri bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.02.2024
    09:39

    BIST 6ncı gündür 9400 direncini zorluyor ama kırıp yoluna devam edemedi. Bu durum yakında teknik netleşir. Bir-iki güne kıramazsa realizayson riski artıp, kısa bir düzeltme görme riskimiz artar. 5 ve 8 günlük ağırlıklı ortalamalar açılış öncesi sırası i... Devamı »

  • 26.02.2024
    09:20

    28 Şubat Halkbank Temyiz Duruşması Görülecek. Bir karar çıkar mı bilemiyorum. Ama Eğer Halkbank ABD'de yargılanamaz kararı çıkacak olursa, BIST için çok ciddi bir alım etkisi yaratabilir. Tabii tersi, yani yargılamanın yapılabileceği kararı ise, son gün... Devamı »

  • 22.02.2024
    08:57

    Bir bakıyorsunuz kaç zamandır sessiz duran kurumlardan Türkiye ve banka raporları arka arkaya gelmeye başlıyor. Bankaları alırken, diğer ağırlıklı hisselerde satışa geçiyorlar. Sonra bankaları çektikleri yerden satarken, diğerlerine giriyorlar. Bu değişimlerle endeksi kısmi... Devamı »

  • 21.02.2024
    09:06

    Bence 22 Şubat Perşembe toplantısında bir değişiklik yapılmaz. İndirim takvimi konuşulmaz. Mevcut faiz düzeyi enflasyon düşmeye başlayana kadar yüksek kalmaya devam edecektir diye de açıklama desteği gelmelidir görüşündeyim. Ancak seçimler sonrası olmasını... Devamı »

  • 20.02.2024
    09:17

    Dün TL bazında yeni bir BIST zirvesi rekoru gördük. Endeks 9404 seviyesini gördü. Ama sonrasında bunu koruyamadı ve hemen her yerde kar realizasyonlarının yaşandığını gördük. Bu gayet doğal bir durumdur. Zaten bir süreden beri teknik düzeltme olması gerek... Devamı »