Düşüşler Sürdükçe Yeni Öngörülerim de Sürecektir.!

06.03.2024 09:44
  •  A 

BIST'de yaşanan düzeltme sürüyor. Özellikle ana hisselerde sanki fon satışları var. Fonun biri ya da bazı fonlar fonda portföy değişimine gidiyorlar gibi. Bu nedenle dün de gördünüz, bankalarda yaşanan düşüşler dün de, ulaştırma gibi bazı sektörlerde devam etti. Ama dün ulaştırma sektöründe satış yaşanırken, öncesinde verdikleri bankalarda ise alımlar vardı. Kısacası demem o ki, fonlar hisse ya da pozisyon değişimleri yapıyorlar ama, devamında bu değişimler bittikten sonra yine aynı hisselerde bu sefer alımların geldiğini görebiliriz. Şimdilik düzeltme yaşandığı için, sabırlı olup bu düzeltmenin destek bölgesini anlamaya çalışmak lazım. 

Benim için 8751 - 8562 arası bölge düzeltme için destek bölgesi olabilir. Bu nedenle gördüğünüz gibi dün yeni öngörülerimi yapmaya başladım. Aynı şekilde düşüş sürdükçe benden de yeni alım öngörüleri gelmeye devam edecektir. Ama yapacağınız alımların kara dönüşmesi için bir süre beklemeyi, hatta maliyetli beklemeyi de göze almanız gerektiğini kabullenmeniz lazım.

TCMB'den Yeni Sıkılaştırma Kararları!
              Faiz artışlarına ek olarak ticari ve ihtiyaç kredi limitlerinde yarım puan daha sıkılaştırma kararı geldi. Dün gelen enflasyon verilerinde artışın sürdüğü görülünce, enflasyonu kontrol etmek için talebin her şekilde düşürülmesi gerektiğine ikna olmaya başladılar diye anlıyorum. Ki, bunun yapılması gerektiğini başından beri yazıyorum. Eğer enflasyonu önce kontrol etmek, sonra da düşürmek istiyorsak, iç talebi düşürmek zorundayız. Bunun için de ticari ve ihtiyaç kredileri de dahil, yatırım kredileri dışında hemen her alanda kredileri kısmak zorundayız. Ama TCMB faiz ve kredi sınırlama hamleleri gerekli olsa da, tek çare ve yeterli adım değildir. Bunların yanında piyasaya güvenin sağlanması için, kamu tasarrufu önemlidir. Aynı şekilde maliye politikaları da devreye girmelidir. Adil verginin sağlanması baş şarttır. Birileri kazançlarını katlamasına rağmen, vergi vermedikleri için her alanda fiyatların artmasına neden olurken, diğer büyük kesim ise dolaylı vergiler altında ezilip, hayat mücadelesi veriyorlar. Bu böyle sürdükçe sorunlar çözülmez. Kazanç elde edenler karşılığındaki vergilerini de ödemeleri gerekir. Prim ve vergi borçlarında rutine dönen aflar, bir daha tekrarlanmayacak şekilde rafa kaldırılmalıdır. Yoksa siz düzenli prim ve vergi affı çıkardıkça, çalışanlar dışında kimse vergi ödemez. Vergi adeleti en kısa sürede sağlanmalı, direkt vergiler dolaylı vergilerin üzerinde olmalıdır. Siz kazançlardan vergi almayıp, aradaki açığı akaryakıt, kdv, ötv, doğalgaz, elektrik, gibi ürünler üzerinden almaya kalkınca, hayatın her alanında çok daha fazla fiyat artışı olarak karşımıza çıkar. Üstüne bir de kontrolsüz sığınmacılara ve Türkiye'de konut alımı sayesinde oturma izni alanlara kapıları tamemen açtınız mı, sığınmacılar ekonominize yeni yükler bindirirken, Araplar gibi konut alımına koşanlar da ülkenin her bölgesindeki konut fiyatlarını katlarlar. Aynı zamanda da demografik yapıyı bozarlar.

Tabii aynı şekilde politikacılar da içinde bulunduğumuz ekonomik görünümü gerçekçi şekilde izah etmelidir. Halkın geneli enflasyon altında ezilirken, ekonomi ve finansta kurlar, enflasyon, faizler dünya rekorları kırarken ''Türkiye ekonomisi tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor'' derseniz, bu zaten sorun olan inandırıcılık konusundaki şüpheleri daha da arttırır. 

Maalesef bu sorunlar hep vardı. Aynı şekilde de sürüyor. Sadece ekonomi ekibinin doğru uygulamaya baladığı ama yetersiz kalan kararlarla tüm sorunları çözmek mümkün değil. Seçimlerden sonra da ilave birçok tedbir uygulamaya alınacaktır. 

Neyse, umarım borsa en kısa sürede destek bölgesini bulur ve yeniden yükseliş trendine döner. Yoksa zaten ekonomide yazdığımız bu sorunlar varken, bir de borsa düşünce hakikaten hayat çok tadsız oluyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.03.2024
    15:08

    Ekran Başındayım! Kalktım, iyi bir ter atmışım, duşumu aldım, iki gerçekleşmeyi kapattım, kahvaltımı yaptım ve ekran başına geçtim. Dediğim gibi, kötü bir durumum yok, ne zaman hafif bir ıslansam, direkt saçıma, saçıma diyorum da az olan saç... Devamı »

  • 05.03.2024
    08:58

    Değerli üyeler, Kısmi rahatsızlığım sürüyor. Ağır bir durum yok. Ama ter atıyorum. Size bu yazıyı yazmak için kalktım yeniden yatacağım. Soğuk algınlığı mı nedir anlayamadım. Nezle gibi bir durum, burnum bir kapanıyor, bir açılıyır. Ağrı-sızım yoktu, şimdi biraz baş ... Devamı »

  • 04.03.2024
    00:01

    Öncelikle bir uyarı yapmak istiyorum! Teknik Destek-Direnç Tablosunda yer alan hisseleri hemen iyi diye görmeyin! Aynı zamanda önemli ama düşme riski yüksek hisselere de düşüş riskleri görülsün diye dikkat çekiyorum. Bu nedenle asıl pay... Devamı »

  • 01.03.2024
    08:53

    BIST 13 Şubat 9217 TL zirvesi sonrası %3.2 düzeltme ile yetinip 9450'ye çıkan yeni bir yükseliş ile düzeltmeyi tamamlamıştı. Bu sefer de 9450 seviyesinden %4.1 düşüş ile 9062 seviyesine indi ama son iki gündür bu seviyenin altına inmedi ve dün 9193 ... Devamı »

  • 29.02.2024
    09:23

    9400 seviyelerinin üzerinde kalıcı olamayan BIST, çareyi teknik bir düzeltme yaparak güçlenmekte bulacak diye düşünüyorum! Zaten böyle olmasının çok daha sağlıklı olacağını, olası bir düzeltme halinde yeni çok sayıda teknik öng... Devamı »