Tekniklerde Yine Uyarılar Var!

08.02.2024 09:27
  •  A 

Tüm teknikleri taradım ama destek direnç paylaşımım gördüğünüz gibi oldukça az oldu. Bu da bana acaba bir teknik düzeltme riski mi yakın endişesi yaratmış durumda. Bu nedenle temlinli olmak, gerçekleşmeler olunca hemen yerine ne alalım diye aceleci davranmamak doğru olabilir. 

Teknik olarak bakınca, dün TL bazında 8939 ile yeni TL zirve görsek de, kapanışta bir önceki güne göre eksi kapattık. Eğer olası bir gevşemenin devamı halinde şuanki görüntüye göre 8856 görülecek olursa, parabolic sar satım yönüne döner. Bu da, genelde endeks olarak bir düzeltme riskini arttıracak uyarı demektir. Olası bir düzeltme endişe yaratmasın, 7200'lerden ciddi bir düzeltme yapmadan bu yükselişi yaşıyoruz. Bir ara 8000 seviyelerinde biraz takıldık ama sonra 8562 direnci geçilince yeniden dik bir ivmelenme ile yükseliş yaşayarak dün gördüğümüz 8939 zirvesine kadar çıkmıştık. Şimdi bu yükselişin ara bir düzeltmesi olursa çok sağlıklı olur. Bu sayede BIST, devamında sürmesini beklediğim yeni yükseliş trendi için de güç kazanmış olur. Olası bir düzeltmenin destek kademelerini DD(destek-direnç) Tablomuzda bulabilirsiniz. Benim ilk gördüğüm sıralı destekler 8694 - 8622 ve 8562 seviyelerinde bulunuyor. Ama bu destekler kırıldıkça bir altındaki geçerli olur. Yoksa, öncesinde olduğu gibi, kısmi düşüyor gibi yapıp, ilk destekten de yeniden yükselişe geçebiliriz. 

Ama benim arzum, 8562 seviyelerine doğru bir düzeltmenin çok daha sağlıklı olacağı şeklinde. Olur olmaz bilemem. Olursa, hisselerin teknikleri çok daha sağlıklı olur. Bu sayede yeniden çok sayıda öngörü yapma ve yeni alım fırsatı bulma şansına sahip oluruz. Yoksa yükseliş düzeltmesiz yeni TL zirvelere doğru devam ederse, bir süre sonra gerçekleşmeler tamamlandıkça yeni öngörü yapma konusunda sıkıntı çekeceğiz.

Ancak tekrar ediyorum, benim yükseliş beklentimde bozulma yok. BIST 2024 yılında çok daha yüksek seviyelere gidecek beklentisindeyim. Sadece bilanço dönemi başladığı ve iki haftadır da çok dik bir yükseliş yaptığımız için, ara bir teknik düzeltme riskine dikkat çekiyorum. Ama bu durum yaşanırken bile, arada pozitif ayrışan hisseler olabilir. Bu ihtimal olan hisseleri teknik öngörü ve paylaşımlarımda görebilirsiniz. Kısacası bir süre endeksin akıbetini izlemek ve olası bir düzeltmeye yakalanmamak için, yeni öngörü vermekte ağırdan alacağım. Mevcut açık öngörülerin gerçekleşmeleri ile yetineceğim. 

TCMB Başkanı Basınla Tanışacak!
              Bugün TCMB'nın enflasyon sunumu var. Yeni başkan basın ve finans piyasalarının temsilcilerinin sorularına muhatap olacak. Başkan Karahan'ın açıklamaları piyasanın yönü için etkili olacaktır. Ki, bu konudaki düşüncemi düne ait beklenti yazımda bulabilirsiniz. 

Enflasyon dönemleri ciddi sürprizler barındırabildiği için çok tedirgin olduğum dönemlerdir. Bir an önce bilançoları görsek de, olası olumsuz sürprizlere yakalanmadan bu dönemi tamamlasak çok iyi olur. Bu arada önümüzdeki günler için pozitif ayrışma beklediğim hisselerden birisi eregl. Altı aylıktan dokuz aylık bilançoya geçişte net karda -3.8 Milyar zarar bilanço açıklamış olsa da, esas faaliyet karı 1.1 Milyar üç aylık, 4.7 Milyar altı aylık ve 9.6 Milyar da dokuz aylık olmak üzere çok ciddi bir artış ivmesi yaşıyordu. Bu şekilde devam ederse, yıl sonu bilançosunda çok daha yüksek bir esas faaliyet karı ve bu sayede net karda da zarardan kara dönmüş bir bilanço açıkladığını görebiliriz. Teknik olarak da, gördüğü zirve fiyattan bugüne süren düşüş trendini de kırmış olduğunu görüyorum. Eğer 45.60 seviyesini de geçecek olursa, bu takdirde fincan-kulp formasyonu da başlatabilir. Yani anlayacağınız endeks için düzeltmeden endişe ettiğim bu günlerde eregl pozitif ayrışarak öne çıkabilir. Ya da, eğer bu düzeltme olur ve eregl de bu düzeltmeye paralel düşecek olursa, ciddi alım fırsatları yaratacaktır diye düşünüyorum. Takibinizde olmasında yarar görüyorum.

BIST'in düzeltme yapması endişem bugün TCMB Başkanı Karahan'ın açıklamalarında göre boşa da çıkabilir. Başkanın enflasyonun zirveye çok yakın olması nedeniyle faiz artışlarının bittiği ve bir süre sonra faiz indirimlerinin başlayabileceği yönünde bir açıklama yapması bankalara talep yaratacak olursa, bu durumda endeks de düşündüğüm düzeltme daha üst seviyelere ötelenmiş olur. Ama benim hala faiz artışı olabileceği yönünde tereddütlerim var. Seçimler öncesi yapılacak harcamaların, maaş zamlarının enflasyona yansıması sonrası belki bir kerede, ya da bölerek 250 baz puanlık daha bir artış olabileceğini düşünüyorum.

Bu olur olmaz bilemem. Ama olmasa veya buna gerek duyulmasa da, faiz indirimleri için aceleci davranılmamasını doğru buluyorum. Önce enflasyonun düşmeye başladığını görmek, birkaç ay bunu test etmek, daha sonra faiz indirimlerini gündeme getirmek çok daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Bu nedenle yılın son çeyreğinden önce bu gündemi erken buluyorum. Yani başkan Karahan bankaları yukarı itecek sözler söylemeyip, bankaların da realizasyona uymaları tümden daha sağlıklı bir görüntü olur. Sonrasında yerli yabancı çok daha güçlü şekilde bankalara da girerler diye düşünüyorum. Başkanın toplantısı 10:30'da olacak. Umarım piyasalar için güzel bir sunum olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.02.2024
    09:29

    Yıl sonu bilanço günleri başladı. Bu oldukça zor bir bilanço dönemi olacak! Çünkü bazıları enflasyon muhasebesini uygulayacak, bazıları muaf olacak. Uygulayanların net karlarını değil de özkaynak artışlarını ve esas faaliyet karlarını bu seferlik ... Devamı »

  • 06.02.2024
    09:17

    Geçen yılın son aylarından beri pozitif açıklamaların geldiği bir sürece başladık. Ortodoks para politikalarına dönüş sonrası mı oldu, İsveç'in NATO'ya katılımını sağlamak için mi, yoksa olası bir İran'a müdahale planları için mi bil... Devamı »

  • 04.02.2024
    17:43

    Bir süredir sosyal medyada yer alan haberler nedeniyle görevi bırakması, ya da görevden alınması beklenen TCMB Başkanı sayın Hafize Gaye Erkan cuma akşamı görevden affını isteyerek ayrıldığını açıkladı. Aynı gece yayınlanan resmi gazetede ise; “375 sayılı Kanun ... Devamı »

  • 02.02.2024
    09:25

    BIST, Hamas-İsrail çatışmaları ile birlikte döndüğü TL zirveyi nihayet dün kırdı. Dün 8682 ile yeni TL zirve gördük ve 8646 ile yeni TL zirvesinden kapattık. Yükselişi holdingler, gsm, çimento, otomotivler, petrokimyalar öncelikli ve daha y&... Devamı »

  • 01.02.2024
    09:09

    Dün endekste 8577 ile yeni bir TL zirve görüldü. Ama kapanış önceki 8562 zirvesinin altında gerçekleşti. Endeks için yeni bir şey yazmayacağım. Önceki iki güne ait beklenti yazılarımın içerikleri geçerliliklerini koruyor. Dün tam da... Devamı »