TCMB Başkanı Değişti!

04.02.2024 17:43
  •  A 

Bir süredir sosyal medyada yer alan haberler nedeniyle görevi bırakması, ya da görevden alınması beklenen TCMB Başkanı sayın Hafize Gaye Erkan cuma akşamı görevden affını isteyerek ayrıldığını açıkladı. 

Aynı gece yayınlanan resmi gazetede ise; “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci maddesi gereğince görevinden alınmış..”  olduğu yazılıydı. Aynı kararname ile yerine başkan yardımcılarından Fatih Karahan atandı. Bıraktı ya da alındı kısmı detay. Sonuçta başkan değişmiş oldu. TCMB'nın yeni başkanı artık Fatih Karahan.

Bu haberler çıktığı gibi yazmak istemedim. Nasılsa cuma akşamı, yapacak bir şey yok. Arada gelişmenin detaylarını görmek, olası yeni atamayı beklemek ve Ekonomiden Sorumlu Bakan Mehmet Şimşek'in açıklamasını duymak istedim. 

Mehmet Şimşek, görev değişikliğinin uygulanan politikalarda bir değişiklik yaratmayacağını ve yeni atanacak başkanın ve ekibinin kendi önerisi üzerine atanacağını açıkladı. Nitekim sonrasında da Resmi Gazetede atamayı öğrenmiş olduk. 

Yeni Başkan Fatih Karahan hayırlı olsun. Görevinde başarılar dilerim.  Benim beklentim diğer başkan yardımcılarından olan Cevdet Akçay yönündeydi. Ama Fatih Karahan da, her türlü eğitim ve tecrübe açısından yeterliliğe sahip, liyakatlı biri. 

Başkan Fatih Karahan da, TCMB'nın görevinin öncelikle fiyat istikrarı olduğunu, uygulanan politikaların enflasyon kontrol altına alınana kadar süreceğini açıkladı. 

Kısacası yaşanan başkan değişimi sonrasında piyasalarda olumsuz bir etki beklemiyorum. Hatta, bir süredir sosyal medyada yeralan haberler sonrasında bu değişimin TCMB açısından doğru olduğunu düşünüyorum.

Yabancı kurumlardan da yapılan açıklamalarda yeni başkanın atanması sonrasında politikaların değişmeyeceği, hatta daha kararlı bir politika izleneceği yorumları var.

Kısacası pazartesi günü başkan değişiminden kaynaklı bir piyasa tepkisi beklemiyorum. Tabi olumsuz olan,  TCMB Başkanları yine 3'lü, 4'lü kararnamelerle ve 5 yıllık süreler için atanıyor olsa, görev süreleri sonuna kadar da bu şekilde değişikliğe uğramasalar çok daha güven verir. Erdem Başçı'nın 2016 yılında 5 yıllık görevini tamamlaması sonrası göreve gelen ve üç yıl sonra değişen Murat Çetinkaya ile birlikte son beş yılda altıncı başkan atamasını görmüş olduk. Tabii arada çok ciddi uygulama değişimleri de yaşandı.

Ama dediğim gibi, son atamanın TCMB politikalarında bir değişim yaratmasını beklemediğim için, bu gelişmenin piyasalar için ekstra bir etkisi olmasını, ya da kalıcı olumsuz bir etki yaratmasını beklemiyorum. Hatta, pozitif bir algı yaratmak için Varlık Fonu destekli alımları bile görürsek hiç şaşırmam.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı güzel bir hafta dilerim.

İyi pazarlar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.02.2024
    09:25

    BIST, Hamas-İsrail çatışmaları ile birlikte döndüğü TL zirveyi nihayet dün kırdı. Dün 8682 ile yeni TL zirve gördük ve 8646 ile yeni TL zirvesinden kapattık. Yükselişi holdingler, gsm, çimento, otomotivler, petrokimyalar öncelikli ve daha y&... Devamı »

  • 01.02.2024
    09:09

    Dün endekste 8577 ile yeni bir TL zirve görüldü. Ama kapanış önceki 8562 zirvesinin altında gerçekleşti. Endeks için yeni bir şey yazmayacağım. Önceki iki güne ait beklenti yazılarımın içerikleri geçerliliklerini koruyor. Dün tam da... Devamı »

  • 31.01.2024
    09:19

    BIST Dün 8516 seviyesini gördü ama TL zirve olan 8562 seviyesine ulaşamadan realizasyonlar gelmeye başladı. Zaten düne ait yazımda da bu uyarıyı yapmıştım. Gece tüm teknikleri taradım. Yeni hisse paylaşımım daha az çıktı. Görüntülerin çoğunda kar... Devamı »

  • 30.01.2024
    08:58

    Aralığın son haftasından sonra başlayan ısrarlı yükseliş sonrası, bir süre 8000 üzerinde kalmak için ısrarlı davranın BIST, sonrasında sıralı üst dirençleri kırmaya yöneldi ve bunu oldukça hızlı yapmaya başladı. İsveç'in NATO'ya katılımını... Devamı »

  • 29.01.2024
    09:40

    BIST geçen haftayı güzel bir yükselişle kapattı. Eğer 8383 seviyesinin üzerinde bir hareketle haftaya başlayacak olursak, bu yükseliş 8562 seviyesindeki TL bazlı direncimize doğru devam edebilir. Esas olan bu zirveyi kırar mıyız, kıracaksak ne zaman bunu gerçekleşti... Devamı »