Al Gülüm Ver Gülüm Piyasası!

22.12.2023 09:29
  •  A 

Birkaç gündür veren Bank of dün bir ara yanlış aklımda kalmadıysa 500 Milyon TL civarı eksideydi. O esnada endeks de eksideydi. Sonra alıma geçti, 850 Milyon TL fazla ile günü kapattı. BIST de 7621 görüp, 7764 seviyesinden kapatmış oldu. Gün içinde çok sayıda hisse devre kesmişti. Ama kapanışta güzel tepkiler vermiş oldular. Dün beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi, bankaları alırken, sonra bankaları verdiler ve diğerlerine döndüler.

Kısacası, artı-eksi endeks esnasında direnç-destek seviyelerini doğru kullanıp, alıp versek, verip alsak gayet güzel trade karları ile yaşanan fiyat düşüşlerinin maliyetleri düşürülebilir. Ama bu çok stresli bir iştir. Tam direnç diye verildiği yerlerde bir gün yukarı kırıp, daha üst dirençlere götürecekler. Buna denk gelince hisseleri kaptırmış olursunuz. Ama sonuçta tekniklere uygun işler yapılan tam bir al gülüm-ver gülüm piyasası yaşıyoruz.

Bugün teknik paylaşım yapmadım. Mevcut paylaşımlarda hisselerin daha üst dirençleri de, daha alt destekleri de mevcut. Hisse bazlı filtreler yaparak, önceki günlere ait paylaşımlara bakarak bunları görebilirsiniz. Gerçekleşmeler olan hisseleri kapatacağım. Gidiyor diye daha yukarı revize edince beni de yanıltıyorlar. 

Teknikler dışında, dün TCMB beklenen şekilde 250 baz puan faiz artışı ile, haftalık politika faizini %42,5 düzeyine çekti. Kararlılık göstermesi açısından bu davranış bana göre doğru. Durduk yerde kendi elimizle 2021'de piyasaların ayarını bozduk. Bunu yaptığımızı görmemize rağmen, eksi reel faizle faiz düşürmeye devam ettik. Sonuç ortada! Yaşamımızda ve ekonomide tüm rakamlar fırlamış durumda. İki sene öncesine göre %500-%1000 aralığında artmayan tek şey sadece maaşlar. Şimdi bu durumu düzeltmeye çalışıyoruz. Ama bu sefer de faiz müdahalesi gibi acı reçeteler can yakıyor. Ama iki ayda yanlış kararlarla her şeyi alt üst edebilirken, bozulanı düzeltmek yıllarımızı alabiliyor. Ortodoks politikalardan dönmenin bozulan dengelerini düzeltmek için daha birkaç yılımız geçecek.

Umarım bu kararlılık bozulmaz. Yoksa tüm çektiğimiz sıkıntılar boşa gitmiş olur. Şu an rezervler brüt de olsa artıyor. Cari denge pozitif yönde gelişmeler gösteriyor. Geçen yılın yüksek enflasyon ayları bu sene olmadığı için baz etkisi ile düşüşler başlayacak. Yani enflasyonda en geç mart'tan, belki de mayıs'tan itibaren yıllık düşüş daha belirginleşecek. Ama seçim sonrası politikaların aynı şekilde sürmesi halinde bunlar olacak. Köprüyü geçerken politika değiştirme lüksümüz artık yok.

Bugün pozitif ve alıcılı bir açılış olmasını bekliyorum. Teknik destek-dirençleri biliyorsunuz. Bu seviyeler kırılmadan sabit kanal aralığında benzer fiyatlamaları yaşamaya devam edeceğimiz bir gün olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.12.2023
    09:29

    Bugün TCMB'nın 14:00'teki faiz toplantısından yine en az 250 baz puan artış kararı çıkmasını bekliyorum. En az dememin sebebi enflasyonun hala ciddi yüksek ve risk olmasından kaynaklanıyor. Beklediğimiz yabancı fon ve doğrudan yatırımlar mevcut enflasyona göre reel faiz... Devamı »

  • 19.12.2023
    09:08

    Bir süredir 7950, hatta 8000 ile 7500-7300 arasında bir yatay kanala sıkıştık. Bu aralıkta hareket ederken 6 Aralık sonrasında 7851 altına inince teknik hedefi 7520 olabilecek küçük bir omuz baş omuz(OBO) riski oluşmuştu. Bu uyarıyı öncesinden yazdım. Maalesef sonrasında B... Devamı »

  • 18.12.2023
    09:26

    15 Aralık tarihinde program dahilinde Türkiye değerlendirmesini yapması beklenen Moody's, değerlendirme yapmadı. Kurumların değerlendirme yapmak için sabit tarihlere bağlı kalma gibi bir zorunluluk yok. Genelde öncesinde bilinen tarihlerde bu değerlendirmeleri yapsalar da, isted... Devamı »

  • 15.12.2023
    09:25

    Son teknik düşüş öncesinde ''Omuz Baş Omuz Riski!'' yazımda; ''Böyle bir ortama müsade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum''ne demek peki? Çok uzun zamandır, piyasanın likidite yetersizliği yüzünden kontrols&... Devamı »

  • 14.12.2023
    16:02

    ABD Merkez Bankası FED, politika faizlerine yine dokunmadı. Haftalık politika faizleri son 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5.25-%5.50 aralığında sabit kaldı. FED yetkilileri daha daha faiz artışının doğru olmayacağını dile getiriyorlar. Bu nedenle Mart'ta faiz indirimi beklentileri %87&#... Devamı »