Zor Günler Başladı!

07.02.2024 09:29
  •  A 

Yıl sonu bilanço günleri başladı. Bu oldukça zor bir bilanço dönemi olacak! Çünkü bazıları enflasyon muhasebesini uygulayacak, bazıları muaf olacak. Uygulayanların net karlarını değil de özkaynak artışlarını ve esas faaliyet karlarını bu seferlik dikkate almak daha doğru olacak. Uygulamayanların ise 2025 yılında bunu yapacaklarını bileceğimiz için, bu nedenle bilanço tedbirleri göreceğimiz sürpriz bilançolar da görme riskimiz olacak! Yani özellikle bankalar, gelecek yıl uygulanacak enflasyon muhasebesi için, öncesinde vergi ödemek istememeleri halinde karşılıklar kalemlerinde artışlar görebileceğiz. 

Israrlı Yükseliş Stresleri Başladı!
              Sonuçta değerlendirmesi zor olan bir bilanço dönemindeyiz. Sürprizler ve gizlenmiş rakamlar söz konusu olacaktır. Bu arada diğer bir zorluk da tekniklerde! Dikkat ederseniz ısrarlı alımların yaşandığı hisseler görüyoruz. İşte sorun da tam burada. Bu tip hisselerde teknik dirençlerde vermezseniz, gördüğünüz güzel fiyatlardaki karların geri gelişlerde kaybolduğunu görme riski de var, dirençten döner diye verdiklerinizin dirençleri kırıp aynı hızla devam etme riski de. 

Hatta öyle ki, bazılarında düşüp de gördükleri dip destekleri sonrası olası yüksek çanak dirençleri ortaya çıkıyor. Bunları aynı hızla kırmaz herhalde diye bu dirençlerde satmak normal bir yatırımcının davranışıdır. Ama hisseler çanak tamamlamaya gidip, güçlü gördüğünüz bu dirençleri de kırınca, daha da hızlanırlar. O güne kadar geçen süreden çok daha kısa sürede çanak tamamlanır. Yani çanak direnci ile çanağın dip desteği arasındaki derinlik, direnç kırılınca fiyatın üstüne eklenecek seviyelere gider.

İşte sorun ve stres burada! Satmayıp bekliyorsanız düşüşlere aldırmayacaksınız. Ama sattınız da dirençleri kırdıysa, o zaman da bir daha o hisseyi ancak gördüğü en yüksek fiyattan almak zorunda kalacağınızı bilmeniz lazım. Ya da düzeltme yapmasını beklemek zorundasınız. Bu da yatırım davranışlarında yapılabilir. Ama tam siz görülen en yüksek seviyeden daha da yükseliş sürebilir diye aldığınızda realizasyon yaşanırsa, bu takdirde en yüksek maliyetle yakalanma riski vardır. İşte bu nedenle özellikle bilançosu fiyatı tam karşılamayan bazı hisselerde gördüğüm bu olası çanak kırılma tekniklerini DD(Destek-Direnç) Tablomuzda paylaşmakla yetiniyorum. Yeni öngörülere almaya cesaret edemiyorum. Ama dikkat ederseniz dd tablosunda yer alan çanaklar kırılıp hisseler daha da gidebiliyorlar. 

İşte ısrarlı yükselişlerin sürmesi, yabancının gelmeye devam etmesi bizim bu stresimizi arttıracaktır. Tam da böyle bir dönemde uygulanacak enflasyon muhasebesi ve bazılarının ise bundan muaf olması işimizi ve analizlerimizi daha da zorlaştırıyor. Umarım teknikler ve bilanço okumalarımız bize doğruların daha fazla olduğu kararları aldırmaya devam eder.

Yarın TCMB enflasyon sunumu olacak. Yeni başkanı dinleyeceğiz. Eğer enflasyonun arttığına ve olası faiz artışlarının yine süreceğine değinecek olursa, mevduatın garantili rakip olma riski artacağı için, bankalarda ve-veya hisselerde satış baskıları görebiliriz. Ama enflasyonun artık zirve yaptığı ve sonrasında düşmeye başlayacağı, bu nedenle faiz artışına değil de, birkaç ay sonra faiz indirimlerinin başlayacağına değinecek olursa bu takdirde banka hisselerinde alımlar görebiliriz. İşte bugün bankalar bu ihtimalleri fiyatlayacaktır. 

Sonuçta borsada fırsatlar bitmez. Kaçan kaçar yenisini yakalamaya çalışacağız. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.02.2024
    09:17

    Geçen yılın son aylarından beri pozitif açıklamaların geldiği bir sürece başladık. Ortodoks para politikalarına dönüş sonrası mı oldu, İsveç'in NATO'ya katılımını sağlamak için mi, yoksa olası bir İran'a müdahale planları için mi bil... Devamı »

  • 04.02.2024
    17:43

    Bir süredir sosyal medyada yer alan haberler nedeniyle görevi bırakması, ya da görevden alınması beklenen TCMB Başkanı sayın Hafize Gaye Erkan cuma akşamı görevden affını isteyerek ayrıldığını açıkladı. Aynı gece yayınlanan resmi gazetede ise; “375 sayılı Kanun ... Devamı »

  • 02.02.2024
    09:25

    BIST, Hamas-İsrail çatışmaları ile birlikte döndüğü TL zirveyi nihayet dün kırdı. Dün 8682 ile yeni TL zirve gördük ve 8646 ile yeni TL zirvesinden kapattık. Yükselişi holdingler, gsm, çimento, otomotivler, petrokimyalar öncelikli ve daha y&... Devamı »

  • 01.02.2024
    09:09

    Dün endekste 8577 ile yeni bir TL zirve görüldü. Ama kapanış önceki 8562 zirvesinin altında gerçekleşti. Endeks için yeni bir şey yazmayacağım. Önceki iki güne ait beklenti yazılarımın içerikleri geçerliliklerini koruyor. Dün tam da... Devamı »

  • 31.01.2024
    09:19

    BIST Dün 8516 seviyesini gördü ama TL zirve olan 8562 seviyesine ulaşamadan realizasyonlar gelmeye başladı. Zaten düne ait yazımda da bu uyarıyı yapmıştım. Gece tüm teknikleri taradım. Yeni hisse paylaşımım daha az çıktı. Görüntülerin çoğunda kar... Devamı »