BIST Direniyor!

23.01.2024 09:05
  •  A 

BIST 8084 - 8112 - 8150 seviyelerinde yer alan birinci kademe dirençlerini kırıp, ikinci kademe dirençlere de yönelmiyor, ama 7900 altına inip, 7750 - 7700 ve altına inecek düzeltmeyi yapmamak için de direniyor. Dün yine 8010 kapatarak satış baskılarını savuşturdu. Bu durumu birkaç gün daha koruyacak olursa, bankalar stochasticlerde alıma uygun düzeltmeyi tamamlayıp yeniden endeksi yukarı taşımak için öne çıkabilirler. 

Bu arada sigortaları, perakendecileri teknik olarak pozitif yönde görüyorum. Aynı şekilde enerjiler de bu gruba destek verebilirler. Ama 7937 altına sarkacak bir BIST'in düzeltmesinin devamının gelebileceğini de gözardı etmemek gerekir. Bu nedenle teknik paylaşımları yakından takip etmekte yarar görüyorum. Teknikler hangi yönde kırılacak olursa, o yönde sıralı teknikler yeni hedefler olur.

Yemen'de Ortam Geriliyor!
             Dün gece ABD ve İngiltere Yemen'de Husilere ait çok sayıda hedefi uçak ve gemilerden atılan füzelerle vurdular. Ortadoğu'da gerilim her geçen gün daha da tırmanıyor.

TCMB Faiz Kararı Ne Olur?
              Enaz 250 ile 500 baz puan arası bir faiz artışının daha olacağı görüşündeyim. Ama bunun bir kerede değil de, mesela ya 250 baz puanlık bir artışı şimdi yapıp, şubat-mart aylarında daha düşük artışlarla artık faiz artışları bitecek bir algı ile seçime gitmeyi tercih edebilirler. Ancak yeni yılla birlikte yapılan her türlü fiyat artışları sonrasında 250 baz puanlık bir faiz artışının bu toplantıda yapılacağını düşünüyorum. Zaten enflasyon için asıl zirvenin seçimler sonrasında oluşacak kurlardan sonra görüleceği görüşümü de biliyorsunuz.

2021 sonunda %17.75 enflasyon %19 politika faizi varken, inatlaşıp arka arkaya indirimlerle 10 puan düşürerek %8.5 seviyesine faiz indireceğiz derken, darma dağın ettiğimiz ekonomik rakamları, yani enflasyonu gördüğünüz gibi kontrol etmek bozduğumuz kadar kolay olmuyor. Zorlama on puan indirdiğimiz faizler, şuan indirdiğimizin üç katı faiz artışına rağmen bile halen kontrol edemiyoruz. İşte maalesef dengeleri bir bozdunuz mu, sonra yeniden kontrol altına almak okadar kolay olmuyor. Bu nedenle 2021 sonunda para politikalarında bu hatanın başladığı ilk anlarda tüm bu yaşadıklarımızı yaşarız diye uyarı yazıları yazıyordum. O zaman uyarılarımı belki fazla karamsar ve sert görmüş olabilirsiniz. Ama maalesef şimdi tüm uyarılar fazlası ile yaşanıyor. Özellikle yeni üyelerimiz 2021 Kasım ve sonrası beklenti yazılarımı siteden okurlarsa, gelişmelerin süreçlerini çok daha iyi görmüş olurlar.

Düzelmez mi peki bunlar? Düzelir tabi. Ama kararlı olmak, ekonomiyi yeniden rayını sokmadan bir daha tersi politikalara dönmemek gerekir. Uygulanan kararlar esas, bu kararları kiminle uyguladığınız değil. O nedenle olası bir TCMB başkan değişimi olacaksa bile, yerine getirelecek kişinin mevcut politikaları sürdürmesi lazım. Peki sadece para politikası yeter mi? Maalesef hayır. Seçimler sonrasında sıkılaştırıcı politikalara maliye politikalarıyla da destek vermek gerekir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.01.2024
    09:36

    BIST aslında dört gün 8010 üzerinde kapanış yaptı. Fakat ilk direnç grubu olan 8150 seviyesinin üzerine kendisini atamayınca, cuma kısmi bir realizasyon ile haftayı kapattık. Eğer yeniden 8010 üzerine atamazsak, 7775 - 7710 seviyelerine doğru realizasyonların sür... Devamı »

  • 19.01.2024
    09:20

    Dünyanın tahvil yatırımcısı devi Pimco, Türkiye yatırım yapılabilir not için yolda. Ama bunun için her şeyin yolda gitmesi halinde beş yıl gibi bir süre var dedi. JP Morgan, TCMB'nın 11 Ocak ABD yatırımcı toplantısının çok olumlu geçtiğini, sanırım ... Devamı »

  • 18.01.2024
    09:36

    Ekonomide ABD FED, Avrupa ECB ve bizim TCMB ne olursa ne yapar bunları devamlı yazdığım için zaten fazlası ile okudunuz. Ben özellikle ABD'de enflasyon riski sürdüğü için mart ayında faiz indirimi beklemiyorum. Belki 5-6'ncı ay gibi bu beklenti daha ger&cce... Devamı »

  • 17.01.2024
    09:35

    BIST, yeni yıla gayet iyi başlangıç yaptı. Bankacılık raporu, Halkbank'ın düşen Owens Davası, Moody's beklentisi derken iki gündür 8010 üzeri kapanış yapıyor. Eğer burada bugün de tutunmayı başarabilirse, 8084 - 8112 - 8155 seviyerinde bulunan yakın diren&cced... Devamı »

  • 16.01.2024
    09:41

    Hepimiz FED, ECB ve TCMB merkezli para politikalarına odaklanmış şekilde piyasaları öncelikli bu çerçeveden yorumlamaya çalışıyoruz. Ama 2024 Aralık ayında ABD'de seçimler yapılacak. 2025 Ocak ayında da yeni başkan göreve başlayacak. Trump yine Cumhuriyet&cc... Devamı »