TCMB dün 250 baz puanlık bir faiz artışı daha yaptı. Sıkılaştırıcı para politikalarında faiz artışlarının bittiği, ama enflasyonun inişi görülmeden faizlerin mevcut seyrinin korunacağı ve faiz indirimi gündeme gelmeyeceği imasını yaptı. Bununla birlikte enflasyonda beklenen iniş olmaz ya da, yeniden artışı halinde sıkılaştırıcı tedbirlerin süreceği ifade edildi. Tam olması gereken açıklamalar olduğu için faiz kararı ve ifadelerini olumlu buluyorum.
Dün aynı şekilde faiz kararı beklenen AB Merkez Bankası ECB faizlere dokunmayarak sabit bıraktı. Günü gelince ECB'nin FED'den daha önce faiz indirimi sürecine geçmesini bekliyorum. ABD'de ekonomik veriler beklentilerin üstünde olumlu geldiği için, FED faiz indirimlerini ancak altıncı aydan sonra gündeme alabilir diye düşünüyorum. Zaten bunun böyle bolmasını beklediğimi en başından beri de yazıyorum. Gelişmeler düşündüğüm şekilde sürüyor.
İsveç'in NATO'ya Kabul Protokolü cumhurbaşkanı tarafından da onaylanıp, Türkiye ile ilgili onay süreci tamamlanmış oldu. Geriye kalan Macaristan da katılımı onaylayacağını açıkladı. Türkiye'nin onayı sonrası Biden F16 satışı konusunda kongreye mektup yazıp, satışın gerekliliğini ve biran önce yapılması gerektiği yönünde görüşünü iletti.
Süreçler pozitif ilerliyor. Tüm bunlar Türkiye'ye olan yabancı fon ilgisini arttırmaya devam edecektir. 8150'yi de geçen BIST'in yeni direnç hedefleri ikinci kademe dirençlerin zirveye kadar olan tüm ara seviyeleri olacaktır. Ki, bu seviyeleri sitemdeki destek-direnç tablolarında bulabilirsiniz. BIST'in enflasyon belirsizliği ve bilançoların olası sürprizleri belki biraz daha ağırdan almasına neden oluyor olabilir. Ama sonuçta enflasyon muhasebesi nedeniyle karı düşecek şirketlerde, özkaynak artışları olacaktır. Daha az vergi ödeyecek şirketlerde para şirkette kalacağı için bu daha olumlu bir algı yaratacaktır görüşündeyim. Sadece belki ilk anda kar düştü algısı psikolojik baskı yaratırsa geçici bir realizasyon, sonrasında da yeniden alımlarla yeni zirve arayışlarının başlamasını bekliyorum.
Bugün de güne alıcı bir başlangıç olacağı görüşündeyim. Ama tüm endeks olarak değil de, hisse bazlı öne çıkanlara odaklı gitmek daha yüksek parite karları yaratabilir. Kaçırdım diye panik yapmayın. Görüyorsunuz her zaman bir nedenle realizasyonlar yaşanabiliyor. Olmadı, yükselişlerin yarattığı formasyonlara göre yeni alım öngörülerini yine veririz. Bu arada yeni üyeler ille de alım öngörüsü beklemesinler! Al-Sat tablosununda öngörü kısmında açık öngörü filtresi yapmaları halinde, henüz açık duran tüm teknik öngörülerimizi ve onların teknik beklentilerini bulabilirler. Bu hisselerden de teknik beklentilerine göre uygun olanları yeni öngörü beklemeden alabilirler. Aynı hissede çok fazla açık öngörü olamasın diye bazen gerçekleşmeler olmadan yeni öngörü yapmıyorum. Ama farklı bir teknik formasyon olursa o zaman yeni öngörü ya da destek-direnç paylaşımı ile dikkatinizi çekiyorum.
Bu arada yeni üyelerimiz, siteye girişin sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını muhakkak okusunlar. Orada sitenin tüm bölümlerinin izahı yapılıyor. Böylece siteyi nasıl takip edeceklerini çok daha iyi anlamış olurlar. En önemlilerinden birisi olan DD(Destek-Direnç) Tablosu da alımlarınıza referans olabilir. Orada kırılan teknik seviyeler destek ise, alttaki sıralı desteklerin görülebileceği düşüşler yaşanması bekleniyor demektir. Ama kırılan seviye direnç ise, bu takdirde sıralı dirençlerin kırılması beklenen bir yükseliş bekleniyor demektir. Özellikle çanak, fincan-kulp, ters omuz baş omuz(TOBO) ve parabolic sar'ın alıma geçtiği ilk seviyeler hisselerde yükseliş tepkileri yaratan formasyonlardır. Bunları tablodan dikkatli şekilde takip etmenizde yarar görüyorum.
Hepinize sağlık ve bol kazanç, güzel de bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_