Moody's Kararı Yükselişi Açıklamıyor!

14.01.2024 18:16
  •  A 

Maalesef yine dokuz şehit verdik. Öncelikle şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm Türkiye'ye baş sağlığı diliyorum. Türkiye'nin bundan sonrasında da asıl sorunu ekonomik konular olmayacaktır. Ekonomik sorunları bir şekilde atlatırız. Asıl sorunumuz, yıllardır etrafımızda adım adım işlenen sinsi ve Kürt devleti kurma amaçlı jeopolitik planladır. Irak, Libya, Suriye'nin parçalanması bu amaçla gerçekleştirildi. Hatta Arap Baharının yaşanması, İŞİD'in yaratılması da bu amaçla oldu. Şimdi geriye İran ve Türkiye üzerindeki planları devreye almak kaldı. Irak ve Suriye yönetimlerine karşı sözde müttefikimiz olan ABD ve İngiltere güdümündeki batı ile işbirliği yaparak bu ülkelerin işgaline göz yummak çok büyük hataydı. Zamanında PYD'yi desteklemenin hata olduğu uyarılarını hep yazdım. Kobani'ye törenle ülkemiz üzerinden giren peşmerge konusunda da hep uyardım, bu riskleri hep yazdım. BOP eş başkanı diye ülkemizi öne çıkartanlar, şimdi adım adım asıl amaçlarını devreye sokuyorlar. Verdiğimiz şehitler, NATO kapsamında müttefik olduğumuz ülkelerin bölgede yarattığı terörist yapılanmalardan kaynaklanıyor. Bunları görüp ona göre tedbirleri alacağımıza, biz hala kontrolsüz sığınmacılarla, günü gelince içimizde yaratılacak olası tehlikeleri bile göremiyoruz. Şimdi bu riskleri görüp, sınırlarımızda güvenli bölge yaratmaya çalışıyoruz. Ama maalesef şehitler vermeye de devam ediyoruz.

Moody's Kararı Beklentileri Yine Karşılamadı!
             Cuma gecesi gelen Moody's açıklamasında Türkiye'nin görünümü pozitife çekildi. Kredi notu ise B3 olarak teyit edilip aynı bırakıldı. Anlayacağınız bir süredir Moody's için beklediğim yönde bir açıklama oldu. Peki o zaman bank of abd cuma günü tek başına yaklaşık 6.3 Milyar TL net alışı neden yaptı? Hatta soruyu biraz daha genişleteyim ki, bunu daha önce de yazdım. 29 Aralık tarihinden itibaren BIST'de yabancı satışlarına dikkat çekiyordum. TEB'den yaklaşık 5 Milyar TL üzerinde net satış geldiğini yazmıştım. Ki, geçen hafta açıklanan yabancı işlemlerinde yaklaşık 230 Milyon Dolar'lık, yani 6.9 Milyar TL karşılığı yabancıların net satış fazlasına sahip olduğu açıklandı. Hatta cuma günü TEB'den yine 600 Milyon TL üzerinde satış gerçekleşti. Tabi bu satışlar da yabancıdan mı açıklanmadan henüz bilemeyiz. Ama genel yabancı satışlarının çok olduğu bir ortamda neredeyse tek başına alımlarla BIST'i yine 8000'e taşıyan Bank Of ABD, umarım Moody's dışında başka bir beklenti için bu alımları yapmıştır!

Moody's daha önce de, 15 Aralık Cuma gecesi rutin Türkiye raporu açıklayacağım demiş, BIST öncesinde yine 8000 puana yükselmişti. Ama pas geçince, 18 aralık Pazartesi gününden itibaren sert kayıplarla 7200 seviyelerine inmiştik. Şimdi aynı durumun tekrarı Moody's kararı öncesinde yine yaşandı. Yani yine ağırlıklı tek kurum borsayı hemen yer yerdeki alımları ile 7986 kapanış seviyesine taşıdı. Ama bu sefer Bank Of ABD, öncesinde bankalar raporu açıklayıp, Türk bankalarının ucuz olduğunu söyleyip, kendisi de yoğun banka alımları yaptı. Moody's beklentisi sonrasında eklenmişti. Bakalım yine hayal kırıklığı yaratan Moody's kararı sonrası bu durumun borsaya yansıması ne olacak göreceğiz. Geçen sefer ki gibi yine ciddi realizasyonlar mı yaşayacağız, yoksa bu kadar alım yapan Bank Of ABD'nin alımları devam mı edecek göreceğiz! 

Geçen ay normal süresindeki açıklamasını yapmayıp, pas geçen Moody's, bir ay bile geçmeden Türkiye Raporu açıklamaya kalkması ve açıklamasında sadece görünümü pozitife çekmekle yetinmesi çok normal bir durum gelmedi bana. Benim pazartesi beklentim maalesef satış ağırlıklı bir haftaya başlayacağımız yönünde. Hatta gapli bir satış baskısı ile de başlayabiliriz.

Bu nedenle tek bir kurumun, ya da Varlık Fonu gibi bir kamu otoritesinin piyasa yapıcılığına soyunmasını doğru bulmuyorum. Piyasa ve yatırımcılar üstünde çok yanlış algılar yaratabiliyor.

Dediğim gibi, umarım Bank Of ABD pazartesi günü kaldığı yerden devam eder. Yoksa cuma günü seans sonuna doğru bir ara tek başına 6 Milyar TL alım fazlasına sahipken, ikinci sıradaki kurumun net alımı 50 Milyon TL altındaydı. Sonra son işlemlerle ikinci sıradaki kurum 397 Milyon TL net alıma çıkmış olsa da aralarında çok ciddi bir fark vardı. Devamında yer alan alıcıların da alımları çok daha düşük tutarlarda kalmıştı.  Ama net satıcılara bakınca, birbiri ile orantılı şekilde 844 Milyar TL net satıştan azalarak devam eden çok sayıda satıcı olan kurum vardı.

Kısacası Moody's için birkaç kademe bile not artışı yapabilir beklentisine sahip olanlar da varken, bu beklentiler karşılık bulmamış oldu. Elimden geldiğinde bu yönde bir beklentim olmadığı yönünde uyarılarımı yapmaya çalıştım. Artık devamında olacakları yaşayıp göreceğiz.

Hepinize iyi pazarlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.01.2024
    09:31

    Geçen ay pas geçip, hemen bir ay sonrasına yeniden Türkiye Raporu açıklayacak olan Moody's için beklentiler görünümü pozitife çevirmesi ve hatta en azından bir kademe not artışı yaparak diğer ratingçilerle eşit notlara çık... Devamı »

  • 11.01.2024
    09:38

    Bankalar raporu açıklayıp, aynı zamanda banka hisselerini yoğun şekilde alarak BIST'i yukarı hızlandıran Bank Of, sonrasında açıklanan Halkbank birinci Owens davasının düşmesi haberi ile bankaları %10 civarı üstten verirken yükseliş tavan olan Halkbank'ın desteği... Devamı »

  • 10.01.2024
    07:22

    Pazartesi günü banka raporu açıklayıp, aynı zamanda da ucuz dediği özel bankalarda ciddi alım yapan Bank of ABD, dün 1'nci Halkbank Davası olan Owens Davası düşünce, seans başında tavan olan Halkbank hisselerinin desteği ile güne yüksek başlayan ban... Devamı »

  • 09.01.2024
    08:50

    Teb ve bank of abd'nin satışlarla baskı yapması BIST'in yükselişini durduramadı. TEB nette satmaya devam ederek aralık ayının son gününden itibaren nette 5 Milyar TL satış fazlasını geçti. Bu esnada gün içinde satışlarla devam eden bank of abd de, dün o... Devamı »

  • 08.01.2024
    09:14

    BIST yeni yıla salı günü 7634'e kadar yükselişle başlamış, hemen ardından çarşamba günü ise sert bir kayıpla 7411'e düşmüştü. Bu düşüş 7530 seviyesinin altına indiği için beni tedirgin etti. Aynı zamanda 29 Aralık Cuma gün&... Devamı »