Sanırım Seçimleri Beklemek Zorundayız!

19.03.2024 09:26
  •  A 

İki aydır seçimlerden sonra faiz politikası, ekonomi ekibi, TCMB kadroları değişecek spekülasyonları yapılıyor. Hatta bu nedenle Bakan Mehmet Şimşek bile zaman zaman benden duymadığınız spekülasyonlara inanmayın, seçimlerden sonra da mevcut politikalarımız kararlılıkla sürecektir uyarıları-açıklamaları yapmak durumunda kalıyor. İçinde olduğumuz ekonomik-finansal tablo nedeniyle seçimler sonrası da kadrolarda değişimleri bilemem ama uygulanan sıkı para politikalarınının değişme lüksü yok bana göre. Hatta uygulanan politikaların daha da sıkılaşmasını bekliyorum. Maliye politikaları da devreye alınacaktır.

Ama artık seçimlere çok az bir süre kaldığından bu spekülasyonların bitmesi için seçimleri beklemek durumunda kalacak gibi görünüyoruz. Bu nedenle de maalesef borsadaki teknik düzeltme nefes aldırmadan sürmeye devam ediyor. Gece taradığım tüm tekniklerde maalesef yazılarımda uyarısını yaptığım 8562 ve hatta 8400 destek bölgesinin görülme riskinin sürdüğünü görüyorum. Bu nedenle düzeltme sürmesi halinde panik yapmayın derim. Bu düzeltmenin ve olası düşeceğimiz seviyeleri öncesinde çok kez yazdığımız için süpriz gibi görüp, panikler yapılacak olursa, bu takdirde bahsettiğimiz destekler görülür. Hatta alt desteklere inince yatırımcı ekstra panik yapıp, destek seviyelerinde ellerinin ayarı da kaçabilir. Alıcıların azaldığı böyle ortamlarda düşük hacimlerle de ekstra düşüşler görülebilir. 

Maalesef tekniklerde şu an böyle bir teknik risk gördüğüm için bu uyarıları yapıyorum. Eğer 8900 seviyesinin üzerine atar ve böyle bir kapanış yapabilirsek, bu takdirde alt destekleri görmeden de düzeltmeden çıkıyoruz diyebiliriz. Umarım bu olur ama risk daha yüksek bilmenizi isterim. Bu riskten kurtulacaksak bankaların desteği ile bunu yapabiliriz. Bankalar ve otolar nispeten daha iyi tekniklere sahipler. Ama sonradan onlar da bozulacak olursa, bu takdirde bu desteğimiz de kaybolur.

Sözün kısası seçimleri beklemek ve sonra politikalarda ve kadrolarda değişimler olacak mı görmemiz gerecek sanırım diye düşünüyorum. Bu süreçte düzeltmenin başında satmadıysanız, paniklemeden sakin durmak belki arada maliyetlerinize göre zararlarınızı arttırsa da, sonrasında düzeltme bitip de BIST yükselişe başladığında yeniden kara geçmenize imkan sağlar. Ama başından beri yapılan düzeltme uyarılarına uymaz hisselerinizi taşırken, en başından beri olası düzeltme destekleri diye belirtilen yerleri görmemiz halinde panikler satarsanız, işte o zaman zararlar realize edilmiş olur. 

Ben uyarılarını yaptığım alt desteklere doğru düşmeye devam edilmesi halinde yeni öngörülerimi eklemeye devam edeceğim. Bu düşüşleri alım için ek fırsatlar olarak görüyorum.

Romanya NATO Üssü Yapacak!
             
 İnternette  aşağıdaki haber birçok yerde yer almış. Hatta Türkiye'den çimento, demirçelik-bakır talebinde bulunduğu da yer almış. Ama resmi bir açıklama aradım göremedim. Hatta tv.kanallarında da duymadım. Bu nedenle şimdilik spekülatif bir haber olarak teyit yapılana kadar temkinli yaklaşmakta yarar var! Spekülasyon şu;

              Romanya, Avrupa'nın en büyük NATO üssünü inşa edecek. İnşaatı 2,5 milyar avroya mal olacak askeri üs, 10 bin NATO askeri ve ailelerine ev sahipliği yapacak. Projede pistler, uçak hangarlarının yanı sıra okullar, mağazalar ve bir hastane de yer alıyor. NATO Üssünü, Türk şirketlerin yapması bekleniyor.

Konu inşaat olduğu için demirçelikte kardemir, inşaat taahhüt işi yapan enka ve tkfen, orge, sarky, cımsa, oyakc gibi şirketlerimiz ilk aklıma gelen olumlu etkilenebilecek hisseler oldu. Ama tabi ikili anlaşmalarda hangileri ilgili anlaşmaları yapar kesin bir açıklama henüz yok. Sadece tahminimi yazdım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.03.2024
    09:21

    Neden zor bir hafta? Çünkü tekniklerde hala riskler var. Bu nedenle düzeltme devam edebilir. Aynı zamanda FED, İngiltere, Japonya, TCMB faiz kararı açıklanacak. Kurda, bütçede, cari dengede, enflasyonda sorun sürdüğü için TCMB kararı &ou... Devamı »

  • 15.03.2024
    09:29

    BIST düzeltme yapmaya devam ediyor. 8736 seviyesine kadar mevcut tüm seviyelerden yukarı dönerse teknik görüntüyü ikili dip denen bir formasyonun ikinci dip bölgesi oluşmuş olur. Sonrasında 9200 civarları geçilince de ikili dip formasyonu başlattı deriz... Devamı »

  • 14.03.2024
    09:19

    TCMB ek ZK tedbirleri, yeni politika faiz ve mevduat faizlerinde artış beklenmesi, altında ve coinlerde yaşanan yükselişler borsaya alternatif yatırım alanları yarattığı için, BIST'in de düzeltmesine devam etmesini destekliyor. Bu nedenle geçen hafta 9450 zirvesinden yaşa... Devamı »

  • 13.03.2024
    09:33

    Kasım 2023-Ocak2024 arasında 8000 - 8100 seviyelerini kırmak için zorlandığı gibi, şimdi de 9400 seviyelerinde zorlanıyor. Pazartesi günü 9368 seviyesini görüp geri döndükten sonra, dün de realizasyonlar sürmüş. 8736 şu an için kritik bir de... Devamı »

  • 11.03.2024
    22:05

    Bir süredir rahatsız olan halam vefat etmiş. Yarın(12 Mart Salı) Didim'de öğle namazı sonrası cenazesine katılmak için sabahtan Didim'e yola çıkacağım. Dönüşüm ancak akşamı bulur. Bu nedenle yarın aranızda olamayacağım. Şimdiden teknikleri paylaşmaya ba... Devamı »