TCMB Faiz Günü!

21.12.2023 09:29
  •  A 

Bugün TCMB'nın 14:00'teki faiz toplantısından yine en az 250 baz puan artış kararı çıkmasını bekliyorum. En az dememin sebebi enflasyonun hala ciddi yüksek ve risk olmasından kaynaklanıyor. Beklediğimiz yabancı fon ve doğrudan yatırımlar mevcut enflasyona göre reel faiz vermediğimiz için, üstüne bir de asgari ücret zamları, mart seçimleri sonrası olası uygulama değişim riskleri varken gelme konusunda aceleci davranmıyorlar. Fitch ve Moody's'in acıklamalarında da bu tereddütleri görüyoruz. Bu nedenle ben Ortodoks faiz politikasının enflasyonda düşüş görülene kadar kararlılıkla sürmesinin gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılmazsa asgari ücret ve memur zamları sonrası yine kurlarda artış görecek olursak, enflasyon bir kez daha yukarı tetiklenir. Bu kısır döngüden çıkmamız uzar.

Teknikler Tat Vermiyor!
              Filistin'de yaşanan savaş sonrası gelen yabancı satışları 3-4 haftadır ara verip, alıma dönmüştü. Ama maalesef son hafta hisselere gelen satışlar yeniden endişe yarattı bende. Tekniklere bakınca 7500-8000 kanalını kıramayan bir endeks var bir süredir. Ama endeks bankalarla tutulurken, diğer sektör ve hisselerde ciddi realizasyon ve satışlar yaşandığını görüyorum. 

Bunun nedeni olarak bazı batan spekülatörler olduğu, onların satışlarının yapıldığı söylentileri dolanıyor. Piyasada likidite az olunca, ki bu durum zaten uzun zamandır malum. Piyasayı manipülatif yönlendiren paralarda zaman zaman böyle çatışmalar çıkar. Birbirlerini sıkıştıran spekülatörler ve manipülatörlerden batanlar olursa, o zaman da ellerinde olan hisslerde şu an gördüğümüz şekilde piyasayı baskılayan düşüşlere neden olan satışlar yaşanır.

Tekniklere bakınca tat vermeyen görüntüler artıyor! Salı günü yazdığım; ''Tekniklerde Risk Mi, Fırsat Mı Var?'' başlıklı yazımdaki endişelerim geçerli. Lütfen yazımı bir kez daha okuyun. Endekste önceki hafta 7851 altına inince gerçekleşen küçük bir omuz baş omuz formasyonu satışlarını yaşamış 7529 seviyesinden yeniden yukarı dönmüştük. Şimdi ise yeni bir obo riski oluşuyor! Eğer BIST bugün 7600-7520 seviyelerinden yukarı dönemezse, bu takdirde 7520 altında 400 puanlık yeni bir düşüş daha yaşayabiliriz. Bu da 7100-6900 seviyelerini görmemize neden olabilir. Dediğim gibi, ben hala bu yaşanmadan piyasayı tutma mücadelesi veren gizli ellerin alıma geçip, yeniden endeksi 8000'e doğru yukarı çekmesini bekliyorum. Ama arada gelen o spekülatör, bu spekülatör battı söylentileri sınırlı olan paranın endeks üzerindeki hakimiyetini de güçleştiriyor.

Eğer dediğim olacak, yani endeks 7600-7500 seviyelerinden birinden yeniden yukarı dönecekse, bu sefer bunu yukarı çektikleri bankalara verip, diğer endeksi etkileme gücü yüksek sektör ve hisseleri alarak, yani bankalarla pariteleyerek yapabilirler. Bu ortamda bankaları daha da fazla yukarı çekmenin de kendileri için riskleri olacağı için böyle düşünüyorum.

Kısacası tekniklerde omuz baş omuz denen düşüş formasyonlarından kurtulamazsak, maalesef biraz daha canımız sıkılabilir. Bunların bilançolarla ilgili olmadığı görüşünde olduğum için, düşüşlerde alanlar önemli alım fırsatlarından yararlanıyor olacaklar. Ama elinde taşıdıkları hisselerle düşenler ise bir süre daha canları sıkılarak beklemek zorunda kalacaklar. Seçimlere kadar bu streslerimiz sürecek gibi duruyor maalesef.

NOT: 11:00'de Ekotürk tv skype bağlantım olacak. Gündemi değerlendireceğim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.12.2023
    09:08

    Bir süredir 7950, hatta 8000 ile 7500-7300 arasında bir yatay kanala sıkıştık. Bu aralıkta hareket ederken 6 Aralık sonrasında 7851 altına inince teknik hedefi 7520 olabilecek küçük bir omuz baş omuz(OBO) riski oluşmuştu. Bu uyarıyı öncesinden yazdım. Maalesef sonrasında B... Devamı »

  • 18.12.2023
    09:26

    15 Aralık tarihinde program dahilinde Türkiye değerlendirmesini yapması beklenen Moody's, değerlendirme yapmadı. Kurumların değerlendirme yapmak için sabit tarihlere bağlı kalma gibi bir zorunluluk yok. Genelde öncesinde bilinen tarihlerde bu değerlendirmeleri yapsalar da, isted... Devamı »

  • 15.12.2023
    09:25

    Son teknik düşüş öncesinde ''Omuz Baş Omuz Riski!'' yazımda; ''Böyle bir ortama müsade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum''ne demek peki? Çok uzun zamandır, piyasanın likidite yetersizliği yüzünden kontrols&... Devamı »

  • 14.12.2023
    16:02

    ABD Merkez Bankası FED, politika faizlerine yine dokunmadı. Haftalık politika faizleri son 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5.25-%5.50 aralığında sabit kaldı. FED yetkilileri daha daha faiz artışının doğru olmayacağını dile getiriyorlar. Bu nedenle Mart'ta faiz indirimi beklentileri %87&#... Devamı »

  • 12.12.2023
    00:01

    7 Aralık Perşembe beklenti yazımdan itibaren, İsveç'in üyeliğinin NATO'nun F16 satışana bağlanması ve Mossad'ın Hamas'a Türkiye dahil dış ülkelerde de operasyonlar yapabileceğini açıklaması sonrası yaşanan gerilimin borsada yarattığı baskının, teknik olar... Devamı »