BIST İçin Teknik Riskler Sürüyor!

04.01.2024 08:55
  •  A 

2023'ün son ayında birçok kez uyarısını yaptığım 7530 altında yaşanacak teknik risk halen geçerli. Aralık ayının ikinci yarısında tekrarladığım uyarı yazılarımı okuyabilirsiniz. Yeni yıla pozitif başlayan BIST, dün kar satışları yaşadı. 7660-7794 sıralı dirençleri geçemeyince, satışların geldiğini gördük. Benzer durum yılın ilk iki gününde ABD ve Avrupa borsaları, ons altın ve kriptolarda da görüldü.

Dışarıdaki durum, geçen yılın son günlerinde rekor seviyeleri gördükleri için, FED faiz indirimlerinin biraz daha geç olabileceği şeklinde spekülasyonların da etkisi ile yaşandı diyebiliriz. Aynı zamanda geçen yılı yüksek kapatıp daha yüksek prim hedefleyen fon ve portföy yöneticilerinin, yeni yılın pozisyonlarını daha düşük fiyatlarla açmak istedikleri için de bu realizasyonlar yaşanmış olabilir. 

BIST tarafında ise, yıla yargı krizinin tekrarı ile başladık. Yargıtay AYM'nin TİP'in Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği salıverme kararını tanımadığı ve uymayacağı, hukuki değeri olmadığı açıklaması yaptı. Yargıdaki krizin ciddi bir sorun olacağını düşünüyorum. Bu sorunu en kısa zamanda aşmazsak, yurt dışı tepkilerinin de olabileceği görüşündeyim.

Kızıldeniz ve İran'da jeopolitik risk yaratacak gelişmeler yaşanıyor. İran'da yaşanan patlamalarda 103 kişi hayatını kaybetti. Patlamaları Mossad'ın yapmış olabileceği üzerinde durulurken, İsrail Lübnan'a bir saldırı daha yaptı. Gazze'de yaşanan savaşın bölgeye yayılması riski halen sürüyor.

İçeride seçim takvimi açıklandı. Adayla belli olmaya başladı. Ülke olarak Mart ayında yerel seçimlere gidiyoruz. Siyasi arena her geçen gün yeni gerilimlere sahne olabilir. Aynı zamanda bir de enflasyon muhasebesi bilançolarda nasıl etkiler yaratacak bunun risk ve belirsizlikleri de var.

İşte bu ortamda sıralı iki direnci geçemeyen BIST dün yine realizasyonlara sahne oldu. Öncesinde de dikkat çektiğim 7530 seviyesinin altında kalınması halinde 7100-6900 seviyelerine doğru düşüş riskimiz teknik olarak bizi zorlayabilir. Hatta olası böyle bir düşüşte ayar kaçar, panikler artarsa, kaybolacak alıcılar nedeniyle, daha düşük adetlerle düşüş 6700-6600 seviyelerine doğru da sürebilir. Bu riskin yaşanmaması için, önce 7530, sonra da 7794 seviyelerinin üzerine çıkıp, orada kalmayı başarmamız lazım. 

Şimdilik bu risk sürdüğü için yeni öngörü verme konusunda daha temkinli davranacağım. Maalesef yerel seçimler sonrasına kadar bu durum biraz sürebilir. Arada muhakkak yükseliş denemeleri yine olacaktır. Ama kalıcı olmaları için ilgili dirençleri geçmeleri önemli. Hisse bazında ise ayrışanlar tabi olabilir. Bunları da teknik olarak gördükçe paylaşmaya çalışacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.01.2024
    09:26

    Dün yılın ilk işlemlerine pozitif başladık. Ama teknik olarak 7667 bollinger ve 7794 seviyesindeki dirençlerin geçilmesi önemli. Bu iki sıralı seviye kırılmadan her an realizasyonlar da gelebilir! Önümüzde enflasyon muhasebesi uygulanacak bilanço belirsi... Devamı »

  • 01.01.2024
    20:42

    Biliyorsunuz, yeni yıla İstanbul'da girmek için İstanbul'a gelmiştik. İstanbul programımız çok da keyifli geçti. Pazartesi yani bugün, 13:45 gibi Ataşehir'de baldızın evinden çıktık, kızımız da teyzesine gelmişti. Buse'yi evine bırakıp arabaya dö... Devamı »

  • 29.12.2023
    09:43

    Borsalar düşer, çıkar. En iyi hisseler hiç ummadık fiyatlara düşebilir, bilançosu çok kötü olan hisseler manipülatif hareketlerle hiç olmayacak fiyatlara yükselebilirler. Borsa böyle bir yerdir. Fiyatların ve beklentilerin garanti... Devamı »

  • 28.12.2023
    09:24

    Yani BIST alt desteklere mi düşecek endişelerimiz son iki günde de sürebilir. Görüyorsunuz tam alınıyor artıya geçti, hatta artısı artıyor derken, bir anda yine satışlar geliyor ve endeks eksiye dönüyor. Dün hadi bunun yaşanmasında kredililerin ç... Devamı »

  • 27.12.2023
    11:04

    Borsada sizlerin de son haberlerden okuduğunuz bazı spekülatör ve manipülatörlerin ters pozisyonlarda yakalandığı haberleri var. Yüksek kredi ile aldıkları bazı hisseler taban taban düştüğü için kredilerini satamıyorlar. Bu nedenle de pozisyonları kurum... Devamı »