Yine Tek Kurum Ön Planda!

15.12.2023 09:25
  •  A 

Son teknik düşüş öncesinde ''Omuz Baş Omuz Riski!'' yazımda;

''Böyle bir ortama müsade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum''ne demek peki? Çok uzun zamandır, piyasanın likidite yetersizliği yüzünden kontrolsüz kalmaması için, bazı ellerin piyasa yapıcılığına soyunduğunu düşünüyorum. Bu görevi üstlenenlerin, benim gibi 7520 altında olası riskleri kontrol etmenin zor olacağını düşüneceklerini ve bu nedenle de o seviyeye gelmeden, ya da altına inmesine müsade etmeden endeksi yeniden yukarı çevirmeleri gerektiğini bilecekleri görüşündeyim. Umarım doğru bir strateji yapıyorumdur.''

diye görüşmümü yazmıştım. Tam da öyle yaşandı. Bildim diye sevineyim mi şimdi? Bu hatırlatmaları ondan mı hatırlatıyorum? Hayır! Çünkü yine bir kurum bu işte öncülüğü yapmış. Bank of'un 1.7 Milyar TL alım fazlası ile ilk sıradayken, bir sıra altındaki kurumun alım neti 700 Milyon TL. Arada Bir Milyar TL fark var.

İşte bu durumu asıl hatırlatmak için bu hatırlatmaları yapıyorum. Kısacası tek kurum piyasayı yönlendirmeye kalkar ve piyasaya hakim olursa, onu her zaman tahmin etmeniz kolay olmuyor. Gece tekniklerini paylaştığım çok sayıda hisse için, bugün alım önermeye cesaretim olmadığından destek-direnç tablomuzda paylaşmakla yetindim. Çünkü kendileri dışında bir alıcı gördükleri zaman, hissenin bilanço ederine aldırmadan anında gelen alıcıya yıkıyorlar hisseleri. Siz eyvah destekler kırılıyor, çok daha fazla düşeriz endişesi ile satayım, çıkayım ya da, alttan alayım dediğinizde de bir anda alıma geçip sizi yine terse düşürebiliyorlar. O nedenle tekniklere bakıp öngörülerde haklı çıksanız da, uygulamada yatırımcıları net şekilde silkelediklerini düşünüyorum.

Bu nedenle bilanço ederlerini göz ardı etmeden, sabırla düşük fiyatlarda olsalar, ciddi değer kayıplarına uğramış olsalar da, hisselerinize sahip çıkın diyorum. Ama diğer bir dediğim de, hedefi olan dirence gelenleri de, daha üstte hangi direnç var, satmasam onu mu beklesem demeden realize etmeyi bilmek lazım diyorum. Çünkü görüyorsunuz, dirençleri kıranlar olsa da, bir anda realizasyonlarla %10-%20 geri gelebiliyorlar. Bu nedenle direnç beklentisine gelenleri realize edip, düşük kalanlarla parite yapmak doğru davranış olur görüşümü koruyorum.

Yabancı 8 Aralık haftasında borsada 562 Milyon Dolar'lık alım yapmış. 17 Kasım Haftasından bu yana ise 1.2 Milyar Dolar alıma ulaşmış durumdalar. Yani bir tarafta yabancı alımları devam ediyor. Aynı şekilde tahvil de alıyorlar. TCMB'nın rezervleri swaplarla birlikte tarihin en yüksek seviyelerine erişmiş durumda. 141.4 Milyar Dolar'la şimdiye kadar gördüğümüz en yüksek rezerv seviyesindeyiz. Ama ben bundan swap borçlarının düşülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ödeme zamanında kur farklı yüksek olduğu takdirde, ödemeleri yapmak için karşılığı olan TL'yi yaratırken vergi salmak, zam yapmak, para basmak ekonomide çok yerde çok sayıda sorun yaratıyor.

FED, BoE sonrası ECB de faizleri sabit bıraktı. Ama Avrupa Merkez Bankasının açıklamaları daha şahin oldu. Sert geçmesinden korktuğumuz kış, şu an herkesin yüzüne gülüyor. Doğalgaz ve petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. Bu da enflasyonun düşmesine katkı yaptığı için merkez bankalarının elini rahatlatıyor. Faiz indirimi beklentilerinin artmasına destek oluyor.Gelişmiş ülkelerde faiz indirimi süreci başladığı zaman, bu süreç bizim gibi gelişmekte olan ülkelere de yarayacak. Anlayacağınız 2024 ilk çeyrek sonrası borsa için çok daha güzel bir dönemin başlamasını bekliyorum.

Bugün de alıcılı açılış bekliyorum. Bankalar son çanak dirençlerini bile kırmış durumdalar. Yani yukarıyı zorlayanların başında bankalar yine öne çıkabilir. Ama dediğim gibi, oyun kurucu bankaları almaya devam eder mi, yoksa verip biraz diğerlerini alayım mı der, yoksa hepsini birden geri mi vereyim der onu yaşayarak göreceğiz. Ben pozitif yöndeyim. Teknik olarak ise, önce 7851 seviyesinin, sonra da 7950 bölgesinin üstüne çıkmalıyız. Yoksa bu seviyelerin altında kalırsak yine satışlar başlayabilir. Bu teknikleri DD Tablomuzdaki paylaşımlarımdan detaylı şekilde görebilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.12.2023
    16:02

    ABD Merkez Bankası FED, politika faizlerine yine dokunmadı. Haftalık politika faizleri son 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5.25-%5.50 aralığında sabit kaldı. FED yetkilileri daha daha faiz artışının doğru olmayacağını dile getiriyorlar. Bu nedenle Mart'ta faiz indirimi beklentileri %87&#... Devamı »

  • 12.12.2023
    00:01

    7 Aralık Perşembe beklenti yazımdan itibaren, İsveç'in üyeliğinin NATO'nun F16 satışana bağlanması ve Mossad'ın Hamas'a Türkiye dahil dış ülkelerde de operasyonlar yapabileceğini açıklaması sonrası yaşanan gerilimin borsada yarattığı baskının, teknik olar... Devamı »

  • 11.12.2023
    09:26

    7851 altında küçük bir omuz baş omuz ve 7520 desteğine düşme riski sürüyor. Perşembe günü bu seviyenin altına inince satışlar bir anda hızlandı ama 7745 seviyesinde bank of yine alımlarla borsayı yukarı çevirmişti. Ama perşembe günü 1.9 Mily... Devamı »

  • 08.12.2023
    09:24

    Dün 7851 seviyesi kırılıp korktuğum omuz baş omuz tetiklenmiş. Ama bu formasyonun endeksi 7520 seviyesine kadar düşürmesinden endişe ediyordum. Bu yaşanmadan ara desteklerden yeniden 7851 üstüne çıkmış. Lakin bu şekilde toparlanmasında yine tek bir kurumun 2 Milyar... Devamı »

  • 07.12.2023
    09:25

    Zaten devamlı yazdığımız bir likidite sorunu olduğu için, sektör ve hisse değişimleri ile yükselmeye çalışan bis BIST görüyorduk. Ama para ve yabancı yetersiz olduğu için her sıralı dirençte realizasyonlar yaşanıyordu. Dün yine 8155 direnci kırılı... Devamı »