BIST Yıla Pozitif Başladı!

03.01.2024 09:26
  •  A 

Dün yılın ilk işlemlerine pozitif başladık. Ama teknik olarak 7667 bollinger ve 7794 seviyesindeki dirençlerin geçilmesi önemli. Bu iki sıralı seviye kırılmadan her an realizasyonlar da gelebilir! Önümüzde enflasyon muhasebesi uygulanacak bilanço belirsizlikleri var. Bilançolar hepimizi şaşırtabilir. Bu nedenle temkinli duruşa devam edeceğiz. Tekniklere biraz daha bağlı olabiliriz. 

Bugün 2023 Aralık ve yıllık enflasyonunu öğrenmiş olacağız. Bu rakam aynı zamanda memur ve emekli zam oranlarının bellirlenmesine imkan verecek. 

Dışarıda İşler Karışık!
              BIST yeni  yıla iyi başlarken, dışarıda ise tam tersi tablo yaşandı. Zayıf dolar-tahvil, güçlü hisse fiyatları beklenirken, dolar endeksi ve tahvil faizleri yükseldi, hisselerde düşüşler yaşandı. FED'in faiz indirimlerine başlama beklentilerinde düşüşler bu durumun sebebi olarak görülüyor.  Ama yılı kapatırken yaşanan yükselişleri göz önünde tutarsak, aslında gayet normal bir kar realizasyonu da olduğunu söyleyebiliriz. Yılı yüksek değerlerle kapatmak ve buna göre de primlerini arttırmak isteyen fon yöneticileri, yeni yıla başlarken bunun realizasyonları ile başlamaları çok doğal. 

Diğer taraftan Kızıldeniz'den geçişler tamamen durduruldu. Bölgede gerilim yüksek. Asya'da da piyasaların baskılı olduğunu görüyoruz. Bu durum petrol fiyatlarını da baskılıyor.

İşte tüm bunlarla yeni yıla başlıyoruz. Dün çok sayıda hisse öngörümüz kapandı. Umarım bugün de bu gerçekleşmeler sürer. 

Portföy yönetenler ve fonlar yılın yüksek kapanmasını ve böylece getiriler üzerinden daha yüksek prim tahsilatı yapmayı isterler. Lakin yeni başlayan yılda ise, başlangıçta düşen borsalar daha işlerine gelir. Böylece yıl için yeni pozisyonları çok daha uygun seviyelerde açma imkanı bulurlar. Bu nedenle, dün yüksek başlangıç yapılmış olsa da, sonrası için beklenti yazımdaki realizasyon risklerini ciddi gördüğümden, birkaç gün nakit ağırlıklı izlemede kalmayı doğru buluyorum. Teknikler bu uyarıyı yapmama neden olacak görüntüler veriyor!

NOT: Pazartesi öğle saatlerinde tam İstanbul'dan İzmir dönüşüne geçecek iken, arabamızın sol ön lastiği yanaktan yarılma yaşamış. Yeni lastik almak için açık yer de olmadığından, ancak dün 14:00 gibi dört lastiğimizi de yenileyerek yola çıkabildik. Akşam saatlerinde İzmir'e dönebilmiştik. Bu nedenle eft üyelik ödemelerini onaylamak dönüş sonrasına kaldı. Bu arada lastik fiyatları çok can yakıcı olmuş!

Hepinize sağlık, bolluk ve huzur dolu güzel bir hafta ve yıl dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.01.2024
    20:42

    Biliyorsunuz, yeni yıla İstanbul'da girmek için İstanbul'a gelmiştik. İstanbul programımız çok da keyifli geçti. Pazartesi yani bugün, 13:45 gibi Ataşehir'de baldızın evinden çıktık, kızımız da teyzesine gelmişti. Buse'yi evine bırakıp arabaya dö... Devamı »

  • 29.12.2023
    09:43

    Borsalar düşer, çıkar. En iyi hisseler hiç ummadık fiyatlara düşebilir, bilançosu çok kötü olan hisseler manipülatif hareketlerle hiç olmayacak fiyatlara yükselebilirler. Borsa böyle bir yerdir. Fiyatların ve beklentilerin garanti... Devamı »

  • 28.12.2023
    09:24

    Yani BIST alt desteklere mi düşecek endişelerimiz son iki günde de sürebilir. Görüyorsunuz tam alınıyor artıya geçti, hatta artısı artıyor derken, bir anda yine satışlar geliyor ve endeks eksiye dönüyor. Dün hadi bunun yaşanmasında kredililerin ç... Devamı »

  • 27.12.2023
    11:04

    Borsada sizlerin de son haberlerden okuduğunuz bazı spekülatör ve manipülatörlerin ters pozisyonlarda yakalandığı haberleri var. Yüksek kredi ile aldıkları bazı hisseler taban taban düştüğü için kredilerini satamıyorlar. Bu nedenle de pozisyonları kurum... Devamı »

  • 27.12.2023
    09:16

    Bank of abd robotlarının bağımlısı olduk! Cuma günü 2 Milyar TL satış fazlası ile haftayı kapatıp, pazartesi günü de noel kutlaması nedeniyle ben yokum deyip, tek işlem yapmayan bank of'un yokluğunda sert bir kayıp yaşadık. Dün tatili bitirip dönen bank of, artı baş... Devamı »