Tek Bir Kurumun Endeksi Belirlediği Borsa Olduk!

05.01.2024 09:27
  •  A 

Maalesef hiç arzu etmediğim bir borsaya döndük! Tek bir kurum tüm borsaya şekil ve yön verir hale geldi! Bank of abd salı günü  600 Milyon TL ile en yüksek alıcı idi. BIST yıla yükselerek başladı. Çarşamba günü ise 2 Milyar TL nette satıcı olunca BIST sert kayıplar yaşadı. İki günde aradaki 1.4 Milyar TL bakiyeyi de dün geri alınca, BIST günü 7547 seviyesinden kapatmış oldu. Öyle ki, robotlar neredeyse hareketlenen tüm hisselerde görülüyor. 

Dün 7530 altında teknik riskler içerdiği için çekindiğim BIST, günü 7547 ise bu seviyenin üstünde kapatınca ilk risk bölgesini geçmiş oldu. Ama yükselişin daha sağlıklı ve farklı kurumlarla da sürmesi için bir üstteki 7794 direncinin de aşılması lazım. Bu direncin geçildiğini görmeden çok iyimser olamıyorum. Tek bir kurum bu dönüşleri yaptığı için şu an yeni yıl net bakiyesini sıfırlamış olan Bank of abd'nin bugünkü davranışı yine belirleyici olacaktır. 

Ama bu arada gözden kaçmaması gereken satışlar var! TEB üzerinden 29 Aralık'tan bu yana yaklaşık 4,5 Milyar TL'lik net satış fazlası var. Bu satışlar önemli. Çünkü bank of abd daha ziyade robotlarla trade amaçlı işlemler yapıp, sonra bu bakiyeleri genelde sıfırladığı için yabancıdan nette bir satış gelmiş olmuyor. Ama TEB'in işlemlerinin yabancı ağırlıklı olabileceğini düşünüyorum. Yani eğer bu satışlar geri alınmazsa, yabancıdan satış geliyor, hem de hatırı sayılır tutarda olduğunu görüyorum. Haftalık yabancı pozisyonlarında muhtemelen yabancının hisse sattığını görebiliriz. Bank of'un işlemleri bu satışları perdeliyorsa, yabancı satıyor istatistikleri açıklandığında bir anda tablo baskı yaratabilir. 

İşte bu nedenle ben dün beklenti yazımda yazdığım gibi, yeni öngörü vermek için izlemede kalmaya devam edeceğim. Bu yazdıklarımda yer alan tablonun netleşmesini istiyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.01.2024
    08:55

    2023'ün son ayında birçok kez uyarısını yaptığım 7530 altında yaşanacak teknik risk halen geçerli. Aralık ayının ikinci yarısında tekrarladığım uyarı yazılarımı okuyabilirsiniz. Yeni yıla pozitif başlayan BIST, dün kar satışları yaşadı. 7660-7794 sıralı dirençleri ... Devamı »

  • 03.01.2024
    09:26

    Dün yılın ilk işlemlerine pozitif başladık. Ama teknik olarak 7667 bollinger ve 7794 seviyesindeki dirençlerin geçilmesi önemli. Bu iki sıralı seviye kırılmadan her an realizasyonlar da gelebilir! Önümüzde enflasyon muhasebesi uygulanacak bilanço belirsi... Devamı »

  • 01.01.2024
    20:42

    Biliyorsunuz, yeni yıla İstanbul'da girmek için İstanbul'a gelmiştik. İstanbul programımız çok da keyifli geçti. Pazartesi yani bugün, 13:45 gibi Ataşehir'de baldızın evinden çıktık, kızımız da teyzesine gelmişti. Buse'yi evine bırakıp arabaya dö... Devamı »

  • 29.12.2023
    09:43

    Borsalar düşer, çıkar. En iyi hisseler hiç ummadık fiyatlara düşebilir, bilançosu çok kötü olan hisseler manipülatif hareketlerle hiç olmayacak fiyatlara yükselebilirler. Borsa böyle bir yerdir. Fiyatların ve beklentilerin garanti... Devamı »

  • 28.12.2023
    09:24

    Yani BIST alt desteklere mi düşecek endişelerimiz son iki günde de sürebilir. Görüyorsunuz tam alınıyor artıya geçti, hatta artısı artıyor derken, bir anda yine satışlar geliyor ve endeks eksiye dönüyor. Dün hadi bunun yaşanmasında kredililerin ç... Devamı »