Taban Düşen Hisseler!

27.12.2023 11:04
  •  A 

Borsada sizlerin de son haberlerden okuduğunuz bazı spekülatör ve manipülatörlerin ters pozisyonlarda yakalandığı haberleri var. Yüksek kredi ile aldıkları bazı hisseler taban taban düştüğü için kredilerini satamıyorlar. Bu nedenle de pozisyonları kurumlar için de risk teşkil etmeye başlayınca, ellerinde taşıdıkları diğer hisseleri satmak zorunda kalıyorlar. Ama bir şekilde pozisyonları bilindiği için, ellerindeki diğer hisseleri satacaklar diye bu hisselerde de alıcılar yok oluyor. Bu nedenle ilgili hisselerde de taban taban düşüşler görüyoruz. 

Bu düşüşler ısgyo, skbnk gibi bilanço karları gayet iyi olan ve fiyatı aslında ekstra primli olmayan hisselerde bir yerden sonra ciddi alım imkanları yaratacaktır. Özellikle ısgyo için tekniklerde satışların bitebileceği doğru yeri öngörebilirsem yeni öngörülerim gelecektir. Ama arada taban çözüldü diye dün olduğu gibi almaya kalkınca yeniden satışlar gelip, ilave taban satışlar da sürebilir. Bu durum tamamen satmak zorunda kalacakları adetlerle ilgili olacaktır. 

Yani birkaç gündür açıldığı gibi taban satışlar gelen bazı hisselerin bu hareketlerinin sebebi izahını yaptığım durumdur. Ancak, bunlardan bazıları taban fiyatlarına rağmen bana göre hala fazlası ile fiyatlı diye düşünüyorum. FK'lardan bunu takip edebilirsiniz. Isgyo'nun fk'sı bugün için 1.16. 

Eğer bu hisselerde bir yerde alım öngörüsü girerim ama yine taban sürecek olursa, çok endişe etmemek lazım. Çünkü bir yerde ya asıl kredili oldukları hisselerde işlem başlayıp, kredilerinden kurtulacaklar, ya da ellerindeki diğer hisselerde yaşanan tabanlar bir yerde alıcı ile karşılaşınca satışları karşılanıp bitecektir. 

Dün ısgyo'nun destek bölgesi diye öngörü girmem sonrası, haberlerden sıkışan spekülatör ve manipülatörlerin ellerinde olan va satış yapmak zorunda kalabilecekleri hisselerden birisi de ısgyo diye duyunca, hemen çok küçük bir zararla öngörüyü kapatmıştım. 

Gelişmeleri takibiniz açısından bilgilendirmek istedim. Piyasanın düşüşü üzerinde de etkisi olan bu durum artık bir-iki güne sonuçlanabilir diye düşünüyorum. Lakin hala konuya sebep olan ana hisselerden birisinin fk'sı bu kadar tabana rağmen bile 113 seviyesine ancak inebildi!

Bu yaşadığımız sorunun bir örneği yılın başında mıydı tam hatırlayamadım ama bir kere daha yaşanmış. O zaman bankalarda benzer satışlar yaşanmıştı. Sizleri hep uyarıyorum, twitter, whatsapp, telegram grupları çok tehlikelidir. Yatırımcıları manipüle etmek için kullanılır. Manipülatif şekilde yükseltilen hisseler bu şekilde bir yerde patlar. Ozaman ciddi yatırımcı mağduriyetleri oluşur. Lütfen bu gruplardan uzak durun. SPK açısından da bu gruplar yasaktır. Üyeleri için dahi suç teşkil edebilecek durumlar oluşabilir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.12.2023
    09:16

    Bank of abd robotlarının bağımlısı olduk! Cuma günü 2 Milyar TL satış fazlası ile haftayı kapatıp, pazartesi günü de noel kutlaması nedeniyle ben yokum deyip, tek işlem yapmayan bank of'un yokluğunda sert bir kayıp yaşadık. Dün tatili bitirip dönen bank of, artı baş... Devamı »

  • 26.12.2023
    09:25

    Aslında Ekim'de zirve yapan BIST sonrası, teknik olarak bir düzeltme beklediğimi ve BIST'in 6700-6500 seviyelerine doğru düzeltme yapabileceğini, bu olursa gayet sağlıklı bir hareket olacağını yazmıştım. Yazılarımı takip edenler hatırlayacaktır. Lakin 7297 seviyesinden borsayı &cce... Devamı »

  • 25.12.2023
    09:20

    Maalesef arka arkaya iki gün içinde yürekleri yakan 12 şehit haberi ile sarsıldık. Altı şehitimizin acısını yaşarken, Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit Operasyonu esnasında altı askerimizi daha kaybettik. Yine anne-babaların, eşlerin, evlatların, kardeşlerin, akraba-arkadaşla... Devamı »

  • 22.12.2023
    09:29

    Birkaç gündür veren Bank of dün bir ara yanlış aklımda kalmadıysa 500 Milyon TL civarı eksideydi. O esnada endeks de eksideydi. Sonra alıma geçti, 850 Milyon TL fazla ile günü kapattı. BIST de 7621 görüp, 7764 seviyesinden kapatmış oldu. Gün i&cc... Devamı »

  • 21.12.2023
    09:29

    Bugün TCMB'nın 14:00'teki faiz toplantısından yine en az 250 baz puan artış kararı çıkmasını bekliyorum. En az dememin sebebi enflasyonun hala ciddi yüksek ve risk olmasından kaynaklanıyor. Beklediğimiz yabancı fon ve doğrudan yatırımlar mevcut enflasyona göre reel faiz... Devamı »