Hisse Bazlı Odaklanmak Daha Doğru Olabilir!

29.01.2024 09:40
  •  A 

BIST geçen haftayı güzel bir yükselişle kapattı. Eğer 8383 seviyesinin üzerinde bir hareketle haftaya başlayacak olursak, bu yükseliş 8562 seviyesindeki TL bazlı direncimize doğru devam edebilir. Esas olan bu zirveyi kırar mıyız, kıracaksak ne zaman bunu gerçekleştiririz? Çünkü TL zirveye daha sınırlı sektörlerle çıkarız. Ama 8562 TL zirvesini kırdıktan sonra ise, yükseliş çok daha genele yayılan bir görünüm kazanır diye düşünüyorum. 8562 direnci kırılınca 9100-9400 çok hızla göreceğimiz seviyeler olabilir ki, Dolar karşılığı şu an için 312 Dolar'a denk gelen öncesinde döndüğümüz zirve olur. 

İşte bu nedenle şimdilik hisse bazlı hareketlere, tekniklere odaklanmak daha doğru olabilir. Otomotivler, holdingler, ulaştırma, sigorta, Petrokimya, enerjiler, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, sıse, perakendeciler ve gsmler hareketli sektörlerin başında olabilir diye düşünüyorum. Hoş böyle sayınca da, sınırlı olabilir dediğimiz hareketin pek de sınırlı olmadığını görüyoruz :) 

Tabii bankaları yazmadığımı görüyorsunuz. Ama bankaları bu grupların dışında tuttum. Çünkü onlarda gelecek bilanço beklentileri fiyatı baskılarken, yabancı girişlerinin sürmesi halinde daha uzun vadeli yatırım hedefleri için yabancının kayıtsız kalamayacağı sektörlerin başında olacakları için her zaman gözümüz tekniklerinde olacaktır. Teknikler odaklanmamız gereken ana krıterlerdir. Olası seviyeleri devamlı paylaşıyorum. Hangi yöndeki seviyelerin kırılacağı önemli. Dirençler kırılıyorsa sıralı üst dirençler, destekler kırılıyorsa sıralı alt destekler yeni teknik hedef beklentileri olur. Bu nedenle paylaştığım tüm teknik seviyeleri takibe alın. Ben kaçırsam da, sizler kırılan seviyelere göre kendi kararlarınızı almakta bu teknikleri referans alabilirsiniz.

Bu arada bir süredir dikkat çekiyorum! Dünya ve ülkemiz için bu yıl asıl korkular ekonomik ve finansal konular değil, ABD'nin seçimleri öncesi bölgemizi ve dünyayı karıştırma çabaları, yani jeopolitik riskler olacaktır. Bunların zamanlamalarını ve boyutunu tahmin etmek çok da kolay olmaz. Bakın mesela durduk yerde İran başka bir Müslüman ülke Pakistan'a füze atıyor. Zaten batının hedefi iken, neden Müslüman komşunla da gerilim yaratırsın ki? Aynı şekilde Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üslerine yapılan dron saldırısında ölen ABD askerlerinin yanı sıra, çok sayıda da yaralının olduğu haberi var.

ABD bize F16 ve ekipmanı satışına onay verirken, diğer taraftan F16'lardan çok daha üstün teknoloji ve silah sistemlerine sahip F35'leri de Yunanistan'a satma kararı alıyor. Eğer iki ülke siyasetçisi ve halkları amaçlanan kurguları anlar ve buna duyarlı davranıp ilişkilerini koruyabilirlerse ne ala, yoksa F35'leri teslim alacak Yunanistan, Ege ve Akdeniz'de çok rahat ateşe atlayabilir.

Aynı şekilde bizde Sarıyer'deki Ermeni kilisesinde pazar ayini esnasındaki silahlı saldırı da hep bir şeyleri kaşımak için, ortalığı karıştırmak için yapılan hazırlıklar. Buna ortalıkta ''şeriat istiyoruz'' yürüyüşlerini de ekleyebiliriz. Bölgemizdeki gerilim devamlı artacak bir yıla girdik. Umarım sağduyu ile bu riskleri bertaraf ederiz.

Tüm bunlara karşılık, Biden iktidarının yaptıklarına tepki göstermek için ABD'nin içinde de eyaletler arası ciddi gerilimler var. Keşke bu gerilim ABD'nin içinde çatışmalar yaratsa! ABD kendi içi ile uğraşırsa belki o zaman dünyanın başına bela olma amaçları ötelenir.

Neyse, jeopolitik riskleri unutmadan piyasaları takip etmek gerektiğini bilmemiz için hatırlatıyorum ama, haftaya pozitif bir endeks ile başlanacağı görüşündeyim. Haftanın diğer önemli gelişmesi ABD FED kararları olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.01.2024
    09:37

    TCMB dün 250 baz puanlık bir faiz artışı daha yaptı. Sıkılaştırıcı para politikalarında faiz artışlarının bittiği, ama enflasyonun inişi görülmeden faizlerin mevcut seyrinin korunacağı ve faiz indirimi gündeme gelmeyeceği imasını yaptı. Bununla birlikte enflasyonda beklenen iniş ... Devamı »

  • 25.01.2024
    09:20

    JP Morgan iki gün önce bankalar için olası risklere dikkat çekmiş, olası riskler nedeniyle dördüncü çeyrek bilançoları öncesinde dört Türk bankasını negatif katalizör incelemesine aldığını açıklamış ve bu açıklama... Devamı »

  • 24.01.2024
    09:10

    Dün gece TBMM'nde yapılan oylama sonucu, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü oy çokluğu ile kabul edilerek onaylandı. Bir süredir bu konuda ABD ile gerilim yaşıyorduk. NATO üyesi olmayan bir ülkeye NATO'ya girmesi için onay vermedik diye, ... Devamı »

  • 23.01.2024
    09:05

    BIST 8084 - 8112 - 8150 seviyelerinde yer alan birinci kademe dirençlerini kırıp, ikinci kademe dirençlere de yönelmiyor, ama 7900 altına inip, 7750 - 7700 ve altına inecek düzeltmeyi yapmamak için de direniyor. Dün yine 8010 kapatarak satış baskılarını savuşturdu... Devamı »

  • 22.01.2024
    09:36

    BIST aslında dört gün 8010 üzerinde kapanış yaptı. Fakat ilk direnç grubu olan 8150 seviyesinin üzerine kendisini atamayınca, cuma kısmi bir realizasyon ile haftayı kapattık. Eğer yeniden 8010 üzerine atamazsak, 7775 - 7710 seviyelerine doğru realizasyonların sür... Devamı »