BIST'in Yeni Hedefi TL Zirvesi!

30.01.2024 08:58
  •  A 

Aralığın son haftasından sonra başlayan ısrarlı yükseliş sonrası, bir süre 8000 üzerinde kalmak için ısrarlı davranın BIST, sonrasında sıralı üst dirençleri kırmaya yöneldi ve bunu oldukça hızlı yapmaya başladı. İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması, F16 satışına onay çıkması, TCMB faiz artışı sonrası artık faizlerde sona gelinmiş olabilir yorumları, mevduat faizlerinde geri çekilmeler nedeniyle borsanın yine öne çıkması, yabancı kurumlardan not artışı beklentileri gibi pozitif açıklamalar, yine yabancı kurumlardan gelen enflasyonda-faizlerde yıl içinde ciddi düşüş beklentileri ve bana göre asıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB başkanı ile uygulanan politikalara destek verdiği yönündeki açıklamaları sonrası artan yabancı alımları ile iyice güçlenen BIST, TL zirvesine dayanmış durumda.

Peki 8562 seviyesindeki TL zirvesini kırar mı? Bu soruya hemen evet diyemiyorum. Bence kesinlikle kıracak ama bu bir kerede, ilk denemesinde olur mu o konuda yorum yapmakta zorlanıyorum. Belki görür, hatta az da üstüne çıkıp yeni TL zirve de görebiliriz. Ama sonrasında 8252 - 8113 seviyelerine doğru bir düzeltme yaptıktan sonra asıl kırma hareketini de başlatabilir. 

İşte bu detaya takılıyorum. Eğer direkt kıracak der, eldeki hisseleri korumaya özen gösterir, hatta bu ve üzerindeki seviyelerden yeni pozisyonlar açtıktan sonra teknik bir düzeltme yaşanacak olursa, gelecek bir düzeltmede hisselerde %10'luk bir geri çekilme görülebilir. Bu geri çekilme oranı hiç de yabana atılacak bir oran olmaz. Ama bu endişe ile TL zirve olan 8562 seviyesine yaklaşırken, ya da az üzerini görünce realizasyonlar yapıp nakite geçenler, BIST TL zirvesini güçlü kırıp, sonra yükselişini 8970 - 9100 - 9300 seviyelerine doğru hızlandırırsa malsız yakalanma riskine sahipler. 

Ben zirve görülmesi sonrası olası bir 8252 - 8113 seviyelerine doğru endeks geri çekilmesi halinde, bunun hisselerde %10'luk geri çekilmelerle sınırlı kalacağını, ama sonrasında daha güçlü ve yukarıda belirttiğim seviyelere doğru yeni bir yükseliş trendi başlamasını bekliyorum. Bu nedenle olası bu yükselişin dışında kalmamak adına, bu günleri endeks değil de, hisse odaklı takip etmekte yarar görüyorum. Böylece arada endeks düzeltme yapacak olsa da, olası bu düzeltmeye rağmen hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine de olacaktır diye beklediğim için, sonrasında ya da şu andan itibaren olası bir yükselişin de dışında kalmamış oluruz. 

Çünkü eğer 8562 zirvesi kırılacak olursa, ana endeks hisseleri başta yabancı alımlarının çok daha artacağını düşünüyorum. Böyle bir yabancı alımı artışı ana hisseler dışındaki tali hisselerde de hareketlerin hızlanmasına neden olur. Olası bir realizasyon endişesi ile böyle bir yükselişin dışında kalmak, geçici bir realizasyona yakalanmaktan çok daha üzücü olur.

Lakin bu pozitif beklentimi sekteye uğratacak jeopolitik risklere de sahibiz. ABD'den İran'a karşı olabilecek bir saldırı ve bunun boyutu piyasaları bozacak etkiler yaratabilir. Ama bu olur, olmaz, şu zaman olur diyemiyoruz. ABD yönetimi dün ''İran'la savaş peşinde değiliz'' açıklaması yaptı. Savaş peşinde değiliz derlerken, hedefin İran olduğunu da söylemiş oldular. ABD Dışişleri Bakanı Bilinken; ''1973'den bu yana böyle gergin Ortadoğu görmedik'' şeklinde gelinen gerilimin boyutuna dikkat çekti. 

İşte işin bir de bu tarafı olmasından ötürü tamamen de risklere kayıtısız kalın diyemiyorum. Bu nedenle ben teknikleri referans alarak davranmayı doğru buluyorum. Gerçekleşen öngörülerde realizasyon yapmayı, yeni açılan öngörülerde pozisyon açmayı doğru görüyorum. Olur da dirençler sert kırılırsa, gerekirse sonrasında oluşacak tekniklere göre daha üst fiyatlardan da alımlar yapılabilir.

Bu haftanın ana konusu ABD FED olacak. Bugün toplanacak olan FED, yarın faiz kararını açıklayacak. Beklentim pas geçeceği yönünde ki, genel beklenti de bu zaten. Ama asıl sonrasındaki faiz planları için ne diyecek herkes buna bakacaktır. Piyasa mart ayında faiz indirimleri başlar derken, ben en erken altıncı ayda ve sonrasında bunu başlatır beklentimi söylüyordum. Hala bu yönde düşünüyorum. Bakalım FED'in açıklamaları ne olacak göreceğiz.

Son olarak, dün bilançosu gelen Garanti gayet güzel bir kar açıklamış. Garanti ve bankalarda etkisi en azından ilk anda pozitif olur diye düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.01.2024
    09:40

    BIST geçen haftayı güzel bir yükselişle kapattı. Eğer 8383 seviyesinin üzerinde bir hareketle haftaya başlayacak olursak, bu yükseliş 8562 seviyesindeki TL bazlı direncimize doğru devam edebilir. Esas olan bu zirveyi kırar mıyız, kıracaksak ne zaman bunu gerçekleşti... Devamı »

  • 26.01.2024
    09:37

    TCMB dün 250 baz puanlık bir faiz artışı daha yaptı. Sıkılaştırıcı para politikalarında faiz artışlarının bittiği, ama enflasyonun inişi görülmeden faizlerin mevcut seyrinin korunacağı ve faiz indirimi gündeme gelmeyeceği imasını yaptı. Bununla birlikte enflasyonda beklenen iniş ... Devamı »

  • 25.01.2024
    09:20

    JP Morgan iki gün önce bankalar için olası risklere dikkat çekmiş, olası riskler nedeniyle dördüncü çeyrek bilançoları öncesinde dört Türk bankasını negatif katalizör incelemesine aldığını açıklamış ve bu açıklama... Devamı »

  • 24.01.2024
    09:10

    Dün gece TBMM'nde yapılan oylama sonucu, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü oy çokluğu ile kabul edilerek onaylandı. Bir süredir bu konuda ABD ile gerilim yaşıyorduk. NATO üyesi olmayan bir ülkeye NATO'ya girmesi için onay vermedik diye, ... Devamı »

  • 23.01.2024
    09:05

    BIST 8084 - 8112 - 8150 seviyelerinde yer alan birinci kademe dirençlerini kırıp, ikinci kademe dirençlere de yönelmiyor, ama 7900 altına inip, 7750 - 7700 ve altına inecek düzeltmeyi yapmamak için de direniyor. Dün yine 8010 kapatarak satış baskılarını savuşturdu... Devamı »