FED Faizleri Sabit Bıraktı!

14.12.2023 16:02
  •  A 

ABD Merkez Bankası FED, politika faizlerine yine dokunmadı. Haftalık politika faizleri son 22 yılın  en yüksek seviyesi olan %5.25-%5.50 aralığında sabit kaldı. FED yetkilileri daha daha faiz artışının doğru olmayacağını dile getiriyorlar. Bu nedenle Mart'ta faiz indirimi beklentileri %87'ye çıkmış durumda. Başkan Powell'da faiz artışlarının yeterli olacağı düşüncesinde. Ama yine de enflasyon artacak olursa, ek faiz artışı masada olabilir deniyor. Lakin genel açıklamalar artışın bitip, yeni yılın ilk çeyrek dönemi biterken faiz indirimlerinin başlayacağı yönünde.

İngiltere Merkez Bankası BOE de, faizleri %5.25 seviyesinde sabit bıraktı. 16:45'te ECB'nin de faiz artışı yapmayıp, sabit bırakması bekleniyor. Faiz artışlarının sonuna gelindiği algısı ile ABD borsaları coşmuş durumda. BIST ve tahvil piyasamız için bu durum bir süre sonra lehimize bir ortam yaratacaktır.

BIST İçin Tam da Düşündüğüm Yaşanmış!
              BIST için bir haftadır teknik olarak 7520 riskine dikkat çekiyordum. Ama bu seviyeyi aşağı kırmadan yeniden alımların gelmesini beklediğimi yazmıştım. Dün 7529 seviyesi görülmüş. Bugün de, FED desteği ile toparlanan bir BIST görüyorum. Beklentim de zaten bu yöndeydi. 

BIST için geçen yıl ve bu yılın ilk çeyreğine kadar altermatif yoktu. Kriptolar, altın düşerken, gelişmiş ülkelerde faizler yükseliyordu. Bu ortama rağmen düşürülen faizler nedeniyle BIST alternatifsiz kaldığından geçen yıl ve ilk çeyrekte, hatta ilk yarı yılda diyelim gayet güzel yükseliş yaşadık. Sonrasında altı aylık bilanço döneminde hisselerin fazlası ile satın alındığını yazmaya başladım. Beklentim yıl sonu bilançoları öncesi realizasyonların yaşanması ve sonra BIST'in yeni yılı karşılayacak yükselişe geçmesiydi. 

Aslında yazılarımdan okudunuz, ben çok daha öncesinde BIST'in bu düzeltmeleri, hatta daha bile fazlasını yapmasını bekliyordum. Ama artık her kim yönlendiriyorsa, piyasa yapıcılığına soyunan bir kurumun da etkisi ile beklediğim düşüşler tam düşündüğüm kadar yaşanmadı. Belki ilk anda bu durum iyi gibi görünüyor ama değil! Çünkü, bu sefer düşmesi gereken piyasayı birileri suni şekilde alıp yükseltince, acaba devamı böyle mi sürecek, çok düşmeyecek mi diye düşünüp, erken öngörüler yapmamıza neden oluyorlar. Sonra da, gördüğünüz gibi, tek bir kurumun ağırlıklı baskısı ile beklenmedik anda düşebiliyoruz. 

Ama BIST için şu an bu düşüşler gayet doğal. Çünkü dışarıda ciddi faiz artışları yaşandı. Gelişmiş ülke tahvilleri önemli yatırım aracı olarak gelişmekte olan ülkelere karşı rakip olmuştu. Faiz indirimleri başlayacak diye kriptolar ve altın da yatırımlarda öne çıktı. Durum böyle iken, yanlış para politikalarından dönüp biz de faiz artışlarına geçince, %50'lere gelen mevduat faizleri borsayı zorlayama başladı.

Ancak, ben BIST için endişe duymuyorum. Yabancı bir süredir tahvillerimizi ve borsada belli başlı hisseleri toplamaya başladı. CDS'lerimiz 300 altına iniyor. Yabancıda faizler düşmeye başlarken, bizde yüksek kalacağı için, tahvil pazarımız yabancıları çekmeye devam edecek. Aynı şekilde bir süre sonra yabancının borsada alışları da hızlanmaya başlayacak diye düşündüğümden, BIST ve hisseler için endişe duymuyorum. Piyasayı yüksek tutan gizli elller, şimdi yabancı gelmeye başlayınca bana göre biraz erken onlara aldıklarını vermeye başladı ama bir süre sonra, bu durum da düzelecektir diye düşünüyorum. Ama önümüzde seçim riski olduğu için bir süre daha bu git-gellerle yaşayacağız. Yıl bitmeden artık yeni zirve görmeyi beklemiyorum. Ama 2024 yılında TL bazında yeni zirveler görmeyi, hatta belki Dolar bazında da direnci zorlayacağımızı düşünüyorum. Dün yaşanan gibi düşüşleri ek alım fırsatları olarak kullanın derim. 

Son yazılarımda teknik olarak 7520 riskine dikkat çekiyordum. Bir önceki beklenti yazımda da bu görüşümü tekrarladım ama, o seviye aşağı kırılmadan alımların geleceği görüşüm birebir işlemiş oldu. Lakin 7520 civarı endeks görülecek olursa, yeni alım öngörüleri yapma düşüncemi, kızımın sağlık sorunu ile ilgilendiğimiz için gerçekleştiremedim. 

Şu an faizlerimiz çok yüksek olarak alternatif rakip olmaya devam ediyor. Jeopolitikte de İsrail, F16, İsveç'in NATO üyeliği gibi risklerdeki belirsizlik halen sonuçlanmadığı için, benzer zikzaklar sürebilir. Ama ben düşüşleri belki biraz daha uzun süre taşımak zorunda kalma riskini göze alarak, yeni alım fırsatı olarak görmeyi doğru buluyorum.

Bu arada duyuru panelinde bilgilendirmesini yaptım. Kızımız gayet iyi. bir-iki hafta daha patoloji sonucunu bekleyeceğiz. Ondan sonra, o da temiz geldi dediklerinde normal hayatımıza dönmüş olacağız. İnsan hayatında bunların hepsi var. Gönül istiyor hiç yaşamayalım, ama maalesef oluyor. Bu süreçte gönderdiğiniz mesajlarınız ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Allah kimde sağlık sorunu varsa şifa versin.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.12.2023
    00:01

    7 Aralık Perşembe beklenti yazımdan itibaren, İsveç'in üyeliğinin NATO'nun F16 satışana bağlanması ve Mossad'ın Hamas'a Türkiye dahil dış ülkelerde de operasyonlar yapabileceğini açıklaması sonrası yaşanan gerilimin borsada yarattığı baskının, teknik olar... Devamı »

  • 11.12.2023
    09:26

    7851 altında küçük bir omuz baş omuz ve 7520 desteğine düşme riski sürüyor. Perşembe günü bu seviyenin altına inince satışlar bir anda hızlandı ama 7745 seviyesinde bank of yine alımlarla borsayı yukarı çevirmişti. Ama perşembe günü 1.9 Mily... Devamı »

  • 08.12.2023
    09:24

    Dün 7851 seviyesi kırılıp korktuğum omuz baş omuz tetiklenmiş. Ama bu formasyonun endeksi 7520 seviyesine kadar düşürmesinden endişe ediyordum. Bu yaşanmadan ara desteklerden yeniden 7851 üstüne çıkmış. Lakin bu şekilde toparlanmasında yine tek bir kurumun 2 Milyar... Devamı »

  • 07.12.2023
    09:25

    Zaten devamlı yazdığımız bir likidite sorunu olduğu için, sektör ve hisse değişimleri ile yükselmeye çalışan bis BIST görüyorduk. Ama para ve yabancı yetersiz olduğu için her sıralı dirençte realizasyonlar yaşanıyordu. Dün yine 8155 direnci kırılı... Devamı »

  • 06.12.2023
    09:17

    BIST teknik sıralı dirençlerini bir kerede kıramıyor, her seferinde bir üst dirençte realizasyonla karşılaşıyoruz ama, ben bu realizasyonlarda alım fırsatları doğduğu ve doğacağı görüşümü koruyorum. Bu ay içinde teknik düzeltmenin tamamlanabileceğin... Devamı »