Sağlık, Bolluk, Huzur Dolu Bir Yıl Dilerim!

29.12.2023 09:43
  •  A 

Borsalar düşer, çıkar. En iyi hisseler hiç ummadık fiyatlara düşebilir, bilançosu çok kötü olan hisseler manipülatif hareketlerle hiç olmayacak fiyatlara yükselebilirler. Borsa böyle bir yerdir. Fiyatların ve beklentilerin garantisi yoktur. İçeride dışarıda her türlü gelişmeden, algı operasyonlarından etkilenebilirler. Ama sonrasında bu tablolar düzelir, kayıplar fazlası ile telafi edilir. Suni rüzgarların peşine düşmediyseniz, her şeyin yeniden süt liman olduğunu görebilirsiniz. 

BIST bu yılı Dolar bazında %15 eksi, TL bazında %35 civarı artı ile kapatıyor. Ağustos sonrası zirvelerde takıldık. Filistin-İsrail savaşı ile de kazançları geri vermeye başladık. Tam toparlanıyoruz derken, bir anda ortaya çıkan bir yargı sorunu yaşadık ki, halen sürüyor. Bugün son işlem günümüz. Yeni yıla da aynı riskler ve sorunlarla başlayacağız. İlk çeyrek sonundaki seçimler bitene dek, baskının sürmesini bekliyorum. 

2023 yıl sonu bilançolarında enflasyon muhasebesi uygulanacak. Bankalar uygulama dışında tutulacak. Bu konu bile başlıbaşına bir belirsizlik içeriyor. Bilançolar şöyle, böyle etkilenecektir diyoruz ama, tam detaylarını bilmediğimiz için tam yansımalarını yıl sonu bilançoları açıklanınca görmüş olacağız.

Ben gıda, holding, enerji, perakende, ulaştırma, sigorta, gsm-telekominikasyon, teknoloji, petro kimya, çimento, demirçelik sektörünün ön planda olacağını düşünüyorum. İyi de geriye ne kaldı zaten derseniz, hakikaten çok bir şey kalmadı. Kısacası yüksek faiz iç talebi daraltacak, büyümeyi düşürecektir. Ama gelişmiş ülkelerde faiz indirimlerinin başladığı bir ortamda yükselen faizlere ve artan kurlara maruz kalacak olan Türkiye, yabancının ilgisinin artacağı bir ülke olacaktır diye düşünüyorum. Kaldı ki, yabancı alımları sürmeye devam ediyor. Seçimden sonra yabancının kur ve faiz riskleri daha azalmış olacağı için, girişleri daha da hızlanacaktır diye düşünüyorum. Ortodoks politikaların sürmesi halinde, bunun maliye, yargı reformları ve dış politika ilişkileri ile de desteklenmesi halinde, 2024 yılında ülke kredi notlarımızda birkaç kademe artış yaşanmasını bekliyorum.

Tüm bu gelişmeleri güncel olarak işlemeye, yaşanmadan ya da yaşandıkça olası yansımaları hakkındaki görüşlerimi paylaşmaya devam edeceğim. Ama tüm bunlar bir yana her şeyin başı sağlık. Bu nedenle;

Hepinize başta sağlık olmak üzere, tüm sevdiklerinizle birlikte bolluk, huzur, bol kazanç ve tüm dünya için de savaşların sona ereceği barışın hakim olacağı güzel bir yıl dilerim.

Kısmetse yeni yıla İstanbul'da girme planındayız. Akşam süper kupa maçı var. Onu kaçırmamak için yarın sabah 06:00 civarı İstanbul yolunda olacağız. Pazartesi akşamı yeniden İzmir'de evimizdeyiz kısmetse.

Yılın sonunu üyelerimizden dostumuz ressam sevgili Salim Yavaşça'nın aşağıda göreceğiniz çok güzel bir tablo hediyesi ile kapatıyorum. Ben 1 Ocak doğumluyum. Bu güzel tabloyu da aynı zamanda ilk doğum günü hediyem olarak kabul ettim. Bu güzel tablosu nasıl bana sürpriz olduysa, ben de sizlerle paylaşarak kendisine bir kez daha teşekkür etmek istedim. Emeğine, fırçasına sağlık diyorum.



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.12.2023
    09:24

    Yani BIST alt desteklere mi düşecek endişelerimiz son iki günde de sürebilir. Görüyorsunuz tam alınıyor artıya geçti, hatta artısı artıyor derken, bir anda yine satışlar geliyor ve endeks eksiye dönüyor. Dün hadi bunun yaşanmasında kredililerin ç... Devamı »

  • 27.12.2023
    11:04

    Borsada sizlerin de son haberlerden okuduğunuz bazı spekülatör ve manipülatörlerin ters pozisyonlarda yakalandığı haberleri var. Yüksek kredi ile aldıkları bazı hisseler taban taban düştüğü için kredilerini satamıyorlar. Bu nedenle de pozisyonları kurum... Devamı »

  • 27.12.2023
    09:16

    Bank of abd robotlarının bağımlısı olduk! Cuma günü 2 Milyar TL satış fazlası ile haftayı kapatıp, pazartesi günü de noel kutlaması nedeniyle ben yokum deyip, tek işlem yapmayan bank of'un yokluğunda sert bir kayıp yaşadık. Dün tatili bitirip dönen bank of, artı baş... Devamı »

  • 26.12.2023
    09:25

    Aslında Ekim'de zirve yapan BIST sonrası, teknik olarak bir düzeltme beklediğimi ve BIST'in 6700-6500 seviyelerine doğru düzeltme yapabileceğini, bu olursa gayet sağlıklı bir hareket olacağını yazmıştım. Yazılarımı takip edenler hatırlayacaktır. Lakin 7297 seviyesinden borsayı &cce... Devamı »

  • 25.12.2023
    09:20

    Maalesef arka arkaya iki gün içinde yürekleri yakan 12 şehit haberi ile sarsıldık. Altı şehitimizin acısını yaşarken, Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit Operasyonu esnasında altı askerimizi daha kaybettik. Yine anne-babaların, eşlerin, evlatların, kardeşlerin, akraba-arkadaşla... Devamı »