Savaş Tamtamlarını Gözardı Etmeyin!

18.01.2024 09:36
  •  A 

Ekonomide ABD FED, Avrupa ECB ve bizim TCMB ne olursa ne yapar bunları devamlı yazdığım için zaten fazlası ile okudunuz. Ben özellikle ABD'de enflasyon riski sürdüğü için mart ayında faiz indirimi beklemiyorum. Belki  5-6'ncı ay gibi bu beklenti daha gerçekçi olabilir. Aynı şekilde bizde de, şimdilik bir faiz indirimi yanlış olacağı gibi, faizlerde 250 baz puanlık bir artış daha bekliyorum. Bunu iki aya bölerek de yapabilir, bir kerede de. 

FED faiz indirimi çok abartıldığı için ABD tahvil faizleri hızlı düşmüş, kriptolar ve ABD borsaları da yükselişler sergilemişti. Ben faizlerde düşünülen indirim en azından şimdilik martta olmayacağı için kriptolar ve abd borsaları düşerken, dolar endeksi ve abd tahvil faizlerinde kısmi yükselişlerin sürdüğünü görebiliriz diye düşünüyorum. Teknik olarak da Dow J.için omuz baş omuz(obo) denen bir düşüş riski görüntüsü var. DD Tablomuzda dow filtresi yapınca dünkü paylaşımımda bu uyarıyı ekledim görebilirsiniz. Yani anlayacağınız ABD borsalarında ya buradan yeniden yükseliş başlayacak, ya da dikkat çektiğim obo riski tetiklenecek düşüşler gelecek. Ben düşüş riskini güçlü görüyorum. Bu konuları hep yazdığım için risk ve olumlu ihtimalleri zaten biliyorsunuz.

Bu nedenle asıl dikkatlerinizi toplamanız gereken jeopolitik gelişmelerde savaş tamtamlarının çalmaya başlaması ve risklerin artıyor olması olmalı. ABD seçimleri öncesinde yeni savaşlar, jeopolitik gerilimler yaşanmasını bekliyorum. Cumhurbaşkanı şehitlerimiz sonrası ''tüm dünyaya, teröre karşı ya yanımızdasınız ya da karşımızda'' diye çok net bir uyarı yaptı. Sınır ötesi yeni ve kapsamlı bir harekat yapmanın kaçınılmaz olduğu açıklamalarını duyuyorsunuz. Eğer ABD geri adım atmazsa, bizim de canımızı sıkacak asgeri gerilimler söz konusu olabilir.

Diğer taraftan sanki ABD ve İngiltere başta, batının bölgemizdeki planları içinde İran yokmuş gibi, İran durduk yerde onların ekmeğine yağ süren işler yapıyor! Pakistan'a füze fırlattı. Pakistan bunun karşılıksız kalmayacağını açıkladı. İki Müslüman ve sınır ülkenin arasında bu gergninlik en azından şu an için çok manasız bir gelişme oldu. Sanki İran'ın başındakiler de, günü gelince batının planlarını devreye sokmak için görevlendirilmiş hücreler gibi davranıyor! Şimdi iki devlet çatışmaya, hatta savaşmaya kalksa bunun asıl faydası ikisine de değil, özellikle İran'ı da parçalamak isteyen batıya olur. Bunu görmemek, gidip Pakistan'a bu ortamda füze fırlatmak üzerinde düşünülmesi gereken bir gelişme! 

Kısacası Yemen'deki Husiler Kızıldeniz'de taşımacılık riskini arttırmış durumda. İran; Gazze'deki durum düzelmeden, Kızıldeniz'de batılıların güvenli taşıma yapamayacakları kapsamında açıklama yaptı. Batı bunu önemsiyorsa ne ala. Belki nasılsa yıkılmış Gazze'den baskı yaparak İsrail'in çekilmesini sağlayabilirler. Ama İsrail hazır ortamı yakalamışken savaşı yaymaya çabalayacaktır. 

İşte tam da İsrail'de seçim riskleri nasıl Netenyahu için risk ise, ABD seçimlerinde de Biden ve Demokratların kaybetme riski yüksek olduğu için, özellikle ABD seçimlerine kadar savaş risklerinin çok artmasını bekliyorum. Lütfen borsayı sadece ekonomi, iç siyaset, içerideki seçimler olarak düşünmeyin. Bölgesel savaş risklerini de yakından takip edin derim.

Moody's Bankaların Görünümünü Yükseltti!
             Bankaların görünüm ve notları ülke notlarına paralel olduğu için, bu yeni bir gelişme değil, ülkemizin görünümü pozitife çekildiği için beklenen rutin bir iş. Bu habere özel bir etki yaratmasını beklemeyin. Ama teknik olarak 8010 üzerinde kalmayı sürdürdüğümüz için güne pozitif bir başlangıçla başlayabiliriz. Olası sıralı dirençlerimizi teknik tablomuzdan görüyorsunuz. İlk direnç gurubu test edilebilir. Ama ikinci gruba şimdilik geçer miyiz bu konuda bir şey diyemiyorum. Teknikler aşağı-yukarı kırıldıkça o yöndeki sonraki hedeflere odaklanmak daha doğru olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.01.2024
    09:35

    BIST, yeni yıla gayet iyi başlangıç yaptı. Bankacılık raporu, Halkbank'ın düşen Owens Davası, Moody's beklentisi derken iki gündür 8010 üzeri kapanış yapıyor. Eğer burada bugün de tutunmayı başarabilirse, 8084 - 8112 - 8155 seviyerinde bulunan yakın diren&cced... Devamı »

  • 16.01.2024
    09:41

    Hepimiz FED, ECB ve TCMB merkezli para politikalarına odaklanmış şekilde piyasaları öncelikli bu çerçeveden yorumlamaya çalışıyoruz. Ama 2024 Aralık ayında ABD'de seçimler yapılacak. 2025 Ocak ayında da yeni başkan göreve başlayacak. Trump yine Cumhuriyet&cc... Devamı »

  • 15.01.2024
    09:26

    Geçen haftaya bankacılık raporu yayınlayıp, Türk Bankaları için çok ucuz diyerek, özel sektör bankalarında çok ciddi alımlarla başlayan Bank of abd, bir gün sonra çıkan Halkbank'ın Owens Davasının düştüğü haberi sonrasında ald... Devamı »

  • 14.01.2024
    18:16

    Maalesef yine dokuz şehit verdik. Öncelikle şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm Türkiye'ye baş sağlığı diliyorum. Türkiye'nin bundan sonrasında da asıl sorunu ekonomik konular olmayacaktır. Ekonomik sorunları bir şekilde atlatırız. Asıl sorunumuz, yılla... Devamı »

  • 12.01.2024
    09:31

    Geçen ay pas geçip, hemen bir ay sonrasına yeniden Türkiye Raporu açıklayacak olan Moody's için beklentiler görünümü pozitife çevirmesi ve hatta en azından bir kademe not artışı yaparak diğer ratingçilerle eşit notlara çık... Devamı »