TCMB Kararı Ne Olacak!

23.11.2023 09:27
  •  A 

Bugün 14:00'te PPK(Para Politikası Kararı) açıklanacak. Beklenti 250 baz puan artışla politika faizlerinin %37.5'e yükseltilmesi yönünde. Benim beklentim yine 500 baz puanlık bir artış ile %40'a çıkartılması. Ekonomi ekibi değiştiğinden beri yıl sonu için %45-%50 faiz düzeyine çekilmesini beklediğim görüşümü yazıyorum. Bunun olabilmesi için bugün dahil iki toplantı kaldı. Henüz enflasyonda düşüş başlamadı, zirve görülmedi. Zirvenin 2024 Nisan-Mayıs ayında %70-%75 civarında oluşması bekleniyorsa, ki resmi açıklamalar bu yönde. O zaman kurların yükselişini ve dolayısı ile enflasyonu kontrol altında alabilmek için politika faizlerinin enflasyona uyumlu olması ve reel faiz verilmesi lazım. Şu an reel faizin altında faiz uyguluyoruz. Bu yüzden eğer yabancı girişlerine ihtiyaç duyuyorsak ki, maalesef öyle. O zaman faizleri gecikmeden yukarı çekmek enflasyonu daha hızlı düşürmeye başlamamız için doğru davranış olur. Bunu yapmadığımız için kur, faiz ve enflasyon üçü birden yükselmeye devam ediyor. En kötüsü budur.

BIST bu sefer de 8084'e yaklaşınca realizasyon yaşandı. Birçok hissede yabancıdan satışlar geldi. Bilançosu oldukça yüksek eder barındıran hisselerde yabancı satışlarının gelmesi beni huzursuz ediyor. Neden diye anlamaya çalışıyorum. Filistin savaşı başlayıp, Hamas konusunda açıklamalarımız ve İsrail'e doğrudan tavır alan açıklamalarımız sonrası yabancı borsada yeniden satmaya başladı. Umarım bu durum kısa zamanda sona erer. Yoksa sinirlerimizin sağlam durmasına çok ihtiyacımız olur. Ben bilanço ederleri yüksek olan ama şu sıra satış yiyen hisseler için bu durumun alım fırsatları olduğunu düşünüyorum. Ama esas olan sadece alım fırsatı yakalamak değil, portföy değerinin artmasıdır. Şu an için hisse değişimleri ile yükselişler olduğundan, biri çıkarken diğerleri de düşüyor. O zaman da toplam portföy yükselemiyor. Bu da düzelecek ama kendi kendimize yeni risk ve gerilimler yaratmaktan vaz geçmemiz lazım. Yargıyı başlatmışken, şimdi de %50+1 konusunda ikitidar üyelerinden farklı açıklamalar yapıldı. Tüm bunlar yabancı için satış yönlü etki yaratıyor olabilir.

Güne yatay başlangıç bekliyorum. Ama zaten endeksin kanal konusunu biliyorsunuz. Kanal direnci 7940 civarındayken, şu an üstünde olduğumuzu unutmayın. Yani o kadar da kötü değiliz. Ama üstte yer alan sıralı dirençlerin her biri kar satışlarına neden oluyor. Yeniden kanal içine girersek satışların devamını görebiliriz. Ama 7950 kanal direncinin altına inmezsek, sıralı dirençler bu şekilde realizasyonlar sonrası tek tek kırılabilir. 

Bu yazılarda bazen net yön ve görüş yazamıyoruz. O zaman da okuyanlardan ''Öyle de olabilir, böyle de olabilir demiş. İki yönü de söylemiş net yön söylememiş'' gibi eleştiriler oluyor! Ama biz kehanette bulunmuyoruz, bul karayı al parayı yapmıyoruz ki. Nihayetinde bazen piyasayı bizler de öyle kolay yorumlayamıyoruz. Böyle zamanlarda da tekniklerin davranışlarına bakarak uyarılar yapıyoruz. Tekniklerde de tek yön olmaz. Her iki yönü de söylemek gerekir. Ayrıca teknikler canlıdır. Devamlı değişir. Bunu bilmek ve buna göre davranmak insanın daha büyük beklentilerle kayıplara uğramasına mani olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.11.2023
    09:17

    İsrail-Filistin arasında esir değişimi konusunda bir anlaşma başlamak üzere! 1 İsrailli rehineye karşılık, 3 Filistinli rehine serbest bırakılacak. Ama savaş devam edecek. Süresi dört gün için. Sonunda ilave bırakılacak esirler olursa onun için de karşılıklı esir de... Devamı »

  • 21.11.2023
    09:11

    Yabancının yetersiz olduğu ortamda yine sıralı dirençler bölgesine gelmiş durumdayız. 7950 - 8014 -8084 - 8155 - 8252 seviyelerinde arka arkaya dirençler yer alıyor. Her birinden realizasyon geldiğini görebiliriz. Ben 8014 ve geçecek olursa 8084 seviyelerini realize ri... Devamı »

  • 20.11.2023
    08:51

    Perşembe günü TCMB PPK toplantısı olacak. Bir faiz artışı daha olması bekleniyor. Oran artışı için beklenti bu sefer 250 baz puan. Ben kasım ve aralık toplantılarında iki faiz artışı daha yapılmasını bekliyorum. Birkaç ay öncesinden beri beklentim yıl sonu en az %45-%50 ... Devamı »

  • 17.11.2023
    09:22

    ABD'de tüfe %3.1, üfe %1.3 ile beklentilerin altında kaldı. Aynı şekilde sanayi üretiminde de %-0.6 daralma gerçekleşti. Benzer görüntüler Çin için de yaşanınca, dünya petrol talebi arzın altında kaldı. Bu durum paritenin 1.08, brent petrol... Devamı »

  • 16.11.2023
    09:24

    Suudi Arabistan'ın bile tarihinin en büyük müzik festivalini düzenlediği savaş ortamında en çok etkilenen borsa BIST oldu. Tüm batının savaşa yaklaşımının tersine, İsrail ve Netanyahu'yu terörist ilan eden, Netanyahu için yargıdan savaş suçl... Devamı »