Endeks Düzeltmesiz Çıkışını Sürdürüyor!

13.02.2024 09:21
  •  A 

Hisselerde kısmi düzeltmeler olsa da, sektörel olarak holding, banka, sanayi, gıda, enerji, sigorta, ulaştırma vs gibi alanlarda görevi alanlar öne çıkarak endeksin düşmesini engelledikleri gibi, yükselişin de kesintisiz sürmesine neden oluyorlar. Dün de böyle bir gün yaşadık ve yeni bir TL endeks rekoru gördük. Tekniklerde paylaştığım bankalar dahil, diğer hisseleri de dikkate aldığımda bugün de yeni TL rekorları göreceğimizi düşünüyorum.

Bu yükselişin dışında kalmayıp, elimizden geldiğince katıldığımızı görüyorsunuz. Son hafta 20, son ay 74 öngörümüz gerçekleşme ile kapanmış. Sadece 1 tane, o da sonradan gerçekleşen ısfın öngörümüz zararla kapatılmış. Tabi bir de yukarı yukarı yapılan revizelerle yükselişlerine teknik olarak katıldığımız çok sayıda açık hisse öngörülerimizdeki beklentilerimiz de sürüyor.

Eğer bu yükselişleri doğru zamanlama ile öngörebildiyseniz, önceden pozisyon aldıysanız, bilanço beklentilerinizi doğru yapabildiyseniz bir şekilde içinde yer alıp, yükselişten yararlanma imkanı bulunca mutlu oluyorsunuz. Şükür ki, bunu son dönem yine oldukça iyi başarıyoruz. 

Bu arada endeksin düzeltmesiz devam etmesi bende de ciddi stres yaratıyor. Bu nedenle aslında çok daha fazla teknik öngörü yapma imkanı varken, yükselmiş fiyatlarda maliyetli yakalanmamak için daha az sayıda öngörü ile devam ediyorum. Ama bunun yanında DD Tablomuzda gördüğüm teknik oluşumlara aksatmadan dikkat çekmeye devam ediyorum. Eski üyelerimiz DD Tablomuzun da çok önemli olduğunu bildikleri için, bu tabloyu da kullandıklarını görüyorum. Yeni üyelerimizin ''Siteyi Tanı'' bölümünde DD(Destek-Direnç)Tablosunun izahını dikkatlice okumalarında yarar görüyorum.

Bu arada diğer önemli bir paylaşım alanı olan Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri kısmında yer alan Bilanço Değerlendirmelerimiz de oldukça başarılı bir paylaşım alanı olmaya devam ediyor. Neredeyse bu alanda yer alan hisselerin tümü gerçekleşme ile bizi mutlu ediyor.

Ben, hem bilanço ederi, hem de teknikleri o günün piyasa şartları ile harmanlayarak öngörü ve strateji belirlemeye çalışıyorum. Ama bir yerden sonra teknik düzeltme olmaması nedeniyle üzerimdeki stresin çok arttığını bilmenizi isterim. Şu sıralar yine böyle bir dönemdeyiz.

Tekniklere bakınca, özellikle bilanço beklentileri yüksek olan hisselerde önce çanak, sonra da çanak katlama teknikleri sürüyor. Bunları gördükçe, cesaret ettiklerime al/sat, cesaret edemediğim ama dikkatinizde olmasını istediklerime de DD Tablosunda yer vermeye devam edeceğim.

Bu arada sizlerden ricam, bilanço ve teknik paylaşımları bana bırakın, paylaşmayı uygun gördüğüm zaman paylaşmaya devam edeyim. Bu şekilde daha objektif olduğunu düşünüyorum. Sizlerden gelen taleplerle yapılacak paylaşımlar objektif olmaz. Yanlış zamanlama ile yapılan paylaşımlar, realizasyonlara denk gelebilir. Henüz hareketlenmesi beklenmeyen bir hisseye erken girmenize de neden olabilir. Ayrıca, sizlerden gelen taleplere cevap vermeye kalktığımda, bu durum diğer üyelerimizden de benzer taleplerin artmasına neden olur. Benim tek, sizlerin de çok olduğunuzu düşündüğümüzde zaten bu taleplere yetişmem imkansız olur. 

Diğer bir uyarım da, DD Tablomuzda yaptığım paylaşımlarda hisselerin dirençleri gerçekleşti ise, bana daha da üstünde yer alan dirençleri sorup, yeni destek-direnç paylaşmamı istiyorsunuz. Bu bazen doğru olmaz. Zaten gördüğüm yakın vadede görülebilecek dirençleri paylaştıysam, daha üstünü beklemiyorum demektir. Eğer hissenin daha da yukarı gideceğini düşünüyorsam, zaten sizler sormadan-istemeden de aynı hisse ile ilgili devam eden ve daha üst dirençleri gösteren paylaşımlarımın sürdüğünü görürsünüz. Kısacası hisseler şu an yükseliyorlar ama, her zaman hep yükselmezler. Bir yerde realizasyonlar gelebilir. Hatta birkaç yılı bulan düşüş trendine bile girebilirler. Yani zaman zaman satmayı, başka hisselerle parite yapmayı bilmek doğru bir yatırımcı davranışıdır.

Ayrıca, bazen de piyasayı doğru öngöremeyebilirim, yükselişleri de kaçırabilirim. Ama bir süre sonra yine öngörüler akmaya başlar. Kısacası her zaman devamlı yeni bir öngörü olmasa da, önemli olan yapılan öngörülerin gerçekleşmesidir. Bunu ne denli başarıyorsak, nasılsa kazançlar katlanarak artmaya devam ediyor demektir.

Yeni rekoları göreceğimiz pozitif bir açılışla güne başlamayı bekliyorum. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.02.2024
    09:09

    BIST geçen hafta ortasında realizasyon verdiği realizasyon sinyalinden bir günde yeniden yükseliş trendine geri dönüp, perşembe - cuma rekorları tazeledi ve haftayı da 9045 yeni TL zirvesi ile haftayı kapatarak, yeni haftaya da bu TL rekor zirveden başlıyor. Haftanın ilk g... Devamı »

  • 09.02.2024
    09:25

    Yükselişte ısrarını sürdüren BIST, dün TL bazında 8990 ile yeni zirve ve 8949 ile de yeni bir TL rekor kapanışı yaptı. Bir ara realizasyonlar mı geliyor derken, sonrasında yeniden alımlar hızlandı ve bu rekorları gördük. Bu arada parabolic sar ise satış yönüne... Devamı »

  • 08.02.2024
    09:27

    Tüm teknikleri taradım ama destek direnç paylaşımım gördüğünüz gibi oldukça az oldu. Bu da bana acaba bir teknik düzeltme riski mi yakın endişesi yaratmış durumda. Bu nedenle temlinli olmak, gerçekleşmeler olunca hemen yerine ne alalım diye aceleci ... Devamı »

  • 07.02.2024
    09:29

    Yıl sonu bilanço günleri başladı. Bu oldukça zor bir bilanço dönemi olacak! Çünkü bazıları enflasyon muhasebesini uygulayacak, bazıları muaf olacak. Uygulayanların net karlarını değil de özkaynak artışlarını ve esas faaliyet karlarını bu seferlik ... Devamı »

  • 06.02.2024
    09:17

    Geçen yılın son aylarından beri pozitif açıklamaların geldiği bir sürece başladık. Ortodoks para politikalarına dönüş sonrası mı oldu, İsveç'in NATO'ya katılımını sağlamak için mi, yoksa olası bir İran'a müdahale planları için mi bil... Devamı »