Panik Yapmayın!

14.02.2024 09:10
  •  A 

Beklenenin gerçekleşmesi sizi paniğe düşürmesin. Bir süredir BIST için her an bir teknik düzeltmenin olabileceği uyarılarımı yaptığımı biliyorsunuz. Dün nihayet böyle bir realizasyonun ilk yansımasını gördük. BIST gördüğü 9217 zirvesinden %2.4 geri geldi. Benim beklentim %5 civarı bir düzeltme ile 8750 seviyelerinin görülmesi. 08/02/2024 tarihli ''Tekniklerde Yine Uyarılar Var'' başlıklı beklenti yazımda; ''Benim ilk gördüğüm sıralı destekler 8694 - 8622 ve 8562 seviyelerinde bulunuyor. Ama bu destekler kırıldıkça bir altındaki geçerli olur. Yoksa, öncesinde olduğu gibi, kısmi düşüyor gibi yapıp, ilk destekten de yeniden yükselişe geçebiliriz.'' görüşümü yazmıştım. Hatta olur-olmaz bilemem ama gönlümde yatan 8562 seviyesine doğru bir düzeltme olursa, bu hisseler için çok sağlıklı bir gelişme olur demiştim. Bu görüşümü aynen koruyorum. Ama dediğim gibi destek kademeleri kırıldıkça bir alttaki geçerli olur. Yoksa her an ara kademelerde destek bulup yeniden yükseliş trendine dönebiliriz.

Ama beklentim, bu düzeltme sonrasında BIST'in seçimler öncesi çok ciddi bir yükseliş yaşaması yönünde. Ki, seçimlere de bu sayede pozitif bir algı ile girilmek istenecektir. Önemli olan BIST nereye kadar düzeltme yapacak ve bu düzeltme sonrası hangi sektörler öne çıkacak detayında. Ki, düzeltme esnasında doğru sektör ve hisselerde yer almak çok önemli olacaktır.

Tekrar ediyorum, %5 civarı bir düzeltme bekliyorum. Yuvarlarsam 8750-8562 arası önemli ve yeterli bir destek bölgesi olabilir. Petrokimya, ulaştırma, inşaat türevleri, sigortalar, holdingler, enerjiler, demirçelikler, madenciler, savunma sanayi, ilaç, bankacılık, yüksek teknoloji hisseleri ve gıda-perakendeler ilk aklıma gelenler arasında. Otomotivler de yüksek karlar içeriyorlar ama seçimlerden sonra bir süre talep daraltarak enflasyonu dizginleme istekleri artarsa, otomotiv sektöründe kısmi bir daralma yaşanabilir. Bu nedenle bu sektörü öncelikliler arasında görmüyorum. Ama yeni model-marka anlaşmaları gibi detaylar ilgili şirketleri her zaman pozitif ayrıştırır. 

Alım Öngörülerim Başlayabilir!
              Olası düzeltmeyi çok derin ve kalıcı beklemediğim için, yaşanacak ek düşüşlerde her an yeni alım öngörülerim başlayabilir. Çünkü bu düzeltme sonrasında çok daha yüksek seviyelere gitmesini beklediğim bir BIST var. Bu beklentimin içinde yer almak için, BIST'in tam dip bulup da tepki verdiğini görmeyi beklemeyebilirim. Ama bunun bir handikapı var! Alım öngörüsünde geç kalmak düzeltmeyi kaçırmaya neden olacağı gibi, erken yapmak da daha yüksek maliyetle ek düşüşlere yakalanmaya neden olabilir. Bu durumu göz önünde tutun derim. Yani kademeli alımlar uygun olabilir. 

Cari Denge Açığı sürüyor!
              Dün Aralık ayı cari denge beklentilerden daha düşük -2.09 Milyar Dolar aylık, -45.15 Milyar Dolar yıllık geldi. Bir an önce cari açık rakamları düşürmeyi başarmalıyız. Enflasyon baskısını kontrol edebilmek için bu olmazsa olmazlardan biridir. 

ABD TÜFE Beklentileri Aştı!
              ABD'de gelen ocak ayı tüfe, beklenti olan %0.2 seviyesinin üzerinde %0.3 gerçekleşti. Yıllık karşılığı da beklenti olan %2.9 aşarak, %3.1 oldu. Bunun çekirdek veriler karşılığında da benzer aşımlar var. Beklentilerin üzerinde derken, benim bunları beklediğimi bir süredir yazılarımdan biliyorsunuz. Yani ABD verilerindeki gerçekleşmeler benim görüşlerimle örtüşüyor. Bu nedenle FED'in faiz indirimi beklentileri de temmuz ayı ve sonrasına ötelenecektir. Umarım enflasyonda yeniden artış sürecine girip, indirim derken ek bir faiz artışı daha yapmak zorunda kalmazlar. 

Sonuçta dün gelen enflasyon verisi sonrası ABD borsaları ve ons altında realizasyonlar yaşandığını görüyoruz. Biz buradan bunların olacağını çok önceden beri yazıp beklerken, kendi ülkelerindeki beklentilerin daha düşük olmasını sadece algı operasyonları olarak görüyorum. Finans alanları tüm dünyada manipülatif beklentiler ve yaratılan algılarla yönetiliyor görüşündeyim. 

Neyse, yine içe dönersek, olası düşüşlerde seri öngörülerim başlayabilir uyarımı tekrarlıyorum. Umarım doğru seviyeleri tespit eder de, erken ve daha yüksek maliyetlerle yakalanmam. Ama sabır gösterenler 2024 yılı için çok ciddi getirileri görecekler görüşündeyim.

Bu arada en kısa sürede gelen bilançolar ile ilgili değerlendirmelerimi paylaşmaya başlayacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.02.2024
    09:21

    Hisselerde kısmi düzeltmeler olsa da, sektörel olarak holding, banka, sanayi, gıda, enerji, sigorta, ulaştırma vs gibi alanlarda görevi alanlar öne çıkarak endeksin düşmesini engelledikleri gibi, yükselişin de kesintisiz sürmesine neden oluyorlar. Dün d... Devamı »

  • 12.02.2024
    09:09

    BIST geçen hafta ortasında realizasyon verdiği realizasyon sinyalinden bir günde yeniden yükseliş trendine geri dönüp, perşembe - cuma rekorları tazeledi ve haftayı da 9045 yeni TL zirvesi ile haftayı kapatarak, yeni haftaya da bu TL rekor zirveden başlıyor. Haftanın ilk g... Devamı »

  • 09.02.2024
    09:25

    Yükselişte ısrarını sürdüren BIST, dün TL bazında 8990 ile yeni zirve ve 8949 ile de yeni bir TL rekor kapanışı yaptı. Bir ara realizasyonlar mı geliyor derken, sonrasında yeniden alımlar hızlandı ve bu rekorları gördük. Bu arada parabolic sar ise satış yönüne... Devamı »

  • 08.02.2024
    09:27

    Tüm teknikleri taradım ama destek direnç paylaşımım gördüğünüz gibi oldukça az oldu. Bu da bana acaba bir teknik düzeltme riski mi yakın endişesi yaratmış durumda. Bu nedenle temlinli olmak, gerçekleşmeler olunca hemen yerine ne alalım diye aceleci ... Devamı »

  • 07.02.2024
    09:29

    Yıl sonu bilanço günleri başladı. Bu oldukça zor bir bilanço dönemi olacak! Çünkü bazıları enflasyon muhasebesini uygulayacak, bazıları muaf olacak. Uygulayanların net karlarını değil de özkaynak artışlarını ve esas faaliyet karlarını bu seferlik ... Devamı »