BIST Çifte Rekor Kırdı!

16.02.2024 09:30
  •  A 

BIST birbuçuk günlük realizasyon sonrası yeniden rekorlarına başladı! Bir buçuk gün diyorum, çünkü salı düştü, çarşamba ise salının daha altındaki seviyelere inip sonra günü yükselişle kapatmıştı. Dün yine yükselişine devam ederek TL bazında 9242 ile kapanış, 9282 ile TL zirve rekoru kırmış oldu. 

Yurt dışı borsalara bakınca, oralarda da ABD enflasyonu sonrası yaşanan borsa realizasyonları yeniden yükselişlere yerini bırakmış durumda. Bu ortamda BIST yeni rekorları tazeleyerek haftayı kapatacaktır diye düşünüyorum. Zaten yaşadığımız realizasyonun sınırlı olacağını ve her an ara desteklerden yeniden yükselişe geçebileceğini yazmıştım. Lakin gönlümde yatanın 8750 - 8562 arasına kadar sürebilecek bir düzeltmeydi. Ki, bu olursa, çok daha sağlıklı hisse teknikleri oluşacağını ve daha rahat yeni alım öngörüleri verebileceğimizi yazmıştım. Ama bu olmaz da, yeterli bir düzeltme yapmadan yükselişe geçerse yeni öngörü konusunda zorlanacağımızı da yazmıştım. İşte şu an bu sorunla karşı karşıyayız. Bakalım ne yapacağız.

Tekniklerde yukarı yönlü grafikler var. Bu fiyatlar zirvelere yakın, ya da gördüğü en yüksek seviyeler diyerek öngörü yapmaz, pozisyon açmazsak beklediğimiz yükselişe katılamayız. Ama yükselişin dışında kalmayalım diye yeni pozisyon açarken, zirvelerde yaşanacak bir düzeltmede maliyetli yakalanma riskimizin de olduğunun bilinmesi lazım.

Gördüğüm teknikleri paylaşıyorum. Ama yeni öngörü vermeye devam etme konusunda cesaretim azalmaya başladığını görüyorsunuz. Sizler benden daha cesur olursanız bu teknikleri referans alabilirsiniz. 

Bu arada enflasyon muhasebesinin sürprizleri de diğer çekincelerimden birisi. Yıl sonu bilançosunu açıklayan aksa da bir örneği yaşanmış. Dün gece gelen soruda cevapladım. Son çeyrekte hasılat katlanmasına rağmen, net kar çeyrekte kısmen düştüğü gibi, geçen yıl sonuna göre ise çok çarpıcı bir düşüş yaşamış. Ama buna karşılık öz kaynaklar ise katlanmış. Şimdi hangisini dikkat alacağız bunu söylemek çok zor. Çünkü temettü için net karı dikkata alacağız. Tamamen bir algı konusu öne çıkacak yani. Açıklanan tablo baskı nedeni olacaktır diye düşünüyorum. Ama aslında özkaynakları katlandığı için olumlu bir durum. 

Ayrıca, tamam BIST rekorları tazeliyor, benim beklentim de seçimlere kadar daha çok rekor görülmesi yönünde ama, diğer taraftan yıla yine ciddi bir cari açıkla başladık. Kurlarda devamlı yükseliş yaşanıyorken, diğer tarafta TCMB rezervlerinde de düşüş sürüyor. Bu tablo bana kurlar üzerinde döviz satışı baskısı var diye izlenim veriyor. Yani seçimlerden sonra, çok sıkı tedbirler devreye alınabilir. Bu durumda da, seçimlerden sonra likidite kısılarak ciddi realizasyon riskleri ile yüzyüze gelebiliriz.

İşte tüm bunları dikkate alınca, gönlümdeki gibi bir teknik düzeltme olmadığı için, yeni öngörü vermekte zorlanacağımı düşünüyorum. Ama bu nedenle de yükselişleri kaçıracağım gibi. Yapacak bir şey yok. Ne hissediyorsam ona göre davranmaya devam edeceğim. 

Sadece tekniklerde bir uyarı yapmak istiyorum ki, dd tablosunda dikkat çektim! Yükseliş beklerken, bu olmadan 8917 seviyesini birkaç gün içinde aşağıya kıracak olursak, ikili tepe denen düşüş formasyonu devreye girer ve bir anda genele yayılan bir düzeltme başlayabilir. Yükselişin süreceği görüntüsü varken, olası bu teknik uyarıyı da unutmayıp, endeksi bu şekilde takipte tutmakta yarar var diyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.02.2024
    09:13

    Dün yine düşmemek için mücadele veren bir BIST gördük. 8917 seviyesi görülse de, benim beklediğim 8694 - 8622 ve 8562 ilk sıralı desteklerinden birini bile görmeden yeniden yükselişe döndü. Peki olmasından çekindiğimiz teknik d&uum... Devamı »

  • 14.02.2024
    09:10

    Beklenenin gerçekleşmesi sizi paniğe düşürmesin. Bir süredir BIST için her an bir teknik düzeltmenin olabileceği uyarılarımı yaptığımı biliyorsunuz. Dün nihayet böyle bir realizasyonun ilk yansımasını gördük. BIST gördüğü 9217 zirv... Devamı »

  • 13.02.2024
    09:21

    Hisselerde kısmi düzeltmeler olsa da, sektörel olarak holding, banka, sanayi, gıda, enerji, sigorta, ulaştırma vs gibi alanlarda görevi alanlar öne çıkarak endeksin düşmesini engelledikleri gibi, yükselişin de kesintisiz sürmesine neden oluyorlar. Dün d... Devamı »

  • 12.02.2024
    09:09

    BIST geçen hafta ortasında realizasyon verdiği realizasyon sinyalinden bir günde yeniden yükseliş trendine geri dönüp, perşembe - cuma rekorları tazeledi ve haftayı da 9045 yeni TL zirvesi ile haftayı kapatarak, yeni haftaya da bu TL rekor zirveden başlıyor. Haftanın ilk g... Devamı »

  • 09.02.2024
    09:25

    Yükselişte ısrarını sürdüren BIST, dün TL bazında 8990 ile yeni zirve ve 8949 ile de yeni bir TL rekor kapanışı yaptı. Bir ara realizasyonlar mı geliyor derken, sonrasında yeniden alımlar hızlandı ve bu rekorları gördük. Bu arada parabolic sar ise satış yönüne... Devamı »