TCMB Faiz Kararı Ne Olacak?

20.11.2023 08:51
  •  A 

Perşembe günü TCMB PPK toplantısı olacak. Bir faiz artışı daha olması bekleniyor. Oran artışı için beklenti bu sefer 250 baz puan. Ben kasım ve aralık toplantılarında iki faiz artışı daha yapılmasını bekliyorum. Birkaç ay öncesinden beri beklentim yıl sonu en az %45-%50 faiz düzeyine gelmekti. Bu durumda piyasa beklentisi gibi 250'şer baz puanlık artışlar olursa, yıl sonunu %40 ile tamamlarız. Sonuçta olması gereken faiz artışlarını biraz da mecburen yapmak zorunda olduğumuz için yapıyoruz. Ama olması gerekenin altında da kalabilir. Yani ne demek istiyorum? Ben yine 500 baz puanlık bir faiz artışı yapılmasını, belki aralık toplantısında 250 baz puanla yetinip yılı %42.5 ile en başından beri baklentimin biraz altında kapatılabileceğini düşünüyorum. Ama faizlerde %40 üstüne çıkmanın doğru olacağı görüşündeyim. Mart seçimleri sonrasında kur ve faizlerin asıl seviyelerini göreceğiz. Bu rakamlar bizim sonrasındaki faiz ve enflasyon akıbetimizi gösterecek. Şimdilik ortodoks faiz politikaları nedeniyle cds'lerimiz de düşmeye devam ediyor. 350 puan altına inen cds'lere geldik. Umarım M.Şimşek ve H.Gaye Erkan'ın düzene sokmaya başladığı piyasaları yeniden bozacak hatalar yapmayız.

Neyse, bu hafta faiz kararı bize ekonomi ekibinin bakışını gösterecek. Ben en az 250, benim beklentim olarak ise 500 baz puanlık bir faiz artışı daha yapılmasını bekliyorum. 

Borsanın ise bu hafta iyi bir başlangıç yapmasını, 7950 seviyesinin üzerinde, sıralı şekilde 8000-8014-8084 dirençlerinin de zorlanabileceğini düşünüyorum. Bilançolar bitti. Realizasyonlar yaşandı. Şimdi ise yıl sonu bilançoları için piyasaları yeniden almalarını bekliyorum. Bir süredir satan yabancının son iki hafta kısmen alıma geçtiğini görüyorum. Bu tablo sürmeye devam edebilir görüşündeyim. 

Ama çok sayıda risk ve belirsizliklerimiz olduğu için yine de temkinli durmakta yarar var. Alımlarınızı realizasyon risklerini ve taşımak zorunda kalma ihtimallerini göze alarak yapmanız doğru olur. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç, güzel de bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.11.2023
    09:22

    ABD'de tüfe %3.1, üfe %1.3 ile beklentilerin altında kaldı. Aynı şekilde sanayi üretiminde de %-0.6 daralma gerçekleşti. Benzer görüntüler Çin için de yaşanınca, dünya petrol talebi arzın altında kaldı. Bu durum paritenin 1.08, brent petrol... Devamı »

  • 16.11.2023
    09:24

    Suudi Arabistan'ın bile tarihinin en büyük müzik festivalini düzenlediği savaş ortamında en çok etkilenen borsa BIST oldu. Tüm batının savaşa yaklaşımının tersine, İsrail ve Netanyahu'yu terörist ilan eden, Netanyahu için yargıdan savaş suçl... Devamı »

  • 15.11.2023
    09:33

    Dün gelen %3.2 Ekim ayı enflasyonu beklentinin altında kaldı. FED'in faiz konusunda rahatlaması ve 13 Aralık faiz toplantısından pas geçme beklentisi arttı. Bu durumun ABD borsalarına olumlu yansıdığını ve paritede de ECB faiz artışlarının sürme beklentisiyle yükselişe nede... Devamı »

  • 14.11.2023
    09:37

    Dün 2 saatlik gecikme sonrası kalkan uçağımız yüzünden gece 03:00 gibi evimizdeydik. 04:00 civarı uyuyabildim. Olan bitene gün içinde hakim olacağım. BIST için sahip olduğumuz riskler malum iken, üstüne yabancı kurumlardan bankalarımız iç... Devamı »

  • 13.11.2023
    00:01

    Geçen haftaki beklenti yazılarımdan birisinde seçici olma zamanı uyarımı yapmıştım. Nitekim gelen bilançolar hisse bazlı ayrışmaları tetiklemiş durumda. Endeksten ayrışan çok sayıda hisse var. Ama bir o kadar da çok iyi bilanço gelmesine rağmen, satış yiyen ... Devamı »