Omuz Baş Omuz Riski!

12.12.2023 00:01
  •  A 

7 Aralık Perşembe beklenti yazımdan itibaren, İsveç'in üyeliğinin NATO'nun F16 satışana bağlanması ve Mossad'ın Hamas'a Türkiye dahil dış ülkelerde de operasyonlar yapabileceğini açıklaması sonrası yaşanan gerilimin borsada yarattığı baskının, teknik olarak 7851 altında küçük bir omuz baş omuz yaratabileceği uyarımı tekrarlıyorum. Aslında bu satışları Perşembe-Cuma bekliyordum. Ama Bank of'un Perşembe günü 1.9 Milyar TL'lik alımları bunu ertelemişti. Lakin, Perşembe aldıklarının çoğunu sonraki iki günde verince bu düşüşler yaşandı. 

Tekniklerin son görüntüleri iç açıcı değil. Derinlikli bir piyasada bu grafikleri görsem, inmesini beklediğim 7520 desteğine, hatta daha alttaki desteklere inecek bir borsa beklerim. Ama dediğim gibi tek bir kurum bile ısrarlı alımlara kalkınca düşüşe mani olabiliyor. Bakalım yarın yine benzeri yaşanacak mı, yoksa 7520'ye doğru satışların sürdüğünü mü göreceğiz. Dediğim gibi, teknikler beni ürküttü. Temkini elden bırakmamak doğru olur. 

7520 altına inecek bir BIST piyasa algısını bozar. Panik ve karamsarlık artar. Bu nedenle, ben böyle bir ortama müsade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer 7520 seviyesine doğru bir düşüş olacak olursa da, bu seviyelere yaklaşırken yeniden alımlarla BIST destek bulup, yukarı dönebilir diye düşünüyorum. O nedenle de, böyle bir düşüş halinde yeni alımlar doğru olur gibi geliyor bana.

''Böyle bir ortama müsade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum''ne demek peki? Çok uzun zamandır, piyasanın likidite yetersizliği yüzünden kontrolsüz kalmaması için, bazı ellerin piyasa yapıcılığına soyunduğunu düşünüyorum. Bu görevi üstlenenlerin, benim gibi 7520 altında olası riskleri kontrol etmenin zor olacağını düşüneceklerini ve bu nedenle de o seviyeye gelmeden, ya da altına inmesine müsade etmeden endeksi yeniden yukarı çevirmeleri gerektiğini bilecekleri görüşündeyim. Umarım doğru bir strateji yapıyorumdur.

NOT: Kızımın operasyonu onaylandı. Çarşamba günü yapılacak. Henüz saati netleşmedi. Bugün sabahtan bazı ek tahliller için hastanede olacağız. O nedenle öğleye kadar aranızda olmayacağım. Çarşamba günü ve perşembe hastaneden çıkışa kadar da piyasaları takip edemeyeceğim. Şimdiden bilginiz olsun dedim. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.12.2023
    09:26

    7851 altında küçük bir omuz baş omuz ve 7520 desteğine düşme riski sürüyor. Perşembe günü bu seviyenin altına inince satışlar bir anda hızlandı ama 7745 seviyesinde bank of yine alımlarla borsayı yukarı çevirmişti. Ama perşembe günü 1.9 Mily... Devamı »

  • 08.12.2023
    09:24

    Dün 7851 seviyesi kırılıp korktuğum omuz baş omuz tetiklenmiş. Ama bu formasyonun endeksi 7520 seviyesine kadar düşürmesinden endişe ediyordum. Bu yaşanmadan ara desteklerden yeniden 7851 üstüne çıkmış. Lakin bu şekilde toparlanmasında yine tek bir kurumun 2 Milyar... Devamı »

  • 07.12.2023
    09:25

    Zaten devamlı yazdığımız bir likidite sorunu olduğu için, sektör ve hisse değişimleri ile yükselmeye çalışan bis BIST görüyorduk. Ama para ve yabancı yetersiz olduğu için her sıralı dirençte realizasyonlar yaşanıyordu. Dün yine 8155 direnci kırılı... Devamı »

  • 06.12.2023
    09:17

    BIST teknik sıralı dirençlerini bir kerede kıramıyor, her seferinde bir üst dirençte realizasyonla karşılaşıyoruz ama, ben bu realizasyonlarda alım fırsatları doğduğu ve doğacağı görüşümü koruyorum. Bu ay içinde teknik düzeltmenin tamamlanabileceğin... Devamı »

  • 05.12.2023
    09:34

    Dün açıklanan enflasyonda tüfe beklenenden düşük, aylık %3.28 ve yıllık %61.98 olarak açıklandı. Bu açıklamalara bakınca, son üç yılda ne tüketiyorsak, en az %800-%1000 fiyat artışları var. Ceplerdeki paralar bu artışlara yetişmiyor ama neden... Devamı »