BIST Satış Bekleyenleri Yanılttı!

08.01.2024 09:14
  •  A 

BIST yeni yıla salı günü 7634'e kadar yükselişle başlamış, hemen ardından çarşamba günü ise sert bir kayıpla 7411'e düşmüştü. Bu düşüş 7530 seviyesinin altına indiği için beni tedirgin etti. Aynı zamanda 29 Aralık Cuma gününden beri TEB'den yaklaşık 4.5 Milyar TL net satış geldiği için, ikisi birleşince bu tedirgiliğim daha da arttı. Şatış riski için izlemede kalacağım dedim.

Lakin ben izlerken, BIST bana aldırmadı perşembe günü 7386 seviyesini gördükten sonra yükselişe geçip, iki gün arka arkaya yükselişine devam edip,7628 seviyesinden cuma günü haftayı kapattı. Ama cuma beklenti yazımda satışlarına dikkat çektiğim TEB, yine haftanın son günü 371 Milyon TL net satış fazlasına sahipti. Bu nedenle bu satışlar neden oluyor ve kimden geliyor sorusunun cevabı benim endişelerimin kaynağı durumunda. Hala bu sorunun cevabı netleşmedi. Bu hafta açıklanacak yabancı işlemlerinden anlayacağız. Eğer yaklaşık 5 Milyar TL'ye ulaşmış satışlar yabancıdan geliyorsa, bu durumun bir nedeni ve baskısı önümüzdeki günlerde borsa için geçici de olsa risk yaratabilir.

Lakin yazımın başlığında da belirttiğim gibi, cuma günü ben düşüşten çekinirken, bank of bir ara 1.3 Milyar TL nette eksi olmasına rağmen bile BIST'in düşmediğini görünce, satışlarını geri almak zorunda kaldı. Hatta 250 Milyon TL de artıya döndü. Bank of abd'nin de satışlarını geri alıp artıya dönmesi BIST'in 7628 kapanmasını sağladı.

Şimdi gelelim bu haftaya! Benim tedirginliğim geçmedi. Ama 7794 direncinin üzerinde yükseliş bakımından rahatlar dediğim BIST, bu direncine çok yakın. Acayip bir ikilimde kaldım. Bilanço ve teknikleriyle takiplerinde olduğum hisseler için geçen yılın sonunda düşüşlerde yeni öngörüler verdim ve çoğu yılın sonuna doğru ve yeni yılın ilk haftasında kapandılar. Olası düşüşlerde yeni alım öngörüleri yapmak için takipteydim, ama düşüş bir günde tersine dönünce henüz yeni öngörü yapamadım. Yapmaz yükseliş sürerse birçok hissenin son düşüşünü kaçırmış olacağım. Yükseliş sürecek galiba deyip, tekniklerine göre öngörüleri yapmaya başlayıp, sonra 7794 - 7832 seviyeleri geçilmeden yeniden kar satışları ve realizasyonlar başlayacak olursa, kendi kendime ters düşüp, düşüşe yakalanacağım endişem de sürüyor. 

Bu nedenle tekniklerine göre olası potansiyel hisseleri DD(destek-direnç)Tablomuzda paylaşıyorum. İlgili teknik seviyeleri kendinize referans alıp, benim öngörülerimi beklemeden kendiniz kararlarınızı erken alabilirsiniz. Çünkü benim hala ne yapacağım belli değil. Zaman zaman olduğum gibi, bu sefer yine yedek kulubesinde kaldım. Eğer gelişmelere göre cesaret edecek olursam öngörülerimi yapacağım. Stresimin asıl nedeni ise, endeks 7400 altına inmeye kalkarsa, düşüşün 6700, hatta 6500'lere bile kayacak riskli tekniklere sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Bu riskleri ve TEB'in netteki satışlarını gördüğümden, endekste benzer düşüş yaşandığında hisselerin çok daha ciddi düşüşler gösterdiğini gördüğümden alım öngörüsü vermeye bir türlü cesaret edemiyorum. 

Ama zaten öngörü vermeyi düşündüğüm birçok hissede zaten açık öngörülermiz var. Mesela doas, toaso, enjsa, ısgyo, agesa, thyao gibi potansiyel gördüğüm hisselerde, ısgyo hariç açık öngörülerim zaten var. Eğer düşerlerse yeni öngörüler eklerim ama düşmezlerse mevcut açık öngörülerimin gerçekleşmeleri de yeterli olur. Sadece spekülatörlerin gubrf'deki sert kayıplar sonrası eksi bakiyelerini kapatmak için ellerindeki diğer hisseleri zorunlu satmaları yüzünden sert düşen ısgyo için ilk anda yeni öngörü vermiştim. Sonra düşüşe gelen ilk tepkide gerçekleşme ile kapandı. Ama sonra gelen düşüşte yeni öngörü vermeden toparlandı. Takibimdekilerde bir onda açık öngörü yok ve yukarıda da iki kapanmasını beklediğim gap var. Bilançosuna göre de yüksek beklentilere sahip olmam nedeniyle yeni öngörü vermeden yükselişi sürerse onu kaçırmış olurum. Ama yapacak bir şey yok. Her birini bazen yakalamıyor, her gelişmeyi doğru ya da zamanında öngöremiyorsunuz. Artık kısmet. Benim tedirginliğim hala sürüyor diye bilmenizi isterim.

Dış piyasalarda da risk iştahı düşük. Bizi ilgilendiren cari denge, sanayi büymesi ve Noody's Türkiye değerlendirmesi gündem alacak. Cari dengede düzelme ama sanayi büyümesinde düşüş görebiliriz. Artan faziler sonrası düşüş olması zaten doğal ve beklenen bir gelişme olur. Moody's değerlendirmesi ise, hemen öncekini geçen ay pas geçip, şimdi yapması tuhaf. Seçimler sonrası politikaları görmeden yapacağı açıklamada seçim sonrası belirsizlikler bakalım ne kadar etkili olacak. Ayrıca diğer iki kurum yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında not vermişken, Moody's ise 6 kademe altında bir not vermişti. Şimdi beklendiği gibi not artışı yapsa ve bizi bir kademe yukarı çekip diğerleri gibi yatırım seviyesinin 5 kademe altına getirse ne değişecek ki? Sonuçta yine yatırım seviyesinin beş kademe altında olacağız. Bu tarz algılarla piyasayı yukarı çekerken yabancı satışları sonrası yine risklere dikkat çekmelerinden endişe ediyorum. Yani bizi satış yapmak için kullanıyorlarsa, sonrası bizi bozar. Ama hemen uyarmak istiyorum; bu yıl gayet iyi bir borsa bekliyorum. Sadece acaba öncesinde yeni bir düşüşle yabancılara daha da uygun bir borsa hazırlamak isterler mi bundan endişeleniyorum.

NOT: Geçen cumartesi günü günübirlik Bodrum Güllük'te oltamla balığa çıkmıştım. Cumartesi akşamdan Göcek'e arkadaşımın teknesine geçtim. Çarşamba-perşembeye kadar burada kalabilirim. Ama hava çok kötü, marinadan çıkma şansımız olmayacak gibi duruyor. Tekne sahibi arkadaşımın dün 15:00'te olan İstanbul uçağı, bir saatten fazla rötar sonrası kalmış ama yaklaşık 3 saat havada turlayıp durduktan sonra Dalaman'a inemeyip, yakıtı biterken Denizli Çardak Havaalanına inmek zorunda kaldı. Sonra yakıt alıp yeniden havanın biraz sakinleşmesi sonrası Dalaman'a inebildi. Kısacası bu hava ile ancak, bu haftaki borsa takibimi tekne içinde yapmakla yetinmek zorunda kalabilirim. Benden balık beklemeyin, başınızın çaresine bakın aç kalmayın derim :)

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.01.2024
    09:27

    Maalesef hiç arzu etmediğim bir borsaya döndük! Tek bir kurum tüm borsaya şekil ve yön verir hale geldi! Bank of abd salı günü 600 Milyon TL ile en yüksek alıcı idi. BIST yıla yükselerek başladı. Çarşamba günü ise 2 Milyar TL nette sat... Devamı »

  • 04.01.2024
    08:55

    2023'ün son ayında birçok kez uyarısını yaptığım 7530 altında yaşanacak teknik risk halen geçerli. Aralık ayının ikinci yarısında tekrarladığım uyarı yazılarımı okuyabilirsiniz. Yeni yıla pozitif başlayan BIST, dün kar satışları yaşadı. 7660-7794 sıralı dirençleri ... Devamı »

  • 03.01.2024
    09:26

    Dün yılın ilk işlemlerine pozitif başladık. Ama teknik olarak 7667 bollinger ve 7794 seviyesindeki dirençlerin geçilmesi önemli. Bu iki sıralı seviye kırılmadan her an realizasyonlar da gelebilir! Önümüzde enflasyon muhasebesi uygulanacak bilanço belirsi... Devamı »

  • 01.01.2024
    20:42

    Biliyorsunuz, yeni yıla İstanbul'da girmek için İstanbul'a gelmiştik. İstanbul programımız çok da keyifli geçti. Pazartesi yani bugün, 13:45 gibi Ataşehir'de baldızın evinden çıktık, kızımız da teyzesine gelmişti. Buse'yi evine bırakıp arabaya dö... Devamı »

  • 29.12.2023
    09:43

    Borsalar düşer, çıkar. En iyi hisseler hiç ummadık fiyatlara düşebilir, bilançosu çok kötü olan hisseler manipülatif hareketlerle hiç olmayacak fiyatlara yükselebilirler. Borsa böyle bir yerdir. Fiyatların ve beklentilerin garanti... Devamı »