Zor Bir Hafta Başlıyor!

18.03.2024 09:21
  •  A 

Neden zor bir hafta? Çünkü tekniklerde hala riskler var. Bu nedenle düzeltme devam edebilir. Aynı zamanda FED, İngiltere, Japonya, TCMB faiz kararı açıklanacak. Kurda, bütçede, cari dengede, enflasyonda sorun sürdüğü için TCMB kararı önemli. Ama ay sonunda da seçime gidiyoruz. TCMB seçim öncesi siyasi baskıdan etkilenmeden bir karar açıklayabilir mi bilemiyorum. Ama benim görüşümü tekrar edeyim, ben en az 250 baz, en çok da 500 baz puanlık bir faiz artışının daha olması gerektiğine inanıyorum. Bu görüşümü bir çok analist ve yorumcu gibi, artan faizleri gördükten sonra söylemeye başlamadım. TCMB kadrosu değiştiği anda, yapılması gerekenin 2023 yıl sonuna kadar faizlerin en az 45-50 baz puan olması gerekir diye aylar öncesinde dile getirmiştim. Arada ek sorunlar da sürdüğü, bu enflasyona yansıdığı için şu an %47.50 - %50 en az olması gereken faizdir diyorum. 

Bu da sadece faiz için düşüncem. Paralelinde maliye politikası, TCMB ek tedbirleri dahil daha bir çok kararlı politikaların da destek amaçlı açıklanması, alınması lazım. Olası faiz artışları mevduat ve kredi faizlerini de yukarı çekeceği için, borsaya baskı yapacaktır. Yatırımcı için de daha güvenli ve garanti bir gelir yaratacağı için, borsada yaşanan satışlar gayet normal.

Hatta yabancının da satması normal. Çünkü kurlar yükseldikçe yabancı için risk demektir. Seçim sonrası alınması beklenen ek tedbirler ek faiz artışları, kurlarda olası ek yükselişler yabancı açısından da takip ediliyor. Seçimlerden sonra kur ve faizlerde yakın tarihli zirveler görülmesini ve o zirveleri gördükten sonra yeniden borsaya yönelmeyi düşünüp, öncesinde bu nedenle nakite geçiyor olabilirler. Ama sonrasında, yani kur ve faizlerde zirveler görüldükten sonra arada gerekli tedbirler alındığı takdirde tabii, yabancının yeniden ve daha güçlü şekilde borsaya yönelmesini bekliyorum.

Bu süreç dediğim gibi yaşanırsa, yerlinin ve bir süredir satan yabancının satışları, sonrasında Türkiye'ye yönelecek yabancı fonlar tarafından fazlası ile karşılanacağı için, BIST yeni birçok zirve ve TL rekoru kırmaya devam edecektir görüşündeyim. İşte bu nedenle bu düzeltme sınırlarını kestirmekte zorlanıyorum. Ama birçok kez tekrarladığım 8562 ve hatta 8400 alt destekleri görme riski de halen olabilir gibi geliyor bana. Bu yüzden düzeltme bitti diyemiyorum. 

FED ve İngiltere Merkez Bankalarından faizleri sabit tutması bekleniyor. Japonya MB'dan ise faiz artışı kararı vermesi görüşü hakim. TCMB için yapması gerekeni yazdım. Ama bu toplantıda mı yapar, yoksa seçimler sonrası yaşanacak tüm gelişmeleri görüp nisanda mı yapar bunu bilemiyorum.

Ama bu hafta içinde bir yerde alım tepkilerinin görülebileceğini düşünüyorum. Yine de her şeye rağmen hisse bazında ayrışmaların da olabileceğini söylemek isterim. Yani sadece endeks olarak bakmamak, hisse bazlı odaklanmak lazım. Yoksa satış baskılarından ayrışan hisseleri kaçırırız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç, aynı zamanda da iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.03.2024
    09:29

    BIST düzeltme yapmaya devam ediyor. 8736 seviyesine kadar mevcut tüm seviyelerden yukarı dönerse teknik görüntüyü ikili dip denen bir formasyonun ikinci dip bölgesi oluşmuş olur. Sonrasında 9200 civarları geçilince de ikili dip formasyonu başlattı deriz... Devamı »

  • 14.03.2024
    09:19

    TCMB ek ZK tedbirleri, yeni politika faiz ve mevduat faizlerinde artış beklenmesi, altında ve coinlerde yaşanan yükselişler borsaya alternatif yatırım alanları yarattığı için, BIST'in de düzeltmesine devam etmesini destekliyor. Bu nedenle geçen hafta 9450 zirvesinden yaşa... Devamı »

  • 13.03.2024
    09:33

    Kasım 2023-Ocak2024 arasında 8000 - 8100 seviyelerini kırmak için zorlandığı gibi, şimdi de 9400 seviyelerinde zorlanıyor. Pazartesi günü 9368 seviyesini görüp geri döndükten sonra, dün de realizasyonlar sürmüş. 8736 şu an için kritik bir de... Devamı »

  • 11.03.2024
    22:05

    Bir süredir rahatsız olan halam vefat etmiş. Yarın(12 Mart Salı) Didim'de öğle namazı sonrası cenazesine katılmak için sabahtan Didim'e yola çıkacağım. Dönüşüm ancak akşamı bulur. Bu nedenle yarın aranızda olamayacağım. Şimdiden teknikleri paylaşmaya ba... Devamı »

  • 11.03.2024
    08:21

    Cuma akşamı Türkiye raporunu açıklayan kredi derecelendirme kurumu Fitch, yıllar sonra Türkiye için güzel bir sürecin ilk adımını yeniden atmış oldu! Evet 12 yıl sonra Türkiye için bir not arttırımı geldi. Fitch Türkiye'nin kredi notunu B2'd... Devamı »