Başın Sağolsun Türkiye'm!

25.12.2023 09:20
  •  A 

Maalesef arka arkaya iki gün içinde yürekleri yakan 12 şehit haberi ile sarsıldık. Altı şehitimizin acısını yaşarken, Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit Operasyonu esnasında altı askerimizi daha kaybettik. Yine anne-babaların, eşlerin, evlatların, kardeşlerin, akraba-arkadaşların ve tüm Türkiye'nin yüreği yandı. Birçok eve ateş düştü. Şehit olan mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet, yüreğinde acıyı hisseden herkese baş sağlığı diliyorum. Allah benzer acıları bizlere bir daha yaşatmasın.

Meclisin Yoğun Gündemi Var!
              Bütçe görüşmeleri bitti. Hemen arkasından torba yasa görüşmeleri başlıyor. Asgari ücret, çalışan emeklilere de ikramiye ödenmesi, İsveç'in NATO'ya üyeliğinin oylaması gibi çok yoğun gündemli bir haftaya başlıyoruz. Sözde müttefiklerimizin Irak ve Suriye'de yarattıkları ve amaçladıkları terör oluşumları ve parçalayıp, önce özerk, sonra yeni devlet yapıları planlarının acılarını ve kayıplarını yıllardır biz ülke olarak yaşarken, daha yeni 12 şehit vermişken, İsveç'in NATO oylamasını ABD istiyor diye meclise getireceğiz. Ama sağolsun (!) ki, ABD şehitlerimize taziyede bulunma iki yüzlülüğünü esirgemedi! NATO üyesi ülke olarak, F16 ve yedek parçası alımını bile İsveç oylamasına bağlayan müttefiklerimiz var. Ne güzel değil mi? Allah düşman başına versin böyle müttefikleri, dostlara yazık olmasın!

Manipülatörler Hedefe Mi Girecek?
             Cuma günü borsa töreninde konuşan Cumhurbaşkanımız, SPK ve BIST'e çağrı yaparak, bu konuda daha büyük hassasiyet bekliyoruz. Borsayı manipülatörlerden temizleyin dedi. Ama maalesef borsada manipülatörler cirit atıyorlar. Halka arzlarda bile açılan hisselerin ilk işlem gününden itibaren 10-15 kat artmasını kimse normal fiyat hareketleri diye bana söylemesin! Bunların manipülatörler eliyle olduğu net. 

En başından beri göz yumulmaması gerekenlere yıllardır göz yumunca, o kadar büyük sermaye sahibi oldular ki, artık üstlerine gidiyoruz dediğinizde, ellerindekileri satmaya kalktıkları zaman, borsanın en sağlam, derinlikli hisselerinde bile payları olduğunu görürüz. İşte cuma yaşanan satışların biraz da bu nedenle olduğu söyleniyor. Yani korkan manipülatörler sattığı için borsa düştü deniyor.

Doğruluk payı olabilir. Öncelikle iki kesimi ayrıştırmamız gereken biz izah yapalım! Manipülatör yalan yanlış haberlerle, asılsız bilgilerle, bu yöndeki amaçlı işlemleri ile suni fiyat oluşturanlardır. Yaptıkları işler de manipülasyondur. Suç teşkil eder. Her alanda tespit edilip, cezalandırılmaları ve büyümelerine izin verilmemesi gerekir. Spekülatör ise, piyasanın işleyişi içinde yasal olarak yer alan, olası tahminine göre piyasada pozisyon tutan kişidir. Şu sektörler bana göre şu nedenlerle yükselecek diye enerji, banka, holding vs sektörleri almak spekülatif bir davranıştır. Aynı şekilde satmak da öyle. Ama yasaldır. Suç teşkil etmez. Bu nedenle manipülatörle, spekülatörü karıştırmamak lazım.

Geçen hafta gübre fabrikalarında terste yakalanan ve kredisi yüksek olduğu söylenen bir yatırımcının, gübre fabrikalarının taban taban düşmesi nedeniyle satıp çıkamadığı için, elindeki diğer hisseleri satmak zorunda kalması nedeniyle borsadaki düşüşler yaşandı deniyor. Bir kişinin ters pozisyonu ile bunlar yaşanıyorsa, tümden manipülatörlerin üzerine gidilecek olursa gerisini siz düşünün!

En başında yapılması gerekeni yapmadığınız, ihmal ettiğiniz zaman sonrasında gerekeni yapmanın faturası birçok yere, kişiye, hisseye, sektöre ve piyasaya çıkabiliyor. Bu nedenle zaten tekniklerinde 7520 altında omuz baş omuz uyarısı yaptığım endeks için, satıcılı bir hafta başlangıcı bekliyorum. Olası düşüşlerin nedeni yukarıda yazdığım gerekçeler olacağı, aslında hisselerin özelindeki temel analizlerden kaynaklanmadığı için, bu düşüşler alım fırsatları yaratacaktır. Ama düşüşün destek seviyeleri fırsatların doğru seviyelerini belirleyecektir.

Umarım en kısa zamanda bu ortamdan da çıkarız. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.12.2023
    09:29

    Birkaç gündür veren Bank of dün bir ara yanlış aklımda kalmadıysa 500 Milyon TL civarı eksideydi. O esnada endeks de eksideydi. Sonra alıma geçti, 850 Milyon TL fazla ile günü kapattı. BIST de 7621 görüp, 7764 seviyesinden kapatmış oldu. Gün i&cc... Devamı »

  • 21.12.2023
    09:29

    Bugün TCMB'nın 14:00'teki faiz toplantısından yine en az 250 baz puan artış kararı çıkmasını bekliyorum. En az dememin sebebi enflasyonun hala ciddi yüksek ve risk olmasından kaynaklanıyor. Beklediğimiz yabancı fon ve doğrudan yatırımlar mevcut enflasyona göre reel faiz... Devamı »

  • 19.12.2023
    09:08

    Bir süredir 7950, hatta 8000 ile 7500-7300 arasında bir yatay kanala sıkıştık. Bu aralıkta hareket ederken 6 Aralık sonrasında 7851 altına inince teknik hedefi 7520 olabilecek küçük bir omuz baş omuz(OBO) riski oluşmuştu. Bu uyarıyı öncesinden yazdım. Maalesef sonrasında B... Devamı »

  • 18.12.2023
    09:26

    15 Aralık tarihinde program dahilinde Türkiye değerlendirmesini yapması beklenen Moody's, değerlendirme yapmadı. Kurumların değerlendirme yapmak için sabit tarihlere bağlı kalma gibi bir zorunluluk yok. Genelde öncesinde bilinen tarihlerde bu değerlendirmeleri yapsalar da, isted... Devamı »

  • 15.12.2023
    09:25

    Son teknik düşüş öncesinde ''Omuz Baş Omuz Riski!'' yazımda; ''Böyle bir ortama müsade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum''ne demek peki? Çok uzun zamandır, piyasanın likidite yetersizliği yüzünden kontrols&... Devamı »