Tekniklerde Krıtik Seviyelerdeyiz!

15.03.2024 09:29
  •  A 

BIST düzeltme yapmaya devam ediyor. 8736 seviyesine kadar mevcut tüm seviyelerden yukarı dönerse teknik görüntüyü ikili dip denen bir formasyonun ikinci dip bölgesi oluşmuş olur. Sonrasında 9200 civarları geçilince de ikili dip formasyonu başlattı deriz. 

Ama 8736, yani bana göre ilk dip diye düşündüğüm destek seviyesinin altına inecek olursak, o zaman ikili dip senaryosu bozulur ve realizasyonların hızı biraz daha artarak, düzeltme en başından beri dikkat çektiğimiz 8562, hatta 8400 seviyelerine doğru devam edebilir.

O olursa bu, bu olursa şu olur oh ne güzel tahmin denebilir ama maalesef teknik analiz canlı bir analizdir. Grafiklerin davranışlarına, formasyonlara göre devamlı değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle de şu an ortada olan görüntünün devamı için yazdığım detayları takip etmek zorundayız.

Kurlardaki, rezervlerdeki, tüfedeki olası faizlerdeki beklentiler ve seçime yaklaşıyor olmamız bu düzeltmenin yaşanmasına neden oluyor. Sabır göstermek önemli. İkili dip ihtimalini bozsa ve daha aşağıya da düşsek, bu bana göre sağlıklı bir düzeltmenin görüntüleridir. Sonrasında düzeltme bitttiğinde yeniden ve daha güçlü bir yükseliş başlayacak görüşümde bir değişiklik yok. 

Tabii bu beklentilerimin çok önemli bir şartı var! Ekonomi kadrolarında değişim, görevden alma ve hepsinden önemli uygulanan politikalardan vaz geçme gibi bir değişiklik olmamalıdır. Bir süredir gösterilen kararlı tutum sürdükçe, şu an likidite daralması yerli yatırımcıda borsa dışına ilgiyi arttırsa da, yabancı ilgisi artacak ve yerlinin sattığından çok daha fazlasını yabancı almaya başlayacaktır görüşündeyim.

Anlayacağınız bana göre bugün 8736 civarında her an yukarı tepkiler gelebilir. Hisse ayrışmaları dün bazı enerjilerde olduğu gibi bugün de olabilir. 

Bu arada ABD ÜFE de beklentilerin üstünde geldiği için coinlerde realizasyonlar yaşanıyor. FED'in faiz indirimi beklentisi Haziran'dan da sonraya ötelenebilir. Ama bu durumun şimdilik ABD borsalarındaki olumsuz baskısının çok sınırlı olduğunu görüyorum. Aynı zamanda ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri ilk tepki yükselişleri sonrasında yine düşmüşler. Yani dünkü verinin etkisi tahvillerde ilk anda yükseliş yaratsa da, sonrasında yeniden kısmi düşüş görüntüsü yaratmış. Demek ki, sonuçta enflasyon her şekilde düşecek, bu nedenle de FED muhakkak faiz indirecek nasılsa beklentisi korunuyor olabilir.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.03.2024
    09:19

    TCMB ek ZK tedbirleri, yeni politika faiz ve mevduat faizlerinde artış beklenmesi, altında ve coinlerde yaşanan yükselişler borsaya alternatif yatırım alanları yarattığı için, BIST'in de düzeltmesine devam etmesini destekliyor. Bu nedenle geçen hafta 9450 zirvesinden yaşa... Devamı »

  • 13.03.2024
    09:33

    Kasım 2023-Ocak2024 arasında 8000 - 8100 seviyelerini kırmak için zorlandığı gibi, şimdi de 9400 seviyelerinde zorlanıyor. Pazartesi günü 9368 seviyesini görüp geri döndükten sonra, dün de realizasyonlar sürmüş. 8736 şu an için kritik bir de... Devamı »

  • 11.03.2024
    22:05

    Bir süredir rahatsız olan halam vefat etmiş. Yarın(12 Mart Salı) Didim'de öğle namazı sonrası cenazesine katılmak için sabahtan Didim'e yola çıkacağım. Dönüşüm ancak akşamı bulur. Bu nedenle yarın aranızda olamayacağım. Şimdiden teknikleri paylaşmaya ba... Devamı »

  • 11.03.2024
    08:21

    Cuma akşamı Türkiye raporunu açıklayan kredi derecelendirme kurumu Fitch, yıllar sonra Türkiye için güzel bir sürecin ilk adımını yeniden atmış oldu! Evet 12 yıl sonra Türkiye için bir not arttırımı geldi. Fitch Türkiye'nin kredi notunu B2'd... Devamı »

  • 08.03.2024
    09:19

    Yazıma anneanne, babaanne, anne, eş, kız, kardeş, arkadaş, emekçi, doktor, öğretmen, sanatçı, hizmetli, çalışan çalışmayan tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayarak başlamak istiyorum. Hasat Zamanı! ... Devamı »