Merkez Bankaları Ne yapacak?

20.03.2024 09:06
  •  A 

Bu haftanın dünya ve bizim için en önemli belirsizliklerinden birisi cevap bulacak! ABD Merkez Bankası FED ve TCMB faiz kararlarını açıklayacaklar. FED için faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı cevap ararken, bizim için de acaba TCMB yeni bir faiz artışı daha yapar mı sorusu cevap bulmaya çalışıyor. Ben FED'in faizleri değiştirmesini beklemiyorum. Son gelen verilerde tüfe ve üfe artışları beklentilerin üstünde gerçekleşti. Bu nedenle FED'in gelişmeleri bir süre daha izlemeyi tercih edeceği görüşündeyim. Ama tabii asıl merak edilen haziran ayında başlaması beklenen faiz indirimleri ötelenecek mi sorusudur diye düşünüyorum. Ben bu yıl için Avrupa Merkez Bankası ECB'nin FED'den daha önce faiz indirimlerini başlatmasını bekliyorum. ECB bölgesinde enflasyonda düşüş ivmesi ECB'nin bu sefer FED'den önce davranmasına imkan verecek görüşündeyim.

Bizim tarafta ise yarın TCMB politika faizi kararı öne çıkmış durumda! Ben enflasyonda halen süren artış ivmesi nedeniyle en az 250 baz puan, en çok da 500 baz puan daha faiz artışı yapılmasını bekliyorum. Ama seçimlere çok kısa süre kalmışken, seçimlerden sonra da ilave para politikası, maliye ve ekonomi tedbirleri alınması beklenirken, bu toplantıda yine faizlere dokunmama ihtimali güçlü duruyor. Ama eğer yarın 250 baz puan, seçimlerden sonra Nisan'da da duruma göre 250 baz puan daha faiz artışı yaparsa artık faiz artışı beklentileri tamamlanmış olur. Dediğim gibi, seçimlere çok az kalmışken bu ay da faizlere dokunmamayı, seçim sonrasını beklemeyi tercih edebilir. Ama bu durumda Nisan toplantısında olası faiz artış oranı bir kerede 500 baz puan olarak da gerçekleşebilir. 

Bu konular sizi endişelendirmesin. Enflasyonun kontrol altına alınması için iç talebin ateşinin söndürülmesi lazım. Olası ek faiz artışları, mevduat ve kredi faizlerinin yükselmiş olması zaten iç talepte daralma başlatmıştır ama bunun daha belirgin olması için gerekiyorsa ek faiz artışları yapılmak zorundadır. Ne kadar erken enflasyonu tersine çevirmeyi başarırsak, sonrasında biz de faiz indirimlerini ne zaman yapmaya başlayalım diye konuşmaya başlayacağız.

Tabii bu esnada her türlü faiz artışı borsa için baskı yaratıyor. mevduat faizleri artınca alternatif ve garantili getiri alanı öne çıkıyor. Kredi faizleri arttıkça da, kredili işlem yapanlar azalıyor. Ama bu iki kesimin düşüreceği borsa hisselerine talebin, sonrasında yabancı yatırımcılarla fazlası ile telafi edilmesini bekliyorum.

Borsa için de bir tekrarlama yapayım! 8736 altına inen bir BIST endeksi 8562 - 8400 desteklerine doğru düşüşü hızlandırabilir. Ama önce 9091, sonrasında da 9200 civarını geçmesi halinde ikili dip oluşumu güç kazanır. Bunun teknik karşılığı 9400-9450 zirvesinin kırılması ve yeni TL zirveleri işaret eder. Seçim öncesi yeni TL zirveler görür müyüz emin değilim, ama seçimlerden sonra yıl içinde çok sayıda yeni TL zirveler görülmesini beklediğimi biliyorsunuz.

Holdingler, bankalar, teknolojiler, otomotivler, gsmler, demirçelik - çimentolar, ulaştırmalar, sigortalar, savunma sanayi sektörü şirketler ilk aklıma gelen potansiyel yatırım hisseleri olacaktır görüşündeyim.

NOT: 11:00 civarı Ekotürk Tv.'de skype üzerinden canlı bağlantım olacak. Gelişmeleri değerlendireceğiz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.03.2024
    09:26

    İki aydır seçimlerden sonra faiz politikası, ekonomi ekibi, TCMB kadroları değişecek spekülasyonları yapılıyor. Hatta bu nedenle Bakan Mehmet Şimşek bile zaman zaman benden duymadığınız spekülasyonlara inanmayın, seçimlerden sonra da mevcut politikalarımız kararlılıkla sü... Devamı »

  • 18.03.2024
    09:21

    Neden zor bir hafta? Çünkü tekniklerde hala riskler var. Bu nedenle düzeltme devam edebilir. Aynı zamanda FED, İngiltere, Japonya, TCMB faiz kararı açıklanacak. Kurda, bütçede, cari dengede, enflasyonda sorun sürdüğü için TCMB kararı &ou... Devamı »

  • 15.03.2024
    09:29

    BIST düzeltme yapmaya devam ediyor. 8736 seviyesine kadar mevcut tüm seviyelerden yukarı dönerse teknik görüntüyü ikili dip denen bir formasyonun ikinci dip bölgesi oluşmuş olur. Sonrasında 9200 civarları geçilince de ikili dip formasyonu başlattı deriz... Devamı »

  • 14.03.2024
    09:19

    TCMB ek ZK tedbirleri, yeni politika faiz ve mevduat faizlerinde artış beklenmesi, altında ve coinlerde yaşanan yükselişler borsaya alternatif yatırım alanları yarattığı için, BIST'in de düzeltmesine devam etmesini destekliyor. Bu nedenle geçen hafta 9450 zirvesinden yaşa... Devamı »

  • 13.03.2024
    09:33

    Kasım 2023-Ocak2024 arasında 8000 - 8100 seviyelerini kırmak için zorlandığı gibi, şimdi de 9400 seviyelerinde zorlanıyor. Pazartesi günü 9368 seviyesini görüp geri döndükten sonra, dün de realizasyonlar sürmüş. 8736 şu an için kritik bir de... Devamı »