BIST 8150 Direncini Kıracak Mı?

25.01.2024 09:20
  •  A 

JP Morgan iki gün önce bankalar için olası risklere dikkat çekmiş, olası riskler nedeniyle dördüncü çeyrek bilançoları öncesinde dört Türk bankasını negatif katalizör incelemesine aldığını açıklamış ve bu açıklamaların bankalar üzerinde iki gün evvel sert satış baskıları oluşmuştu. Yine aynı JP Morgan, dün ise Türkiye'nin ekonomi politikalarında uygulamaya başladığı program değişimi nedeniyle yabancı ilgisinin arttığını, ABD'de Hafize Gaye Erkan ile yaptıkları yatırımcı sunumuna 150'den fazla yatırımcının katıldığını, bu yıl Türk tahvillerine 25 Milyar Dolardan fazla yatırım yapılabileceğini, 2024 yılı içinde birden fazla not artışları yaşanabileceğini içeren raporunu açıkladı. İki gün evvel JP Morgan bankalar açıklamasının da etkisi ile düşen bankalar ve BIST, dün ciddi bir yükseliş tepkisi verdi. Kapanış da 8090 olarak gerçekleşti.

İsveç'in NATO katılım protokolünün TBMM tarafından onaylanması da dün borsanın pozitif açılmasına etki yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TCMB Başkanı Erkan'a destek çıktı, sosyal medyadaki provakatif haberleri dikkate almadıklarını açıkladı. Dedikoduları umursamadıklarını, Türkiye'nin ihtiyacı olan politikaları hayata geçirdiklerini ifade etti.

Yukarıdaki ilk iki gelişme BIST'in dün pozitif açılmasına etki yaptı ama asıl Cumhurbaşkanının yukarıdaki açıklamaları sonrası bu pozitif etki alım coşkusuna dönüştü. Bir gün evvel düşüşün öncülüğünü yapan bankalar, bu sefer de dünkü yükselişin öncülüğünü yaptılar.

Şimdi 8090 seviyesinden kapanış yapmış bir BIST var. 8150 direncini geçecek olursa üstte yer alan ikinci grup dirençlere yönelebilir. Ama bugün iki gelişme daha var. Birisi ECB faiz kararı ki, pas geçmesi beklendiği gibi bizi de çok etkileyecek bir konu değil. Ama diğer gelişme ise, 14:00'de açıklanacak olan TCMB faiz kararı olacak. Açıklanacak kararın piyasalara ve borsaya etkisi daha büyük olacaktır. Ben 250 ile 500 baz puanlık toplamda iki-üç kerede yapılabilecek bir faiz artışı daha bekliyorum. Ama bu artışı bugün 150 ve sonraki ay da 100 puanlık artışlar şeklinde de yapıp, devamı için seçim sonuçlarını bekleyebiliriz. Ya da direkt kararlılık mesajı için 250 baz puanlık bir artış da açıklanabilir. Ama her şekilde bir faiz artışı yapılmasını bekliyorum. 

Ama faiz artışı kararı gibi, devamında sarf edilecek sözler de önemli olacaktır! TCMB'ndan 2024 için gerektiğinde her türlü tedbirin uygulanmasına devam edilecektir açıklaması yanı sıra, enflasyonda düşüş görülmeden faiz indirimlerini düşünmedikleri ifade edilmelidir.

İşte tüm bu detaylar BIST'in yönüne etki edecek. Ben açılışın pozitif olmasını bekliyorum. Ama 8150 kırılmadan kırılacak diyemem. Hassas günlerdeyiz. Bir anda farklı gündemler içine girebiliyoruz. Ama genel görüşüm artık yeni bir yükseliş trendinin başlamak üzere olduğu yönünde. Olası düşüşleri de alım fırsatı olarak kullanmanın doğru olacağını düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.01.2024
    09:10

    Dün gece TBMM'nde yapılan oylama sonucu, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü oy çokluğu ile kabul edilerek onaylandı. Bir süredir bu konuda ABD ile gerilim yaşıyorduk. NATO üyesi olmayan bir ülkeye NATO'ya girmesi için onay vermedik diye, ... Devamı »

  • 23.01.2024
    09:05

    BIST 8084 - 8112 - 8150 seviyelerinde yer alan birinci kademe dirençlerini kırıp, ikinci kademe dirençlere de yönelmiyor, ama 7900 altına inip, 7750 - 7700 ve altına inecek düzeltmeyi yapmamak için de direniyor. Dün yine 8010 kapatarak satış baskılarını savuşturdu... Devamı »

  • 22.01.2024
    09:36

    BIST aslında dört gün 8010 üzerinde kapanış yaptı. Fakat ilk direnç grubu olan 8150 seviyesinin üzerine kendisini atamayınca, cuma kısmi bir realizasyon ile haftayı kapattık. Eğer yeniden 8010 üzerine atamazsak, 7775 - 7710 seviyelerine doğru realizasyonların sür... Devamı »

  • 19.01.2024
    09:20

    Dünyanın tahvil yatırımcısı devi Pimco, Türkiye yatırım yapılabilir not için yolda. Ama bunun için her şeyin yolda gitmesi halinde beş yıl gibi bir süre var dedi. JP Morgan, TCMB'nın 11 Ocak ABD yatırımcı toplantısının çok olumlu geçtiğini, sanırım ... Devamı »

  • 18.01.2024
    09:36

    Ekonomide ABD FED, Avrupa ECB ve bizim TCMB ne olursa ne yapar bunları devamlı yazdığım için zaten fazlası ile okudunuz. Ben özellikle ABD'de enflasyon riski sürdüğü için mart ayında faiz indirimi beklemiyorum. Belki 5-6'ncı ay gibi bu beklenti daha ger&cce... Devamı »