Yabancı Hisse Alıyor!

08.12.2023 09:24
  •  A 

Dün 7851 seviyesi kırılıp korktuğum omuz baş omuz tetiklenmiş. Ama bu formasyonun endeksi 7520 seviyesine kadar düşürmesinden endişe ediyordum. Bu yaşanmadan ara desteklerden yeniden 7851 üstüne çıkmış. Lakin bu şekilde toparlanmasında yine tek bir kurumun 2 Milyar'lık netteki alımının etkisi var. Yani BIST'in düşebileceği seviyeye bırakmadan yukarı toparlayan Bank Of olmuş yine.

Bu şekilde tek kurumun piyasaya yön verdiği ortamlarda piyasayı tahmin edebilmek çok zor olur. İlgili kurumların niyetini bilmek mümkün olmaz çünkü. Her neyse, bir süredir yabancı yeniden almaya başlamıştı. Bu durum sürüyor. Hisselere dikkat ederseniz, düşerlerken bir anda tavana doğru yükselişlerle tepkiler veriyorlar. Bu nedenle ben bilanço ve ederine güvendiğiniz hisselerinize sahip çıkın derim. 15 Aralık'ta Moody's de Türkiye Raporunu yayınlayacak. Bu ortamda ondan da olumlu açıklamalar bekliyorum. Ama not artışı şeklinde değil de yine pozitif görünüm açıklamaları ile yetinebilirler. 

Yurt dışında FED indirim beklentileri ile bana göre fazlası ile iyimser bir satın alma yaşandı. Ben FED'in faiz indirimleri için 2024'ün ikinci yarısını bekleme riskini yüksek gördüğüm için, bu yönde gelişme ya da açıklamalar yurt dışı borsalarda kar satışlarını da getirebilir. Bu durum, BIST'de de benzer risk yaratbileceği gibi, tam tersi düşük kalan BIST'e ilgiyi de arttırabilir. Gördüğünüz gibi bu yorumlarda zorlandığımız bir süreçteyiz. Ama ben BIST için artık iyimserim.

Ara ara teknik hisse öngörülerim olacak. Ama her hissede daha alt desteklere doğru düşüşlerle yatırımcıları dökmek istedikleri için, alıcı gelen hisselerde bir anda satışlar da yaşanabiliyor. Alımlarınızı bir süre taşımayı göze alarak yapmanız gerektiğini de bilmeniz doğru olur. Bu arada gerçekleşen öngörülerde, üst direnç beklentisi için beklemek yerine, dirençlerde realizasyon yapmak doğru olacaktır. Çünkü piyasa kopup gitmiyor.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.12.2023
    09:25

    Zaten devamlı yazdığımız bir likidite sorunu olduğu için, sektör ve hisse değişimleri ile yükselmeye çalışan bis BIST görüyorduk. Ama para ve yabancı yetersiz olduğu için her sıralı dirençte realizasyonlar yaşanıyordu. Dün yine 8155 direnci kırılı... Devamı »

  • 06.12.2023
    09:17

    BIST teknik sıralı dirençlerini bir kerede kıramıyor, her seferinde bir üst dirençte realizasyonla karşılaşıyoruz ama, ben bu realizasyonlarda alım fırsatları doğduğu ve doğacağı görüşümü koruyorum. Bu ay içinde teknik düzeltmenin tamamlanabileceğin... Devamı »

  • 05.12.2023
    09:34

    Dün açıklanan enflasyonda tüfe beklenenden düşük, aylık %3.28 ve yıllık %61.98 olarak açıklandı. Bu açıklamalara bakınca, son üç yılda ne tüketiyorsak, en az %800-%1000 fiyat artışları var. Ceplerdeki paralar bu artışlara yetişmiyor ama neden... Devamı »

  • 04.12.2023
    09:36

    ABD Merkez Bankası FED'in sıkılaştırıcı tedbirlerinin sonuna gelindiği ve yeni yılla birlikte çok sürmeden faiz indirimlerinin başlayabileceği beklentileri artınca, ons altın ve kriptolar bundan olumlu etkilenmiş durumda. Ons altın için zirve 2070$ seviyesindeyken, bugün ... Devamı »

  • 01.12.2023
    09:31

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. TCMB' Devamı »